SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

VARFÖR SKA MAN TÄVLA?

Att tävla är en kul utmaning och är en naturlig del av träningen!

 

Att tävla är att mäta sin egen utveckling!

 

Vad är det allra viktigaste med att tävla?

Alla tävlingar är också sociala aktivitet där alla har roligt tillsammans. På tävling knyter lär man känna varandra i grupp och skaffar nya friidrottskompisar från andra klubbar. Friidrotten förenar, och även om det är tävling så är man lär man känna varandra. Tävlingsdagen är för alla i gruppen. Om man inte kan eller vill tävla så är man ändå välkommen att vara med och stötta som hejare och peppare!"

 

Att tävla i friidrott handlar om att slå personliga rekord (PB)

Friidrott är en ”snäll” idrott att tävla i eftersom man alltid har "sig själv" att överträffa. Mina medtävlande är inspirationen som hjälper mig att slå mitt PB och som får mig att göra det där "lilla extra".

 

Tränar vi på rätt sätt?

Samspelet mellan tränare och aktiva är mycket viktig i friidrotten. Tävlingsmomentet är ett sätt att mäta hur väl träningen fungerar. Utvecklas gruppen så tränar man på rätt saker. Det är det som är innebörden i påståendet ”att tävlandet är en naturlig del av träningen”.

 

Att känna att man blir bättre gör träningen roligare!

Att känna att man blir bättre är alltid motiverande och leder i de allra flesta fall till att både aktiv och tränare inspireras till att fortsätta resan. ”Resan är målet” är klyschigt, men sant!

 

Tävlingsmomentet är en givande utmaning i sig!

Tävlingsmomentet innehåller alltid lite pirr i magen. Genom att öva på nervositet i en trygg miljö så stärker självkänslan. Precis som när man repeterar teknikövningar för att bli bättre så måste man som aktiv träna på att tävla. Börjar man inte träna på att tävla som barn kommer man inte att börja tävla ”sen heller”.

 

När blir tävlingssituation en press istället för en upplevelse?

Negativ nervositet hänger ofta ihop med att man jämför sig med andra och/eller att man har placering i fokus iställe för prestationen. Man kan slå sitt PB även fast man kommer sist eller bara klarar en höjd. Ett PB är en lika stor seger oavsett nivå!

 

Att ha realistiska mål gör det roligare att tävla!!!

Ju äldre de aktiva blir desto viktigare blir det att komplettera sitt tävlande med ett genomtänkt målsättningsarbete. Att ha orealistiska mål, t.ex. utifrån den tid man är beredd att lägga på träning kan ta bort glädjen och istället ersättas med känslan av att alltid misslyckas. Med rätt mål får man rätt utmaning och en mycket positivare upplevelse.

 

I rollen som tränare, ledare, förälder ingår det att uppmuntra till tävling!

ANMÄLAN

Att anmäla sig till tävlingar

Anmälningar till tävlingar görs av den aktive (eller förälder) själv. Arrangören har i sin inbjudan (PM) oftast också en instruktion hur anmälan går till. Man måste vara noga med att anmäla inom utsatt tid! Efteranmälan (dubbla avgiften) faktureras den aktive i efterhand.

 

Coachning - att tävla är också en social aktivitet för träningsgruppen

I friidrott kan man inte åka på tävling på samma sätt som i en lagsport, utan träningsgruppen kan ha fler aktiva som tävlar samtidigt i olika grenar. Därför är praxisen inom friidrotten att det är föräldrarna som coachar sina barn och ungdomar.

 

Roligast blir det om träningsgruppen gör tävlandet till en social aktivitet där så många aktiva OCH föräldrar som möjligt tävlar/coachar tillsammans.

 

Resekostnader, etc. i samband med tävling

Huvudregeln är att aktiva och ideella tränare står för sina resekostnader (bil, etc.).

 

Tävlingskalender

Du hittar tävlingsprogram på distriktets och förbundets hemsida

TÄVLINGSAVGIFTER
  • Startavgiften bekostas av klubben förutsatt att du har betalat medlems- och aktivitetsavgift; se Tävlingspolicy

  • Extra avgifter om man inte följt arrangörens instruktioner, t.ex. extra avgifter för efteranmälan bekostas av den aktive och faktureras i efterhand när föreningen fått faktura från arrangören

  • Startavgifter som överstiger 200 kr/gren ska alltid godkännas av sportchef innan 

  • Långlopp, terränglopp, o.d. bekostas av den aktive om inget annat överenskommits. 

  • Kommer den aktive inte till start "utan giltigt förfall" (skada, sjukdom) får man själv betala startavgiften om man inte avanmäler sig
TÄVLINGSDRÄKT

Huvudregeln är att alla aktiva tävlar i klubbens tävlingsdräkt (barn under 11 år kan tävla i IFK T-shirt). Elitaktiva som har ett avtal med en kläd-/skosponsor kan ges undantag, vilket beviljas av sportchef för ett år i taget.

 

På mästerskap måste deltagarna bära klubben tävlingsdräkt (Svenska Friidrottsförbundets tävlingsreglemente).

 

Mer information om klubbens tävlingskläder och webbshopen finns här!

 
Våra sociala medier
Trygg Förening
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott