Luciaspelen 2023
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Från Lidingö-Lasse till Märta

Nu är Lidingövallens 369-metersera historia. Och vad passar då bättre än att berätta om såväl den allra första tävlingen som arrangerades där som den allra sista.

 

Första tävlingen

 

Den första var förstås invigningstävlingen som arrangerades när Vallenbygget var klart 1936. En av grenarna som arrangerades – där har vi faktiskt inte koll på vad som var den allra första eller vem som vann den grenen – var 3000m. På startlinjen för det loppet stod en av dåtidens allra bästa svenska löpare, tillika en IFKare. Det var Lars Larsson, mer känd som Lidingö-Lasse.

 

Det var förstås ingen som riktigt kunde utmana honom på den distansen även om han var som allra bäst när det stod hinder i vägen. För hinder var sannerligen hans distans.

 

Samma år som Lidingövallen stod klar vann han nämligen svenska mästerskapen på 3000m hinder. Guldmedaljen på den distansen prenumererade han på i ytterligare fyra raka år. 1938 var han uttagen i Europamästerskapen i Paris och där vann hann guld med tre sekunders marginal till silvermedaljören och fem sekunder till bronsmannen. Därmed inledde han en fin Lidingö-tradition med internationella hindermedaljer som även innehåller Anders Gärderuds JEM-guld 1964 (1500m hinder, då som IFKare) och OS-guld 1976 (Anders representerade visserligen Mälarhöjden då, men är alltså ursprungligen från Lidingö) och nu så sent som i fjol Simon Sundströms bronspeng från U23EM i Gävle.

 

Lidingö-Lasse var Sveriges första rekordhållare på 3000m hinder. 1936 tog han dessutom silver på SM på 5000m och i Berlin-OS var han sexa på hinder.

 

Så det var kanske inte så konstigt att han vann 3000m-loppet på Lidingövallens invigningstävling. Kolla förresten bilden här ovan. Det var smockfullt på Vallens läktare – som ju fortfarande står kvar. Lidingö-Lasse är nummer fem från höger, med 29 som nummerlapp.

 

 

Sista tävlingen

 

Den sista tävlingen arrangerades så sent som i måndags. Då körde vi vår hemmaversion av Stockholmskampen. På programmet stod slägga för 07orna. Hela 13 aktiva – mest tjejer – kom till start. 

 

Men det var på håret att tävlingen kunde arrangeras. Rivningen av Vallens banor hade redan påbörjats och om du kikar på bilden ser du högarna med avhyvlade löparbanor

 

Vädermässigt tävlade 07orna under perfekta omständigheter. Och även om alla naturligtvis är vinnare med sitt deltagande (och bidrog till viktiga IFK-poäng i Stockholmskampen) så kastade Leia Wiström Roos längst av tjejerna och Daniel Larsson längst av killarna (se resultaten nedan).

 

På bilden är det Märta Lind som svingar släggan. Hon gjorde det sjunde sista släggkastet i tävlingen och under Vallens 369-metersliv. Det allra sista framträdandet stod Milja Planting för. Milja var med för första gången och har alltså precis provat på det här med friidrott. Och nu stod hon alltså för det sista friidrottsliga resultatet.

 

 

Invigning igen – hösten 2021

 

Vem som blir först segrare, första hoppare eller första kastare när Vallen om ett helt år och en sommar står redo för tävlingar igen återstår att se.

 

För visst samlas vi där då och har en minnesvärd invigningstävling där en av segrarna förhoppningsvis så småningom kommer att ta hem en klase svenska mästerskap och erövra internationella mästerskapsmedaljer!

 

HÄR HITTAR DU ALLA VALLEN-REKORD, GAMLA OCH NYA!

 

                                                                                                                                                                                                                                                           Janne Åkerblom

 

Resultat Stockholmskampen, Lidingövallen 25 maj 2020

Slägga PF 2007

 

Anja Tschertou Schäder

16.40

Claire Berggren

24.00

Daniel Larsson

25.07

Leia Wiström Roos

25.97

Lina Karlberg

13.80

Mira Christiernsson

18.24

Märta Lind

11.90

Natalie Nordström

23.95

Pontus Lindskog

15.50

Robin de Paula

16.54

Smilla Lunau

9.60

Vera Oskarsson

24.38

Milja Planting

18.17

  
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott