Sommaridrottsskolan 2022
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Bli medlem i IFK Lidingö Friidrottsklubb
Anmäl här
Ingen supersuccé sista SM-dagen – Fredrick femtonde efter skada
2022-08-07 23:33
Dagens enda IFKare var Fredrick Ekholm som med skadekänningar stannade på 4.45 i stav

Det var ett väl arrangerat SM med många höjdpunkter och minnesvärda ögonblick, inte minst den grymma diskustävlingen med två kast över 70 meter. För IFKs del är det lätta att minnas Simon Sundströms seger på 10 000m.

 

Sista dagens tävlingar hade bara en aktiv IFKare. Det var Fredrick Ekholm som hoppade stav. Fredrick klarade ingångshöjden 4.45 utan problem, men på i andra försöket på 4.65 hände något. Fredrick tog sig mot sidan av magen. Något var inte som det skulle, kanske en slags sträckning av en muskel. Efter lite konsultation av vår naprapat Jesper Rilegård försökte Fredrick en tredje gång utan att lyckas. Det blev till slut en femtondeplacering. 

Inga SM-finalplatser på 800m
2022-08-06 23:52
Jacob Klinth persade och Axel Alness-Borg var en bit ifrån årsbästat i ett blåsigt 800m-försök. Foto: Janne Åkerblom

Det blev bara två försöksheat på männens 800m, två lopp som avslutade lördagens tävlingar i Friidrotts-SM i Norrköping. Finalförutsättningarna var att man skulle vara etta, tvåa eller trea i sitt försöksheat eller ha någon av de i övrigt två snabbaste tiderna.

 

Varken Axel Alness-Borg eller Jacob Klinth grejade det. Axel hade chansen in på upploppet men slutade sen sexa i heatet och utan finalchans oavsett hur fort de skulle springa i det andra heatet. Axel hade 1:55.48 och Jacob sprang in som sjua i heatet på 1:57.20. Det var personligt rekord och Jacob fullföljde den goda vana att sätta pers på SM som han inledde förra året i Borås.

 

 

Resultat Friidrotts-SM, Norrköping, fredag 5 – söndag 7 augusti 2022

En känning i låret stoppade Johannas planer på fyra meter
2022-08-06 23:50
Imponerande högt över – nästan med Mondo-marginaler – på 3.71. Men högre än så blev det inte för niondeplacerade Johanna Hellman. Foto: Janne Åkerblom

Inhoppningen gick förvånandsvärt bra för Johanne Hellman som tog inhoppningshöjder som hon inte ens provat på tidigare. Stavfinalen började också bra när hon tog ingångshöjden 3.71 i första. Så högt har hon aldrig gått in tidigare. Kanske var det för att spara ett lår en aning. Johanna har en tid känt att det inte har varit helt hundra, men tävlingarna har ju ändå gått bra. Nu var hon högt över men var på ribban en pytteaning på vägen ner. Ribban valde dock att ligga kvar.

Men på nästa höjd som var 3.82 var det svårare. Efter två klara rivningar avbröt hon tredje försöket redan i början av ansatsen och haltade då märkbart. En känning i låret som hon känt den senaste tiden kändes mer och det gick helt enkelt inte att göra sig själv rättvisa. 

3.71 räckte till en niondeplats.

 

Resultat Friidrotts-SM, Norrköping, fredag 5 – söndag 7 augusti 2022

Olof sexa och Kalle sjua i 1500m-finalen i SM
2022-08-06 23:41
De båda Lidingölöparna Olof och Kalle tampades om den sista poängplatsen i 1500m-finalen. Foto: Anders Walther

Lördagen bjöd på ett blåsigt väder på Norrköpings friidrottaren när den andra SM-dagen skulle avgöras. Diskuskastarna hade stor show och bjöd på två väldiga 70-meterskast i en tävling som går till historien. De gynnades stort av motvinden som kunde bära diskusen några extra meter. Det motsatta hade löparna som på bortre lång ofta tog det lite lugnare. Men det innebar inte att loppen blev mindre spännande för det.

 

Till männens 1500m-finalen hade både Kalle Ottfalk och Olof Silvander kvalificerat sig. Båda gjorde taktiskt och resultatmässigt lopp på toppen av sin förmåga – dock utan att kunna blanda sig in i tätstriden på allvar. Olof blev sexa och Kalle sjua på 3:51.40 respektive 3:52.43.

 

Resultat Friidrotts-SM, Norrköping på, fredag 5 – söndag 7 augusti 2022

Linda femma i dagens SM-höjdfinal!
2022-08-06 19:24
En glad Linda Skantze när hon klarat årsbästa 1.73 och säkrat en femteplats på SM. Foto: Janne Åkerblom

Dagens IFKare var oneklingen Linda Skantze som gjorde årets klart bästa tävling när hon förbättrade årsbästat till 1.73. Coach Peder var mycket nöjd och menade att han var imponerad av både Lindas hoppning och inställning. Och förstås av femteplatsen. 

 

Linda var också nöjd. Och det kan man ju förstå! Vi intervjuade henne efter tävlingen.

 

Hur nöjd var du med hoppningen?

– Jag känner mig supernöjd! Efter en krånglig säsong så börjar det äntligen stämma igen. Det var bra hopp även på 177 (1cm under pers) vilket kändes kul! 

 

Hur nöjd är du med femteplatsen?
– Femteplats känns toppen, jag kom femma även i vintras på ISM så det känns kul att kunna försvara placeringen.

 

Hur nöjd är du med publikstödet?

– Publiken var grym! Riktigt bra hejarklack från klubbkompisar, familj och vänner. Tio av tio! 

 

Den andra IFK-hoppare – Karin Boestad – kom tyvärr inte till start då upphoppsfoten smärtade för mycket i själva avstampet.

 

Resultat Friidrott-SM 2022, Norrköping 5–7 augusti 2022

SM-tider att hålla reda på i dag
2022-08-06 12:02
Kan det bli fyra meter i dag? Om ett par timmar vet vi vad Johanna Hellman hoppar i SM-finalen i stavhopp – och vilken placering det blir. Foto: Janne Åkerblom

Först ut av IFKarna i dag är Johanna Hellman i stavfinalen som startar 14.15. Johanna har visat riktigt bra form de senaste veckorna och förbättrat både pers och klubbrekord. Sist (i Huddinge i måndas) hade hon även hyfsade försök på 4.03 (det då stannade hon på det nya klubbrekordet 3.93). Kan det första fyrametershoppet komma redan i dag? 15 tjejer är anmälda. Bara sex av dem har årsbästa som börjar med en fyra. Kan Johanna till och med ta en poängplats (bland de sex främsta alltså)?

 

15.00 är det final på 1500m med två formstarka IFKare i form av Olof Silvander och Kalle Ottfalk. Båda impinerade stort i försöken, men möter också hypervasst motstånd.

 

Höjdfinalen med Karin Boestad och Linda Skantze börjar 16.35. Det är 15 hoppare anmälda och det kan bli tufft att ta en poängplats.

 

Sist ut av IFKarna är Jacob Klinth och gårdagens 1500m-persande Axel Alness-Borg som springer försökpå 800m. Det första heatets startskott ska ljuda över Norrköpings Friidrottsarena klockan 18.25. Hela 30 löpare är anmälda och kampen om finalplatserna lär bli knallhård.

 

Startlistor

Resultatlistor (där du även ser vilka som gått till final på M 1500m)

Hälften av de som var med i kval och försök gick vidare till lördagsfinalerna
2022-08-06 00:13
Anton, Axel, Olof och Kalle. Foton: Anders Walther

Klockan 15.00 är det final på 1500m i Friidrotts-SM i Norrköping. Då står två IFKare på startlinjen vilket (väl?) inte hänt sen 1970-talet då Jonas Eriksson och Tommy Lundquist finalkvalade. Men nu är det alltså dags eftersom både Kalle Ottfalk och Olof Silvander gick vidare från försöken. Eller snarare sprang.

 

Kalle startade i det första av två försöksheat och följde med längst bak i kölvattnet på klungan. Under sista varvet avancerade han för att i sista kurvan springa på ordentligt och runda i princip hela fältet på väg in mot mål. Ett mål som han nådde som tvåa efter att ha noterat finfina 3:51.57, bara tio hundradelar från det personliga rekordet.

 

– Va, gick det så fort, sa Kalle efteråt. Det kändes ju knappt som om jag tog i.

 

Verkar lovande inför finalen dit de fyra främsta i varje heat avancerade, plus två tider. 

 

I det andra försöksheatet såg det länge ut som om båda tiderna skulle komma därifrån. Där satte Spårvägens Emil Danielsson upp en bra fart där täten hela tiden låg långt under förstaheatets tider. Här höll sig Olof Silvander långt fram och avancerade ytterligare när han på upploppet tog sig hela vägen fram till tredjeplatsen på 3:49.63. 

 

Bakom de främsta höll Axel Alness-Borg länge femte-/sjätteplatsen. Men 200 meter före mål såg vi att benen blev riktigt stumma. Axel blev omsprungen på upploppet och chansen att gå vidare på tid försvann när han blev sjua. Sen visade sig att inte heller sjätteplatsen räckte till final. Axel kunde dock trösta sig med ett nytt personligt rekord (3:54.92) och kan nu dessutom förbereda sig inför och koncentrara sig på lördagens försökslopp på 800m.

 

I längdtävlingen hade Anton Hellstrand-Helleberg en knepig inledning med två hopp klart under sin nuvarande nivå (5.47, 5.71). I tredje stämde det dock mycket bättre och hoppet inleddes också riktigt bra. Men i själva avstampet/upphoppet fick Anton en smäll på hälen som smärtade rejält. Landningen blev därför inte perfekt och han nådde sanden efter en luftfärd 6.15 från plankan. Det är bara några centimeter från pers och hans resultatmässigt fjärde bästa tävling någonsin, inräknat inomhustävlingar.

 

Resultat Friidrott-SM dag 1, Norrköping, M 1500m försök

Resultat Friidrott-SM dag 1, Norrköping, M längd kval

 

Hampus åtta och Elias tia i höjd i SM
2022-08-05 23:40
Två höjdhoppare som överträffade PB-rankingen i SM. Foto: Janne Åkerblom

Ingen av våra två höjdhoppare lyckades överträffa sina årsbästan i höjdfinalen. Hampus Carlens blev åtta på 1.95 och Elias Sahlin tia på 1.89. Båda var dock plusvarianter jämfört med personliga rekorden i startfältet där Hampus var tia och Elias elva. 

Alice Lindgren Sveriges femte bästa trestegshoppare!
2022-08-05 23:11
Alice Lindgren visade sitt allra bästa jag när hon satte nytt klubbrekord i F16 och blev femma på SM i Norrköping. Foto: Janne Åkerblom

Hon kom till Friidrott-SM som femtonde i Sverigestatistiken och hade det elfte bästa årsbästat inför dagens trestegsfinal. Hon är bara 16 år gammal och gjorde nu sitt första senior-SM. Och som hon gjorde det. För Alice Lindgren imponerade storligen och hoppade riktigt bra.

 

Redan i andra omgången klämde hon i med 11.74 som då räckte till femte plats. Men hon var inte nöjd med det och tyckte att hon inte fick till det. Så i tredje ökade hon till 11.96 vilket förstärkte placeringen. Hon avslutade sen tävlingen när hon i sista ökade på sitt pers och IFK-klubbrekordet till 12.10. Ingen av de bakomvarande lyckades hoppa längre och femteplatsen var klar.

 

Vilken insats. Och det var klart att Alice var glad. Vi som var där och upplevde det på plats var förstås också det.

 

– Alice gör verkligen en jättebra prestation i sitt första seniormästerskap där hon möter Sverigeeliten. Och hon hoppar om många av dem som vare före henne i ranking och årsbästalistan, säger Erik Svensson, en av ”fyra” coacher som var på plats för att hjälpa henne till stordåd. Vilket hon klarad galant på egen hand.

 

 

Överraskande SM-guld på 10 000m till Simon Sundström
2022-08-05 21:04
En glad segare! Foto: Janne Åkerblom

Istället för specialdisciplinen hinder valde EM-klare (på just 3000m hinder) Simon Sundström att springa 10 000m i Friidrotts-SM. Och i ett spännande och ryckigt lopp där Simon inte valde att helt gå med i de många fartökningarna så var han med i tättrion med ett par varv kvar. Och till och med i ledningen på en del av sista varvet.

 

På borte lång släppte han de två andra, men kom tillbaka med en raketspurt på upploppet. Det var extremt spännande och tack vare en klart högre fart på slutet och en riktigt bra fällning över mållinjen stod Simon som segrare med blott åtta hundradelar av en sekund. 

 

– Jag tog det här loppet som ett bra träningspass inför EM, förklarade Simon för innerplansspeakern Per Forsberg. 

Ja, vilket bra träningspass. Det är verkligen inte alla träningspass som slutar med SM-guld bara sekunden från SM-rekordet!

 

i 10 000m-finalen hade vi ytterligare en löpare med. Ludvig Johansson gjorde ett starkt lopp och var  ett strypt dussin sekunder från perset när han nådde målet  på 31:29.54. 

 

Mer om första SM-dagen kommer här på lidingofri.se

 

 

I SM-resans sista inför-intervju möter Olof Silvander Olof Silvander
2022-08-04 15:19
Olof Silvander springer 1500m i Friidrotts-SM. Försöken går i morgon fredag klockan 13.40

När detta publiceras är det ganska precis ett dygn till SM-försöken på 1500m. En av dem som springer där är IFKs Olof Silvander. Ja, samma man som i en serie inför-Friidrotts-SM har intervjuat några av de IFKare som kommer att tävla i Norrköping. Nu, i denna sista inför-intervju har han intervjuat sig själv. Så här blev den intervjun:

Anmäl här
 
Antidoping
Våra sociala medier
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott