SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

FRÅN BARN TILL JUNIOR
 
MONSTRET
 
MOTAGLIGHETSÅLDRAR

Nedan visas en schematisk modell över när man bör träna en specifik kapacitet. Genom att klicka på de olika kapacitetena får du en förklaring till vad de innebär, vad som är viktiga med dem samt hur man bör tänka kring dem när man bygger upp ett träningspass eller program. 

 

  Lekstadiet Grundstadiet  Uppyggnadsstadiet
  7 år 8 år 9 år 10 år 11 år 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år 17 år
RYTM                      
BALANS                      
REAKTION                      
RUMSORIENTERING                      
RÖRLIGHET                      
SNABBHET                      
UTHÅLLIGHET                      
STYRKA                      
MJÖLKSYRA                      
                       
Träna inte                      
Träna lite                      
Träna mellan                      
Träna mycket                       

 

 

IFK-RESAN

INLEDNING

Figuren ovan visar åldersgrupperna i klubbens verksamhet och de utvecklingsstadier som följer RF:s riktlinjer. Man kan börja med friidrott när som helst och på den nivå man tycker är rolig. FRI:s stadgar anger att föreningens inriktning och ska bl.a. omfatta barn, ungdomar, juniorer, seniorer, veteraner och alla ursprungliga grengrupper.

 

I FRI:s stadgar anges föreningens inriktning. Bl.a. ska barn, ungdom/junior, senior och veteran samt alla ursprungliga grengrupper fångas.

 

VILL DU GÖRA RESAN SOM TRÄNARE?

Du som tränare eller aktiv kan utbilda dig med siktet inställ mot ett tränarskap på junior-/seniornivå. FRI hjälper till med utbildning och passande tränaruppdrag. En dag kanske du tränar din tidigare träningskompis eller någon du tränade som 7-åring på ett OS? Är du intresserad, kontakta sportchefen!

 

UTVECKLINGSSTADIER

Verksamheten delas in efter ålder enligt de riktlinjer som givits från RF via Friidrottsförbundet (SFIF). Sportchefen är ansvarig för det dagliga kring sporten. Sportchefen har stöd av styrelsens kommittéer samt av styrelsen som helhet. Sportchefen är adjungerad på styrelsemöten och håller styrelsen uppdaterad på den sportsliga verksamheten. Sportchefen har löpande kontakt med föreningens tränare.

 

IDROTTSLEKIS & BARNVERKSAMHETEN 6-9 ÅR (lekstadium)

Idrottslekis (6 år)

FRI introducerar barn till föreningen via Idrottslekis (IL). Verksamheten organiseras av kansliet och/eller av en projektledare. IL genomförs av ungdomstränare från de egna leden.


Barnverksamheten (7-9 år)

Det år barnen fyller 7 år bildas träningsgrupper som leds föräldrar. Inga förkunskaper krävs. I mån av tillgång kan ungdomstränare bistå som hjälptränare. Notera att en ungdomstränare tar aldrig ansvar för en grupp utan är bara med som ett stöd.

 

FRI uppmuntrar tränarna till att ha med tävling som en del av träningen. Exempelvis kan man avsluta med stafett eller att man mäter kast eller hopp (utan att jämföra med andra). Man behöver träna på att tävla. Därtill finns FRI:s egna tävlingar, som t.ex. Veckans Gren.

 

UNGDOMSVERKSAMHETEN 10 - 14 ÅR (grundstadium)

Även om ungdomarna tränar på alla grenar så innehåller träningen mer gren-specifik teknik och mer fysiska övningar. FRI:s ideella tränare som leder verksamheten erbjuds att vidareutbilda sig (åldersanpassat ledarskap, träningslära och teknik).

 

Det är viktigt att ungdomarna fortsätter att tävla kontinuerligt för att inte tappa tävlandet i de äldre tonåren. Flitigt tävlande med fokus på att förbättra sina personliga rekord. Rutinmässigt så är filosofin att "man tränar i veckan och tävlar på helgen". I grupper med bra social sammanhållning slutar färre och att tävla tillsammans ofta bidrar starkt till att hålla ihop ungdomarna.

 

Att kunna jobba med ungdomsgrupper även utanför träningstid kräver att föräldragruppen är delaktig och stöttar tränare/ledare i stort och i smått. Det viktigaste är att finnas till hands kring sociala aktiviteter, läger och att skjutsa till tävlingar.

 

(TONÅRS-) UNGDOMSVERKSAMHETEN 15 - 17 ÅR (uppbyggnadsstadium)

Även om FRI förespråkar mångsidig träning för aktiva inom alla grenar, så börjar det märkas att ungdomarna själva väljer att fokusera på de grenar de tycker är mest roliga. Tränarna behöver utbildas på grenspecifik teknik, styrka och uthållighetsträning. Det är viktigt att tränarna stöttar sina aktiva för att uppnå balans i träningen och rätt mängd (många har flera idrotter och det krävs översikt). Sportchefen stöttar verksamheten och föreningstränare hjälper också när möjligt.

 

I den här åldern väljer många ungdomar att satsa mer på en idrott och eftersom alla inte väljer friidrott så är det vanligt att antalet grupper minskar och grupper slås ihop. Skolarbete och kompisar tar mer plats och därtill kommer puberteten som påverkar ungdomarna både fysiskt och mentalt. Det blir därför allt viktigare att komplettera friidrotten med sociala aktiviteter, som t.ex. läger-/tävlingsresor.

 

För att kunna motivera ungdomarna att fortsätta i junior-/seniorverksamheten så är det avgörande att ungdomarna fortsätter att tävla. Samma fokus (slå sitt PB) och tävlandet blir också ett viktigt analysinstrument för tränarna, som visar om träningsupplägget är rätt eller inte. Från 15 års ålder finns det SM-tävlingar för dem som vill.

JUNIOR- OCH SENIORVERKSAMHETEN 18 - 35 ÅR (prestationsstadium/högprestationsstadium)

Träningsgrupperna är för det mesta sammansatta efter grengrupp med motsvarande kompetens. De aktiva består av allt från motionärer till dem som har har höga ambitioner med sitt friidrottande.

 

VUXEN-/VETERAN/TPR + 35 ÅR (fortsatt hållbart idrottande)

Detta är FRI:s verksamhet för vuxna motionärer samt veteranverksamhet (både motionärer och tävlande). Verksamheten leds av tränare som rekryteras inom de egna leden. Track Power Run (TPR) är en träningsgrupp för motionärer med friidrott som bas.

 
Våra sociala medier
Trygg Förening
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott