Sommaridrottsskolan 2023
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Bli medlem i IFK Lidingö Friidrottsklubb
Anmäl här
Ivan fortsätter som vice ordförande
2023-04-01 10:00
Malin, Ivan och Simon Sundström

Vi har kvar Ivan Sundström i styrelsen kommande år och det är vi glada för, här kan du läsa tidigare intervjuer med Ivan

 

Hej Ivan, har du något särskilt du vill lyfta fram som ett fint minne från 2022?
Med klubbhatten på måste jag tveklöst säga SM-Resan 2022 som innehöll det mesta - SM-guld, klubbrekord, skadekänningar, skratt, gråt, rutin, debut, osv. Men det som jag alltid kommer bära med mig i hjärtat var att få dela och njuta av SM-helgen tillsammans med Anders Walther. Svårt att beskriva med ord men ”fint minne” är ett sätt att uttrycka det.

Som friidrottsförälder och som hang-around till Cursus-gänget (tillika chaufför, serviceman, vattenbärare, sjukvårdare, massör och PT thaiboxningstränare, mm) har jag blivit bortskämd med träningsläger i hissnande natur, EM i München, en mäktig spurt till SM-guld, Finnkampsseger, PB:n på alla och en massa annat kul.

 

Du har arbetat mycket med policydokument och strukturen i föreningen sedan några år tillbaka, vad blir ditt fokus kommande år?
Våra aktiva och våra tränare/ledare är klubbens hjärta och att försöka ge dem så bra förutsättningar som möjligt är ett självklart fokus. Bra policys, strukturer, mål och strategi är bra först när de går i takt med verkligheten. Pandemin har begränsat möjligheterna att förankra, utbilda och förbättra så det är nästa steg. Lidingöloppets ”hälsa och välgång” är en förutsättning för att kunna matcha våra ambitioner.

 

Vilka utmaningar ser du i föreningen efter att pandemin är över och det mesta börjar bli ”normalt” igen?

Pandemin är roten till många utmaningar där det är tre saker som sticker ut:

  1. Att stötta Lidingöloppet i att öka antalet löpare till forna dagars antal på en ”ny löparmarknad” och en ”ny generation löpare”
  2. Att motivera aktiva som kom ifrån oss under pandemin att komma tillbaka, behålla dem vi har och få in fler barn 7–10 år
  3. Att våra aktiva ska få tränarkompetens som motsvarar deras ambitioner och att vår samlade tränarkompetens täcker alla grengrupper

Vilka händelser ser du framför dig med lite extra glädje 2023?

Alla aktiviteter där vi träffas i olika former där jag tror SM-Resan 2023 (Söderhamn) och IFK-Galan har potential att bli något extra.

 

Ditt hjärta klappar också lite extra för fler idrotter är friidrott, berätta vilket engagemang du har i andra föreningar!

Min” sport är thaiboxning och jag har haft olika roller i ”min” klubb Slagskeppet sedan mitten av 1980-talet. Just nu är jag vice ordförande och tränare.

Jag är styrelsesuppleant i ett av de mindre kampsportsförbunden, Allstyleförbundet.

Jag har varit verksam i olika roller i IFK Lidingö Fotboll och satt i styrelsen där i nästan 10 år. Min roll där just nu är valberedningen och marknadsgruppen.

Mitt företag jobbar mycket med sponsring och har nära samarbete med bl.a. Friidrottsförbundet, Bauhausgalan, Längdförbundet, Handbollsförbundet, Djurgården Fotboll & Hockey, Växjö Lakers och Ljungby Friidrott.

 

Bosön rivs för att ersättas av fem Turning Torso i ett gated community
2023-04-01 07:49
Ungefärliga placeringar för de fem nya skyskraporna som planeras på Bosön.

Att Bosön har fått allt färre besökare har varit tydligt för oss som vintertid tränar där i stort sett dagligen, men nyheten att Bosöns roll som RFs flaggskeppstest-och-träningsansläggning inom kort blir historia damp ner som en bomb även för de mest initierade.

 

Där nu Idrottshallen med löparbanorna och Vinnarhallen står, liksom där bostäderna för de som pluggar på Bosön, samt berget bakom (öster om) idrottshallen och där det nu är ett elljusspår kommer det att byggas ett helt nytt bostadsområde med sammanlagt 1125 lägenheter. Och inte vilka lägenheter som helst utan riktigt lyxiga lägenheter.

 

Den som har kallats in för att rita det nya bostadsområdet är inte någon mindre än Santiago Calatrava som här i Sverige mest är känd för att vara mannen bakom Turning Torso i Malmö. Och det är just Turning Torso som står som förebild för nya Turning Bosön. Även här kommer huskropparna vrida sig i lite gymnastiska rörelser som en hyllning till Bosöns historia är det tänkt. 

 

Ambitionerna för nya Turning Bosön är lika gigantiska som de tänkta byggnaderna. Turnings Torso var, när det stod klart, Sveriges högsta byggnad med sina 190 meter. Det håller nu på att passeras av Karlatornet i Göteborg som ska bli 245 meter högt. De fem (!) tornen på Bosön ska var och ett bli 250 meter höga och innehålla 225 lägenheter vardera. Sveriges fem högsta byggnader på ett bräde! Sammanlagt 1125 lägenheter alltså, med bedårande utsikt över Askrikefjärden och som kommer synas från ända från Kungens kurva och t.ex. från Sätra friidrottshall.

 

För oss friidrottare på Lidingö kommer just Sätra friidrottshall bli vår närmaste hall, jämte Sollentuna friidrottshall. Det påverkar förstås vår verksamhet mycket negativt, men redan i dag har flera aktiva valt att inte träna på Bosön så för dem blir det inte någon större skillnad.

 

Bygget förbereds just nu med olika mätningar i området runt Bosön. Om allt går enligt tidsplan rivs allt som nu finns på Bosön redan till hösten, ja allt utom den klassiska Mästarvillan som Paul U. Bergström – PUBs grundare – lät uppföra år 1924. Den kommer att få vara kvar.

 

Hela Bosön kommer också att bli ett så kallat ”gated community”, ett inhängnat område som bara de som bor där, eller som betalar en inträdesavgift (just nu 200 kr per gång) får tillgång till. Priset lär komma att höjas ytterligare. Hamnen byggs också om för att passa riktigt stora yachter.

 

Var själva ”gaten” eller grinden kommer att sättas upp (likt en Checkpoint Charlie) diskuteras fortfarande. Byggbolaget Ejpril Schemts vill ha den redan uppe i Rudboda (vilket då kommer att påverka Lidingöloppets sträckning vid Bosöpasseringen), medan Bosö Båtklubb kämpar hårt för att de ska få tillgång till vägen till hamnen.

 

Lidingös kommunpolitiker är mycket positiva och ser många sköna kommunalskattekronor när gräddan av Sveriges rikaste kommer att bosätta sig på Lidingö och Bosön. Tyvärr kommer Lidingös ungdomar knappas få råd att bosätta sig i de nya lägenheterna.

 

– Det blir väl nästan som på Bosön i dag. Det är bara de rikaste och ett gäng pensionärer som är där och tränar och det är väl bara de rikaste och ett gäng pensionärer som kan bosätta sig där, konstaterar idrottsledaren Primo Avrillius lite bittert.

Bygget av Turning Bosön kommer ta ungefär tio år och beräknas stå klart kring 1 april 2033.


Brons-brons-brons och i dag är fjärdeplats i VVM för Anthony
2023-03-31 21:55

Anthony Treachers fjärde gren i inomhus-VM för veteraner blev det inget fjärde brons, ja ”inte ens” medalj. Men väl en fjärdeplats. Sträckan var den här gången 200m. Anthony sprang aningens fortare i försöken i dag på förmiddagen (34.39) än i finalen (35.28).

Välkommen till styreslen Erik!
2023-03-31 11:00

Efter årsmötet tycker vi att det är viktigt att ni lär känna vår nya styrelse kommer att presentera hela styrelsen under kommande veckor.

 

Först ut är Erik Johansson!

 

Hej Erik, 

hur länge har du varit medlem/aktiv/engagerad i IFK Lidingö Friidrott?

Jag flyttade till Lidingö för sju år sedan och eftersom jag hade ett förflutet i IFK Halmstad som bland annat ordförande så kände jag att det var naturligt att söka upp IFK Lidingö. Jag har sedan dess varit medlem i föreningen

 Vad har din roll i föreningen varit fram till idag?

Jag gick med direkt i TPR och efter några månader frågade föreningen om jag skulle kunna tänka mig att hjälpa till med pass när ordinarie ledare inte kunde. Efter något år så började jag och Tarja dela på ansvaret tisdagspasset. Idag är jag själv ansvarig för tisdagspasset. En period var jag även medlem i Vuxenkommittén.

Vilken roll kommer du ha i styrelsen 2023?

Jag är ny som ledamot i styrelsen och vi får se vad min roll exakt blir, vet att jag kommer att vara engagerad i arrangemangskommittén under kommande år. Under året är det även tänkt att jag ska fördjupa mig i ekonomibiten. 

Vilka frågor tycker du är viktigast för styrelsen att arbeta med kommande år?

Det finns två viktiga frågor att jobba med under nästa år, ekonomin och fler medlemmar. Föreningen skulle inte finnas utan våra medlemmar, därför är det viktigt att få tillbaka så många som möjligt efter pandemin. Detta påverkar också vår ekonomi. När det gäller ekonomin så är den viktig för vi kan inte fortsätta att redovisa ett negativt resultat och ha ett negativt kassaflöde

Vad arbetar du med till vardags?

Till vardags arbetar jag som fastighetsanalytiker på ett av dem stora kommunala fastighetsbolagen i Stockholm. Det innebär mycket analys av ekonomin i fastigheterna och även omvärldsbevakning. 

Finns det något annat du lägger ner mycket tid och engagemang i som inte har med ditt arbete eller IFK Lidingö Friidrott att göra?

Jag är även aktiv i Friskis&Svettis, har tidigare suttit i styrelsen i tre år. Sedan förra året är jag med i valberedningen, som är ett otroligt viktigt jobb. 

 

Något du vill tillägga om dig själv eller föreningslivet i allmänhet och Lidingö Friidrott i synnerhet?

Föreningslivet är viktigt för Sverige och IFK Lidingö är en viktig del av Lidingö.

 

Tack för pratstunden Erik och varmt välkommen till styrelsen!

 

Du hittar hela styrelsen och kontaktuppgifter till dem under fliken kontakt.

Grattis till 400m-bronset i veteran-VM inomhus, Anthony!
2023-03-31 00:04
Anthony Treacher har nu tre brons från årets veteran-VM inomhus. Foto – från förra årets IVSM – DECA

I vår serie Anthony-tar-brons-i-veteran-VM-inomhus presenterar vi nu 400m-löparen Anthony Treacher. I tisdags sprang han final på 400m i M80-klassen efter att dagen innan vunnit sitt försöksheat på 1:27.13. I finalen förbättrade han sig tre sekunder och kom i mål på 1:24.17 vilket alltså räckte till tävlingars tredje brons.

 

Så för tredje gången den här veckan säger vi Grattis till Anthony!

 

Resultat veteran-VM inomhus, Torun, Polen. M80 400m försök, måndag 27 mars 2023 

Resultat veteran-VM inomhus, Torun, Polen. M80 400m final, tisdag 28 mars 2023 

Goda nyheter!
2023-03-30 11:00

Det är så roligt att hälsa en ny träningsgrupp välkommen till föreningen!

 

Det är ett gäng barn födda 2016 som kommer att starta sin träning efter påsklovet.

 

Dag för den nya gruppen som kommer att heta 2016 2 är söndagar, tid10:00 och plats Lidingövallen. (även om det idag känns lite väl vintrigt:)).

 

Har du ett barn född 2016 som vill vara med i gruppen? Gör din anmälan här och skriv "Gr 16 2" i kommentarsfältet så lägger vi till ditt barn i den nya gruppen!

Nya ledamöter i Lidingöloppets ledningsgrupp!
2023-03-30 11:00
Markus Pfister och Carl Frisk

Nu är det klart att Markus Pfister och Carl Frisk kommer att representera IFK Lidingö Friidrott i Lidingöloppets ledningsgrupp från den 4 april.

 

Markus Pfister som tidigare har ingått i ledningsgruppen och friidrottens styrelse gör alltså comeback. Carl Frisk sitter i Friidrottens styrelse sedan 1 år tillbaka. 

 

Styrelsen är mycket nöjda att Calle och Markus vill representera Friidrotten i Lidingöloppets Ledningsgrupp. För Styrelsen har det varit viktigt att det är två personer med lång föreningstillhörighet, god kunskap om Lidingöloppet, samt erfarenhet från föreningens styrelsearbete. Säger IFK Lidingö Friidrotts ordförande Mikkel Mördrup!

 

Samtidigt vill Styrelsen tacka Knut Pedersen som har representerat Friidrotten i Ledningsgruppen de senaste två åren och även Peter Lagerlöf som valt att avgå.

Varmt tack även till Anna Öberg som varit Ordförande senaste året. 

 

 

Från den 4:e april består Lidingöloppets Ledningsgrupp av:    

Petter Skantze  t.f Ordförande
Magnus Rajan Ledamot
Jörgen Hillerhag Ledamot
Markus Pfister Ledamot
Carl Frisk Ledamot

 

Fram till Krister Svensson tillträder som ny GS rapporterar Mikkel Mördrup till Ledningsgruppen.

 

Arbetet med att hitta en ny ordförande till Ledningsgruppen pågår.

 

Grattis till 60m-bronset i veteran-VM inomhus, Anthony!
2023-03-30 09:49
Anthony Treacher tävlar till vardags i IFKs blåvita dräkt, men i internationella sammanhang representerar han Storbritannien. Foto: DECA

Nyligen rapporterade vi om Anthony Treachers framgång i längdgropen i inomhus-VM för veteraner i Torun i Polen. I förrgår sprang Anthony försök på 60m i M80-klassen, där han vann sitt heat på 10.03. Den tiden upprepade han i går i finalen, vilket räckte till ytterligare en bronsmedalj.

 

Resultat veteran-VM inomhus, Torun, Polen. M80 60m försök, tisdag 28 mars 2023 

Resultat veteran-VM inomhus, Torun, Polen. M80 60m final, onsdag 29 mars 2023 

Grattis till längdbronset i veteran-VM inomhus, Anthony!
2023-03-28 11:04
En nybliven bronsmedaljör, fast på en tidigare bild. Foto: DECA

Anthony Treachers hoppade 3.53 i veteran-VM i polska Torun i går. Det räckte till en bronsmedalj i M80-klassen. Anthony representerar Storbritannien i internationella mästersakp

 

Resultat veteran-VM inomhus, Torun, Polen. M80 längd, måndag 27 mars 2023

Tre IFKare på Svensk friidrotts årsmöte
2023-03-27 22:22
Staffan, Janne och Karin hade lite olika roller under Svensk friidrotts förbundsårsmöte i Söderhamn.

I helgen hade Svensk friidrott sitt årsmöte. I år arrangerades det i den kommande SM-staden Söderhamn. IFK Lidingö hade tre IFKare på plats – Janne Åkerblom, Staffan Movin och Karin Movin. Karin sitter också i Svensk Friidrotts styrelse, eftersom hon också har en plats i European Athletics styrelse. Janne hade rösträtt genom klubbens mandat och Staffan via Gotland–Stockholms friidrottsförbund.

 

Det var två frågor som väckte större debatt, dels frågan om man ska höja den första USM-åldern från 15 till 16 år, dels förbundets förslag om att årsmötena i framtiden ska genomföras vartannat år och man under åren där emellan ska arrangera ett så kallat friidrottsforum.

 

Inget av de båda styrelseförslagen gick dock igenom.

 

Karin redovisade en del av Svensk friidrotts åresberättelse – ett avsnitt som annars en fjärde IFKare Toralf Nilsson inte kunde hålla i då han efter klubbens årsmöte tyvärr hade blivit sjuk. Staffan berättare om långloppens situation och var aktiv under årsmötet genom att ställa ett par frågor. Även Janne ställde en fråga om en motion och valde även att argumentera emot en motion som handlade om att även klubblöpare 4 och 5 ska få lagmedaljer under Lag-SM då vi anser att det i första hand gynnar redan stora klubbar. Den motionen gick dock igenom.

 

Se friidrott.se för mer information om förbundets förslag, behandlade motioner och olika val.

 

Både Staffan och Janne deltog även i Elitklubbarnas årsmöte som arrangerades i samband med förbundsårsmötet, på lördagskvällen.

YES - Saucony är med på Kraftmätningen!
2023-03-27 12:23

Med stor glädje kan vi nu berätta att Saucony går in som grensponsor på 800 m under Kraftmätningsfinalen i september. 

- Detta är ju  ett ypperligt tillfälle för oss att stötta IFK, så det gör vi gärna, säger Adrian Gehrig, VD för Saucony/Gerisale AB. 

Vi välkomnar Saucony in i vårt gäng och hoppas på många fler samarbeten tillsammans!

Friskis&Svettis Lidingö och IFK Lidingö Friidrott samarbetar för att få fler i rörelse efter pandemi
2023-03-27 11:33

Fortsatt är aktiviteten i föreningslivet lägre nu än innan pandemin. Nu samarbetar F&S Lidingö och IFK Lidingö Friidrott med målet att fler ska hitta roliga sätt att aktivera sig. Genom samarbetet vill de nå fler Lidingöbor med deras verksamhet och inspirera till deltagande i föreningslivet hela livet. Målsättningen för deltagarna är att en stor grupp springer Blodomloppet 5 eller 10 km tillsammans i juni!

 

De allra flesta idrotter har betydligt lägre deltagande nu än före pandemin, friidrottsförbundet har till exempel minskat med 21 procent sedan 2019. Detta oroar då föreningslivet är en viktig del för socialt sammanhang och folkhälsa genom hela livet.

 

Genom samarbetet hoppas föreningarna locka flera Lidingöbor att aktivera sig. De kommer kunna erbjuda ett större utbud av verksamhet. De med träningskort på Friskis får delta på IFK Lidingö Friidrotts vuxenträning Track Power Run och deltagarna i IFK:s vuxenträning får tillgång till fyra pass per vecka på Friskis. Tove Hallenstål, träningsansvarig Friskis&Svettis Lidingö säger:

 

”Med detta samarbete kan vi erbjuda våra deltagare löpning med duktiga tränare från IFK Lidingö och därmed bredda vårt erbjudande. Samtidigt kan fler som idag främst är ute och springer, komplettera sin löpning med gruppträning som leds av inspirerande F&S ledare. Det är ett väldigt bra sätt att skapa möjlighet för en allsidig träning för Lidingöborna.”

 

Satsningen pågår från vecka 16 och avslutas vecka 25. I juni kommer man tillsammans delta på Blodomloppet 5 eller 10 km. Erik Johansson, tränare i IFK Lidingö Friidrott säger:

 

”Att tillsammans springa ett lopp kommer bli riktigt kul. Vi hoppas att många vågar springa sitt första lopp och uppleva endorfiner och pepp i att genomföra ett lopp på sin egen nivå. För IFK ser vi stort värde att våra medlemmar kan få ett bredare utbud av träning och en allsidig träning som är viktig för att undvika skador.”

 

Satsningen inleds med ett gratis intropass för intresserade den 5 april kl. 17.00 på Friskis&Svettis. Förhoppningen är att efter satsningen under våren kunna fortsätta utveckla samarbetet för att locka än fler Lidingöbor till träning.

 

Vill du vara med på intropasset? Mejla Tove Hallenstål

Anmäl här
 
Antidoping
Våra sociala medier
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott