Sommaridrottsskola 2022
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Bli medlem i IFK Lidingö Friidrottsklubb
Anmäl här
8:38 för Simon – trots fall
2022-05-27
Bild från Cursus_elits instagram. Foto: Malin Sundström

Nej, det blev ingen klangochjubelföreställning när Simon Sundström tävlade i spanska Huelva. Loppet var upplagt för att klara VM-kvalgränsen, men den chansen flög all världens väg redan vid första vattengravspassagen. Där föll Simon pladask och man kan nog tänka sig att det hade behövts ett alldeles optimalt och störningsfritt lopp för att greja 8:22.00 eller bättre. Nu blev det 8:38.65.

 

Resultaten

Lag-SM-kvalet: Tjejerna trea och killarna hänger också kvar
2022-05-26 14:29
Några av hjältarna!

Först av allt vill vi hylla lagledarna Kai Abrahamsson och Micke Welin som med hjälp av fler tränare och ledare lyckades få fulla lag i både det manliga och det kvinnliga laget när Lag-SM-kvalet avgjordes i lördags på Tibblevallen i Täby.

 

Vi kunder långt ifrån ställa våra bästa lag på fötter och det var stor risk för att vi skulle lämna återbud i flera grenar. Sista veckan och sista dygnet blev det omflyttningar i laget pga sjukdomar, skadekänningar etc. Men vi lyckades alltså komma till start i alla grenar och slapp retfulla nollpoängare.

 

Och faktum är att detta var precis vad som behövdes för att tjejlaget skulle komma så bra som trea. Nu skiljde det bara ett halvt poäng till fyran och 1,5 poäng till femman. Allas insatser var alltså avgörande för den fina placeringen. Låt oss här lyfta några av hjältarna: 

 • Alice Lindgren plockade 11 poäng i genom att vara tvåa i tresteg och trea på 200m.
 • Elsa Klang som lite turligt tog hela tre poäng genom att bli femma på korta häcken efter att bara genomfört ett enda häckträningspass.
 • Veteranen Nina Willén Holgersson (född 1967) som tog två poäng på 5000m. 
 • Linda Frödin Glad som på mycket kort varsel ställde upp på 400m häck och knep ett viktigt poäng
 • Viktiga enpoängare togs också av medeldistansaren Victoria Psilander som kastade slägga.
 • Linda Skantze delade segern i höjd (där var vårt halva poäng) och Rebecka Öberg, Lena Björk och Johanna Hellman var tvåor på 800m, i diskus respektive stav.
 • Och så Tessi Jernbeck som efter ett par års bortavaro från friidrottens grenar var med i både kula och spjut och knep en massa viktiga poäng.
 • Nämnas bör även stafettlaget som nu bestod av en tresteshoppare, en stavhoppare och två höjdhoppare!

 

Killarna hade en minst lika ihåligt lag (där normalt stora poängplockare som Fredrick Ekholm, Simon Sundström och Andreas Otterling av olika anledningar saknades) och den sista omflyttningen genomfördes bara några timmar före start då Nicklas Östlund ringdes in för att springa 400m. Där blev det pers och en poäng. En poäng togs också av lagledaren Micke Welin där det räckte med en stöt. Robin Isaksson byter klubb (till Tureberg) och gjorde nu sin sista tävling (i alla fall på ett tag – välkommen tillbaka sen!) för Lidingö och tog viktiga enpoängare i stav och diskus. Dagens stora poänglockare blev annars Hampus Carlens som svarade för 12 poäng som tvåa i både tresteg och höjd.

 

Dagens fullpoängare togs av Olof Silvander som vann ett extremt spännande 1500m-lopp där man joggade första 900m (passerade 800m på 2:41). Vid 600m kvar tyckte Tjalves August Mollén att det var nog och gjorde ett tokryck, klart i stil med Jürgen Straubs fartökning vid 700m kvar i OS-finalen i Moskva 1980. Nu dröjde det kanske 50 meter innan Olof bestämde sig för att ta upp jakten på den bortflyende August; en jakt som gick i rasande tempo. Mitt på upploppet var Olof ikapp och förbi efter en sista 600ing som avverkades på 1:21 där sistavarvet gick på knappa 53.5.

 

Axel Alness-Borg stod för en sexpoängare efter att ha varit tvåa på 800m och Tomas Lundberg för en fempoängare i spjut.

 

Förutom Nicke och Micke gjorde även coach Erik Svensson (400m häck), Ernesto Turro Herrera (200m) och inte minst Jacob Krumlinde viktiga insatser. För Ernesto var det en liten comeback på löparbanorna medan Jacob återvände till sina gamla favvogrenar slägga och korta häcken efter flera års bortavaro. Jacob hade aldrig tidigare sprungit på seniorhäckarna och nu ställde han upp helt utan träning och var faktiskt trea i mål, bara sju hundradelar från andraplatsen!

 

Jo, en sak till: på hinder ställde upp med två sjuttonåringar där Tyra Hedin sprang hem fem poäng och Leonardo Garavini två. Tyra gick dessutom in som fyra genom tiderna på 3000m hinder i genomtidernastatistiken för IFK.

 

Resultat Lag-SM-kval, Tibblevallen, Täby, lördag 21 maj 2022

 

 

 

1 juni: Veckans gren - Spjut!
2022-05-25 21:13
Spjut på vallen

Onsdag 1 juni kl 18.00 drar vi igång årets första Veckans gren och vi gör det med spjut!

 

Anmäl er HÄR

 

Var på plats i god tid, från 17.30 kommer det finnas möjlighet för inkastning inför tävlingen. Ta med era träningskompisar och gör kvällen den 1/6 till en rolig kväll på Lidingövallen!

 

Mer info om Veckans gren finns HÄR

 

Vid frågor kontakta mig på erik.svensson@lidingofri.se

 

Ses på vallen!

Kan Simon persa i Spanien igen?
2022-05-25 15:22
Startlistan för 3000m hinder i kväll

Ikväll springer 20.30 Simon Sundström årets tredje hinderlopp. Han är redan förhandsnominerad till sommarens EM i München efter fina lopp i USA. I kväll hägrar VM-kvalgränsen 8:22.00. 

 

Simon tävlar i ”Meeting Iberoamericano” i spanska Huelva. Känner du igen ortnamnet? Ja, precis, det är där Simon har sitt nuvarande pers i från Förra året noterade han klubbrekordet 8:21.50 – en tid som han alltså behöver upprepa för att nå direktkvalgränsen till VM i Eugene. 

 

Loppet ser ut att passa bra. I startlistan finns en kenyan med 8:09-pers, en fransman 8:12-pers. Sen är det en algerier och Simon med låga 8:20-pers. Den beställda farten fram till 2000m är 5:40 så det lutar mot en extra vass slutkilometer.

 

Vi IFKare håller alla tummar vi kan!

 

Startlistan

 

KM och Prova på dag var ett lyckat arrangemang!
2022-05-22 20:00
Ladda album (+11 bilder) >>

Under söndagen hade vi fullt med barn på besök på Lidingövallen.

KM för vår 7-11 åringar och prova på friidrott för de som vill komma och hitta sin favoritgren!

 

På plats hade vi junior och seniror aktiva och föräldrar till 7-11 åringarna som funktonärer.

 

Alla fick tävla och testa våra KM grenar 60 meter, längd och kula och grenarna höjd, stav och häck var öppet för att prova på.

 

Likt förra gången vi hade prova på dag var stavhoppet en mycket populär gren att testa!

 

Förhoppninnsvis har vi flera nya barn som nu hittat friidrotten och börjar i våra befintliga barngrupper!

 

Tack till funktionärer, aktiva och besökare för en fin dag på vallen!

Vi inviger måltornshyllan med grillkväll!
2022-05-22 19:42

Mats, Micke och Dominik har byggt tidtagarhyllan som är vårt nya måltorn, det firar vid men ytterligare en en invigningsgrillkväll!

Nu på tisdag den 24 maj från 17:30 grillar vi det som blev över efter söndagens KM tävling.

 

Det kommer att vara självkostnadspris på grillmaten, vill du ta med eget så gör gärna det, tillbehör och dryck kommer att finnas.

 

Välkomna för en stunds klubbhäng på vår veranda och ta en titt på utsikten från måltornshyllan!

Stort gäng 08:or i Danderydsspelen
2022-05-22 18:48
Sebastian Lörstad på 1500 m i Danderyd Foto:Johannes Lörstad text: Daniel Nilsson

Ett stort gäng om hela 7 "stjärn"blåvita 14-åringar (2008or) tävlade i Danderyd i helgen. Flertalet fick tävla tillsammans med 15-åringar förutom Sebastian som fick flytta upp ända till män för att finna en tillräcklig lång löpsträcka.

 

Sebastian Lörstad sprang 1500m och fick ett mycket bra lopp med flera jämnbördiga motståndare. "Sebbe" slutade på en fin femteplats på den fina tiden 4,18,85, tillika personligt rekord med ca 9 sekunder. Sebbe hade 4 killar (2-4 år äldre) strax framför sig i mål (tider mellan 4,13-4,17) och spurtslog duktiga 06:an Max Österberg (tvåa i Lilla Lidingöloppet i höstas). Notera att Sebbe blev precis slagen av Albert Ziegler främst på bilden som blev trea på inomhus-SM i mitten av mars på just 1500 m i P16.. 

 

Irma-li Grönqvist tävlade i i både höjd och 80m med resultaten 138 cm och 11,61s.

 

Leah Palmblad slog personligt rekord på 800m med fina 2,35,06 och en sjundeplats. Isabel Flanagan kom in på 2,50,34 och Estrid Frick 2,51,79.

 

På 400m var Isabel snabbast med 1,09,97, Leah 1,11,60. Stella Granström fick 1,14,91.

 

Vasco Arana Håkanson var med i spjut. 17,71 blev resultatet.

 

Resultat Danderydsspelen

www.easyrecord.se

 

Nu är Stockholmskampen igång!
2022-05-22 12:16
2009:s deltagare! Bilder Daniel Nillsson

På onsdagskvällen med fint väder och grillen framme var det tävlingspremiär (om vi inte räknar med söndagens mer lekfulla Nestléspelen) för året på Lidingövallen med det nybyggda måltornet på plats. Den nya Lidingövallen invigdes förra året i september och i samband med det sprangs det bland annat 1500m med ett mer tillfälligt måltorn. Med det fina måltornet blir det fler tävlingar framöver!

 

Stockholmskampen är en lagtävling för 12-13 åringar mellan flera av Stockholms friidrottsklubbar och är ett samarrangemang med 4 deltävlingar under året. IFK Lidingö tävlade igår tillsammans med Täby IS och Tureberegs FK i den första matchen av fyra. Parallellt genomfördes tävlingen på flera andra arenor så resultatmässigt tävlar barnen även mot barnen från övriga klubbar. De grenar som gällde för ungdomarna födda 2009 denna gång (13- åringarna) var kula, stav och 60 m häck. 2010:orna tävlade i höjd, kula och 60m häck. Kvällen avslutades med mixstafett för båda åldersgrupperna 5 gånger 200m.

 

2009-gruppen hade 10 tävlande efter några sjukanmälda och efter att ringt in ett par som förväxlat dag för tävlingen. Eftersom vi var 5 tjejer och 5 killar och alla ställde upp i nästan alla grenar erhöll vi 37 av 40 deltagarpoäng, (max 5 deltagarpoäng i varje gren). Det är strax över 30 som tränar regelbundet i gruppen men det finns tyvärr många ursäkter för att inte tävla. Alla som är med har kul är intrycket! Hela gänget var med i stafettlöpning så det blev två lag. De fem killarna Love Willén Holgersson, Jeppe Karlsson, Alex Lundgren, Emil Corlevi och Filip Thunell sprang i det första heatet och var tvåa mål och näst bästa lag totalt (många poäng). Lag nummer 2 med Binta Darbo, Kaddy Darbo, Elsa Danielsson, Agnes Nilsson och Thea Åkerström-Rusch gjorde en bra insats i heat 2 med fina växlingar men de andra lagen var något snabbare. I grenarna var killarna duktiga i 60m häck och vann grenen totalt. Alex var näst snabbast av alla på häcken. Med nästan fullt antal deltagarpoäng, en stark stafettlöpning och en fin insats i 60m häck för pojkar ligger 2009-gruppen bra till i poängräkningen. 

 

2010-gruppen hade ca 20 barn som medverkade och några som även tävlade för första gången. Fantastiskt att få möjlighet att äntligen tävla som lag på Lidingövallen igen. De flesta ställde upp i flera grenar, där 60 m häck var en ny tävlingsgren för många av barnen. 2010-gruppen ställde upp med 3 stafettlag där två av lagen även var mixade. Alla lagen kämpade förtjänstfullt och flera av barnen satte personliga rekord i sina individuella grenar där bland annat Saide Nordströms 8,29 m i Kula gav en fin första plats på vallen.

 

Kul med Stockholmskampen är att det är många olika grenar. Nu laddar vi för nästa deltävling i Hässelby om tre veckor. 2009/2010-gänget ser framemot 600m där har vi många intresserade och duktiga. För 2010 väntar diskus och tresteg. 2009 tävlar också i höjd och slägga. Stafett 5 ggr 60m är också med på programmet.

 

Resultaten finns på www.easyrecord.se

 

Hälsningar: Daniel och Erik från 09 och 10

Kalle 14,28 på Hoka Spåret 5000m
2022-05-21 19:08
Text och foto: Daniel Nilsson

Idag var det 5000m lopp på stadion både bredd och elit. Karl Ottfalk slog till med fina 14,28,28 och vann B-heatet. Tiden innebär nytt klubbrekord i P19. Kalle fick fin draghjälp av Miguel Palm som han kört tröskelträning på Husarviksvarvet med några gånger under våren. Träningen går bra och pusslet läggs långsiktigt men ett fint kvitto på vägen!

 

resultat

www.sparet5000.se

 

 

Simon förhandsnominerad till EM i München
2022-05-20 15:50
Simon är nominerad till sommarens EM i München! Foto DECA Text & Bild

I dag nominerades 16 friidrottare till EM i München. En av dem är IFK Lidingös hinderlöpare Simon Sundström . Vi säger grattis, grattis! Observara att nomineringen innebär arbetsro i satsningen inför mästerskapet, men att det inte är någon definitiv uttagning – ännu.

 

Här är de 16 aktiva som nomineras den 20 maj:

 • Meraf Bahta, 10 000 m
 • Carl Bengtström, 400 m häck/400 m
 • Emil Blomberg, 3000 m hinder
 • Armand Duplantis, stav
 • Lisa Gunnarsson, stav
 • Axelina Johansson, kula
 • Perseus Karlström, gång 20 km och 35 km
 • Andreas Kramer, 800 m
 • Sarah Lahti, 10 000 m
 • Jonas Leandersson, maraton
 • Thobias Montler, längd
 • Simon Petterson, diskus
 • Fanny Roos, kula
 • Khaddi Sagnia, längd
 • Daniel Ståhl, diskus
 • Simon Sundström, 3000 m hinder
Rapport från Gotland-Stockholms friidrottsförbunds vårmöte
2022-05-18 23:56
Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson var en av talarna vid Gotland-Stockholms friidrottsförbunds vårmöte. Foto: Janne Åkerblom

På onsdagskvällen hade nya Gotland-Stockholms friidrottsförbunds sitt första vårmöte. Det skedde i Sätra friidrottshall. Styrelsens Niklas Wahlby hälsade välkommen och sedan berättas Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson om lite vad som hänt inom Svenska Friidrottsförbundet den senaste tiden. Bland annat tryckte han på hur viktigt det är att attrahera och behålla tonåringar inom verksamheten.

 

Gotland-Stockholms friidrottsförbunds kommittéer presenterades av Sara Wilkingson och Bo Wikmark. Sara berättade bland annat att det kommer att arrangeras ett sommarläger för 13–14-åringar 15–17 augusti och att det nästan en månad senare (10–11 september)

 

Därefter kom Svensk Friidrotts Hillevi Thor och Björn Lundén som först berättade om förbundets årsrapport som bland annat innehåller ett par jobbigare siffror. En målsättning är att öka antalet ungdomar inom friidrotten med 12 % jämfört med 2019 års siffror. Men då ska man också veta att antalet har minskat rejält under det årets siffror under coronaåren 2020 och 2019.

 

Från RFs stödpaket har Svenska Friidrottsförbundet tagit fram ett par återstarts- och återstödspaket som går att söka, till exempel för tävlingsresor, utbyte med andra klubbar och olika typer av läger. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

 

Mats Röhr berättade om sommarens ombyggnad av Sätra friidrottshall (doseringen av kurvorna och flyttad startlinje på rundbanan) och visade ritningar på nya inomhushallen som planeras i Bällsta.

 

Luddes dunderpers på 10 000m under Långlöparnas kväll
2022-05-18 17:28
Ludvig Johansson med haren Erik Lagerlöf. Foto: Anna Silvander

Under tisdagskvällen arrangerade FK Studenterna Långlöparnas kväll på Stadion. Tävlingen har under det senaste decenniet utvecklats till en festival för den som gillar långdistanslöpning och består enbart av 10 000-meterslopp och är numera en av Europas största tävlingar på distansen.

 

B-finalen vanns av Ludvig Johansson på tiden 31:14.37 och innebär nytt personligt rekord på 10 000 meter med hela 80 sekunder och det är även 54 sekunder bättre än hans nysatta rekord på 10 km väg. Med den tiden avancerar han upp till en tionde plats i klubbens genom tiderna-statistik. IFK-redaktionens flygande reporter fick ett snack med Ludvig efter målgång.

 

Först och främst stort grattis! Hur kändes loppet?

– Tack så mycket! Det kändes lätt och fint i 7 km. Mycket tack vare den eminenta farthållning som loppets hare och före detta IFK Lidingö-löparen Erik Lagerlöf stod för. Vi hade önskat 3.10/km som skulle ge en sluttid på 31.40 och det höll Erik perfekt i 7000 meter. När han klev av ökade jag farten. 

 

Du gjorde som sagt en ordentlig fartökning med 3 km kvar som du höll hela vägen in i mål. Tog du kanske det lite för lugnt de första 7 kilometerna?

– Med facit i hand kanske det fanns ytterligare någon sekund att ta med ett jämnare lopp men man ska inte underskatta värdet av negativa splits. 25 varv är långt och den här gången fick jag en väldigt fin resa i rygg på Erik där jag varken behövde tänka på antalet varv eller vilken fart vi skulle hålla. Att gå ut hårt när man springer 10 000 meter är riskabelt och det kan straffa sig mot slutet. 

 

Hur kändes de yttre förhållandena under loppet? 

– De var i det närmaste idealiska. Runt 12 grader och sol vid start och i stort sett inte en vindpust. Detta återspeglar sig även i resultatlistorna då samtliga löpare i B-finalen och alla utom två i A-finalen slog personligt rekord. 

 

Du slog nytt pers på Kungsholmen runt för drygt en vecka sedan och nu förbättrar du den tiden med hela 54 sekunder. Har träningen flutit på smärtfritt mellan dessa lopp?

– Jag har faktiskt känt mig väldigt sliten de senaste dagarna och var väldigt osäker på hur kroppen skulle reagera på ett sånt här lopp. Jag var inte helt säker på att jag skulle orka hänga med i den beställda farten så det här kom verkligen som en överraskning. 

 

/Den långlöpande reportern

Anmäl här
 
Antidoping
Våra sociala medier
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott