Anmälan till sommaridrottsskolan öppen!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Aktiv-Intervju Olof Silvadner
2021-06-22 15:02

Nästa person att intervjuas bland våra aktiva är Olof Silvander! Olof har haft en strålande inledning på säsongen och höghöjdsladdar för fullt inför JEM.

 

  • Beskriv dig själv

Jag heter Olof Silvander och är 21 år gammal, springer främst 1500 m och 3000 m Hinder. Började som aktiv i IFK Lidingö 2015, precis innan jag började på figget. 

 

  • Målet för Säsongen 2021?

Målet för säsongen är så enkelt som att springa snabbare än vad jag tidigare gjort. Sen finns det också två mästerskap jag ser fram emot lite extra. Det första är JEM23 i Tallinn och det andra är självklart SM i Borås!

 

  • Hur går träningen?

Träningen har rullat på fint! Har tävlat en del senaste tiden vilket gjort att jag trappat ned en del när det kommer till mängden. Nu är jag dock tillbaka i en träningsfas. 

 

  • Bästa SM minne?

Hmm, nu får jag tänka lite. Tror mitt bästa SM-minne är från 2014 då min syster Anna tog sin första SM-medalj (Silver på 800m inomhus). Efter att ha sett henne ta en medalj på ett senior-SM kändes avståndet till dit avsevärt mycket kortare än vad de gjorde innan.     

 

  • Beskriv SM rutinen

Den skiljer sig inte så mycket i jämförelse med hur en “vanlig” tävlingsdag ser ut. Vill gärna springa lite lätt på morgonen eller iaf gå en promenad för att få igång benen lite. Sen är det mest bara en lång väntan på det roliga.

 

  • Rykten säger att du befinner dig på läger, var någonstans är du egentligen? 

Ryktena stämmer! För tillfället befinner jag mig i den lilla byn i Font Romeu i Pyrenéerna (ca 1800m över havet). Jag kommer vara här i ca 3 veckor och ladda för JEM23 i Tallin (om jag blir uttagen) men även för resten av säsongen.

 

Följ alla våra aktivas resa mot SM 2021 här!

Här presenterar vi årets kranskulla och kransmas till 2021 års Lidingöloppsvecka!!
2021-06-17 08:00
Rasmus Palmqvist Aslaksen och Rebecka Öberg

Vi säger grattis till Er båda som fått Hedersuppdraget som kranskulla och kransmas på årets Lidingölopp, Rebecka Öberg, och Rasmus Palmqvist Aslaksen!

 

Föreningarna IFK Lidingö Friidrott och IFK Lidingö Skid- och Orientering turas om att bemanna de ärofyllda uppdragen.

 

2021 är det Friidrottens tur att bidra med en kranskulla och Orienteringen bidrar med kransmas

 

Rebecka Öberg är medeldistanslöpare i IFK Lidingö Friidrott och har sprungit många Lidingölopp sedan barnsben, senast var 2019 på Rosabandet loppet med fina tiden 37:39.

 

Vet du hur många Lidingölopp du hunnit med att springa Rebecka?

"Jag har sprungit 15 Lidingölopp, från sju års ålder. Lidingöloppshelgen har alltid varit en viktig tradition i familjen Öberg, närmast jämförbar med julafton." 

 

Rebecka kan du berätta vad du gör på Lidingöloppet förutom att vara årets kranskulla?

"Jag hanterar Lidingöloppets kommunikation på hemsida, i nyhetsbrev och i sociala medier. Det betyder att jag varje dag kan sprida min stolthet för loppet och interagera med en löpargemenskap som ger så mycket glädje tillbaka."   

 

Vad betyder det för dig att få vara kranskulla?

"Det är en stor ära - jag får på det här sättet representera ett lopp som inspirerar hela landet till motions- och föreningsidrott. Det var Lidingöloppet som öppnade mina ögon för löpning och som var vägen in i Lidingös idrottsgemenskap."

 

Hur många kransar är det som ska delas ut under ett Lidingölopp?

"Det är inte beslutat än hur många kransar det blir 2021 - eftersom TCS Lidingöloppet i år är TCS Lidingöloppsveckan och har en rad helt nya lopp är det mycket nytt att planera för." 

 

Betyder detta att du inte kommer att starta i något av loppen 2021?

"Om det blir så kommer jag, lite avundsjukt fast med stor glädje och stolthet, fira alla som kommer i mål på Grönsta."

 

Hur ser säsongen ut i övrigt för din del?

"Jag ser bland annat fram emot att springa 4x800 och 3x1500m på Stafett-SM i sommar där IFK Lidingö Friidrott kommer att delta i flertalet klasser. Löpning är en individuell idrott men är så mycket roligare när man kan springa tillsammans." 

 

Och vem är Rasmus, årets kransmas?

 

Rasmus Palmqvist Aslaksen är en snart 28-årig elitorienterare från IFK Lidingö SOK.  
Efter uppväxt i Järfälla i norra Stockholm flyttade Rasmus till Lidingö för snart 6 år sedan och bor tillsammans med sambon Synnøve Bråten i en mysig lägenhet i Gångsätra.

 

På Lidingöloppet har Rasmus haft lite olika uppdrag. Dels har det varit arbete längs banan vid vägövergångar och styrt med slussning av bilar. Förra året var han tillsammans med andra orienterare i klubben löpande kameraman.

”Det var en spännande uppgift där man verkligen fick en inblick i hur vansinnigt fort dom bästa springer!” säger Rasmus


Och vad gör du till vardags då?

”På dagarna jobbar jag som kart- och mätingenjör på Stockholm Vatten och Avfall för att sedan på kvällarna spendera min tid på att träna orientering, löpning eller rullskidor här på ön. Om jag på fritiden har mer tid över efter att ha genomfört ett träningspass så gillar jag att umgås med vänner, gärna med en runda frisbeegolf. ”

 

Vi önskar mas och kulla varmt lycka till med uppdraget under årets Lidingöloppsvecka!

 

Kläder till sommarträningen!
2021-06-16 09:00

Har du tagit sommarlov och semester nu?

 

Det betyder inte att träningen tar semester, eller hur!

 

Din tränare förser dig med program för sommarträningen och du har webshopen på STADIUM med våra klubbkläder från Craft tillgänglig varje dag, året runt!

 

Scanna in QR koden med din telefon så kommer du direkt till vår klubbkollektion!

 

Beställningen på tävlingslinnen som gjordes för en tid sen är på ingång och vi har redan nu ett mindre lager på kansliet. Saknar du tävlingslinne och behöver kitta dig inför sommarens tävlingar, eller om du vill ha en hoodies i den "gamla" modellen så har vi några kvar på kansliet.

Hör av dig om du vill komma och prova/köpa.

 

Maila till ifk@lidingofri.se innan bara! (vi är inte på plats precis hela tiden)

 

Tävlingar för sommaren hittar du på 08 fris hemsida eller på Svenska Friidrottsförbundets hemsida!

 

Trevlig träning- och träningssommar önskar kansliet!

Inspirationsföreläsningar med kvinnliga elittränare!
2021-06-15 14:47

Svenska Friidrottsförbundet har under året genomfört ett antal inspirationsföreläsningar med kunniga tränare från olika grengrupper. Har du inte haft möjlighet att delta finns nu ändå chansen att ta del av dessa föreläsningar.

 

Perfekt för fina sommardagar i hängmattan!

 

Här hittar du länkar till dessa föreläsnignar som hållits av:

Frida Svensson    

Malin Sundström  från IFK Lidingö Friidrott

Johanna Vikström 

Carina Lindberg (kommer en längre intervju med Carina på www.friidrott.se)

 

Svenska Friidrottsförbundet tar nu arbetet vidare med att skapa miljöer som är jämställda och vi hoppas att ni fortsatt är med oss!

 

Och du har väl inte missat att det är föreningens vice ordförande Ivan Sundströms famijeföretag står bakom satsningen, EPOS (Equality in memory of Per O Sundström) som handlar om jämställdhet. 

Vi berättade om här på hemsidan för någon vecka sen?

Sommaridottskolan 2021 är igång!
2021-06-14 16:00
Barngrupper från Rudboda och Källängen!

Då har sommarlovet startat för Lidingöbarnen och vi erbjuder Sommaridrottsskola!

 

Likt 2020 har vi läger på Källängen, Rudboda och Grönsta gärde. Det är full fart på idrottsaktiviteter på alla tre platser!  Vi har i år olika åldrar på de tre arenorna.

 

Precis som vi brukar har vi lägerveckor juni ut och även en vecka innan skolstart.

 

Vädergudarna är med oss så här långt och vi hälsar alla barn välkomna till veckans läger.

 

Ni som ännu inte bokat en plats, vi har platser kvar till veckorna 25, 26 och 32 (Källängen full v 26) , bara in och anmäl er!

Ludvigs rekordartade rekordsänkning
2021-06-14 10:42
Det är inte varje dag man persar med 17 sekunder på 1500m. Men det var precis vad Ludvig Johansson gjorde i Folksam GP på söndagskvällen. Foto: Christer Klinth

I en artikel från i går konstateras att det var en PB-kross-afton på FGP Sollentuna under söndagskvällen. Och det kan man verkligen konstatera. Bland annat noterade ju Olof Silvander sin första tid under drömgränsen 9:00 på 3000m hinder.

 

Men det vi här väljer att lyfta upp lite extra är killen som lite i skymundan och i kölvattnet på de (just nu) något vassare löparna rullade in som tia i C-finalen på 1500m. Han var visserligen bara tia i loppet, tio sekunder efter segraren i mål och var ”inte ens” under fyra minuter på den kanske mest klassiska av klassiska löpdistanser.

 

Så varför väljer vi då att lyfta det här lite extra? Jo, häng med här:

 

Ludvig Johansson har under flera år slitit, tränat på bra och kämpat hårt under ledning av coach Malin Sundström. Men de där riktiga resultaten har låtit vänta på sig. Ja, tills nu då. 

 

För den närmaste omgivningen var en klar höjning av resultatstandarden förväntad – han har tränat på bra, även om vintern innehållet en hel del rehab- och alternativ träning – men knappast någon, varken träningskamraterna, coachen eller ens Ludvig själv, kunde ha föreställt sig det lyft som genomfördes under söndagskvällen. För det var sannerligen något alldeles extra.

 

Ludvig placerade sig själv i svansen i det 14 man starka fältet och vi som satt på läktaren förstod snart varför när vi sneglade på mellantiderna. Det gick fort. Ja, rent av vansinnigt fort. I alla fall för en löpare som tills innan han lite senare skulle passera mållinjen hade dubbla personliga rekord både ute och inne på 4:17.45. Men han släppte aldrig de framförvarande helt och när två varv återstod började han istället att plocka någon placering.

 

Man kunde ju förstås tänka sig att Ludde hade överskattat sina krafter och att han skulle tappa tempo rejält, men så var det sannerligen inte. Han fortsatte att springa bra och att det skulle bli ett nytt prydligt personligt rekord – ja, rent av en PB-kross – stod snart klart. Men vad skulle tiden bli? Under 4:10 kanske? Eller rent av 4:05? Ludde sprang med ett löpsteg som vi aldrig tidigare sett honom använda. Det var kraftfullt. Det var vägvinnande. Och det gick fort.

 

Och han mattades inte nämnvärt.

 

På upploppet plockade han ytterligare någon löpare och blev omsprungen av någon annan, men vad gjorde det. Tiden i mål var 4:00.50. FYRA NOLL NOLL! Bara halvsekunden från drömgränsen.

 

Man kan förstå att han var grymt nöjd, superglad och nästan självlysande efter loppet.

 

Och vad var det nu det personliga rekordet löd på innan? 4:17? Ja, fyra å sjutton. PB-kross. Precis. PB-kross utan dess like. Ja, den allra största man kunde tänka sig. Sjutton sekunder! På 1500 meter! Han har alltså sprungit varje hundrametersdel mer än en sekund snabbare i snitt än vad han någonsin tidigare har gjort. Gör om det, den som kan!

 

För jämförelsens skull kan man tänka sig att den 2.00-hoppare  i ett svep ökar sitt höjdpers till 2.13, att en 8-meterslängdhoppare plötsligt seglar i väg till 8.52 eller att en 10.00-sprinter sänker sitt 100m-pers med 66 hundradelar ner till 9.34.

 

Men Ludvig Johansson upphör inte att överraska. Kanske kan han plocka ytterligare 17 sekunder i nästa lopp?

 

Så vad sägs om att sikta på 4:43 näst gång, Ludde?

 

Resultatlistan i FGP Sollentuna, söndag 13 juni 2021

 

 

PB-kross-afton på FGP Sollentuna
2021-06-13 21:30

Längdhopp M

Andreas Otterling slutade på en femte plats (andra svensk) med resultatet 7,34.

 

Höjdhopp M

Hampus Carlens kom på en sjätteplats med säsongsbästat 2,00.

 

400 m M (B-heat)

Andreas Movin noterade en fjärde plats med tiden 50,35.

 

800 m M (B-heat)

Axel Alness-Borg slutade på femte plats med det nya fina personliga rekordet 1:52.93. Andreas Movin passade på att träna lite extra och agerade hare i detta lopp.

 

800 m M (C-heat)

Julius Mördrup sprang in på en sjätte plats med ett fin-fint personligt rekord som lyder 1:56.81. I samma heat noterade Jacob Klinth en tionde plats med tiden 1:59.75.

 

1500 m M (C-heat)

Ludvig Johansson noterade ett lysande personligt rekord på en för honom ”sprintdistans". Nytt PB lyder 4:00.50.

 

3000 m hinder M

Olof Silvander tog ett nytt personligt rekord när han för första gången tog sig under nio minuter! Nytt PB är nu mer 8:58.12. Han tar därmed en placering i genom-tiderna-statistiken och därmed ny 5.a. För tredje gången också under JEM22-kvalgränsen!

 

I samma heat noterade Brice Metzinger också ett nytt personligt rekord, 9:11.39 vilket också innebär att han går in som 8:a genom tiderna i klubbens genom-tiderna-statistik.

 

Här hittar du resultatlistan!

Kalle blåste in nytt klubbrekord på 2000m
2021-06-12 15:54

Kalle Ottfalk sprang under lördagen på 5,43,04 prelimärt på 2000 m och nytt klubbrekord 15-åringar. Tävlingen var DM-2000 m på Källbrink Huddinge. Kalle tog täten direkt och sprang enligt 5,45 schema sololopp och höjde lite på slutet. Schemat var satt utifrån blåsiga förhållanden och vinden tilltog mer till Kalles lopp. Säsongen är lång så troligen mer att ge om allt flyter på. Hälsar Daniel och Kalle

Rapport från Stockholmskampen del 2 i Tureberg!
2021-06-11 08:00
09or och 08or i matchen mot Tureberg

Team 2009 anlände till Sollentuna IP med 17 aktiva (11 killar och 6 tjejer) för tre grenar tresteg, stafett 5 ggr 60m och diskus.

 

Första gren var tresteg. Vi har tränat tresteg på Rudboda och med rockringar på Grönsta men sett i efterhand så skulle vi ha märkt ut olika hoppzoner tydligt och övat ännu mer på träningarna! En av tjejerna  valde den hoppzon närmst gropen, men oj det blev lite för långt eftersom steg nr 2 kom in i gropen.

Turebergs tjejer är otroligt duktiga och ett par tjejer klarade över 10 meter. Även vind skulle mätas för alla (nybörjare som 10m-hoppare) och det tog lite tid att anteckna.

 

På killsidan var vi jämna med Tureberg i tresteg både sett till antal aktiva, topp och bredd.

Sasha Nyoni och bästa Turebergskille hoppade 9,88 men Turebergaren hade en bättre nästbästa-notering.

Efter tresteget var det dags för 5 ggr 60 m stafett. Vi hade förberett oss väl. Lagen var klara och antecknade på stafettpinnarna. De aktiva fick stafettpinnarna och kunde värma upp och träna lite innan tresteget. Det blir innan stafett-start ett omfattande arbete att justera de preliminära laguppställningarna som redan är utskrivna till alla växlingsstationer. Lagom till att det är gjort är trestegstävlingen avgjord och dags för stafett.

Vi är ganska snabba ut med våra lag till växlingsstationerna men inser i efterhand att Turebergarna har haft sina lag och sträckor bestämda sedan länge, varit på banan och övat och övat. I första heatet har vi två starka lag. Vi springer bra, växlar bra och allt flyter på förutom att de två Turebergslagen är lite snabbare men Alex Lundgren på sista tar in mycket på slutet för vårt lag 1.

 

Det visar sig att det snabbaste av Turebergslagen slår ett klubbrekord från 1982.

I heat 2 var våra två lag jämna med Turebergslagen.

 

Vi gör utifrån våra förutsättningar (Ingen arena) en kanoninsats på stafetterna men Tureberg är fantastiskt bra!

 

I deltävling 3 är det åter stafett då kommer vi bättre förberedda med träning på den nya Lidingövallen i bagaget!?

 

Diskus och dags dags att förflytta "gänget" bort till Edsbergs sportfält. I diskus kommer vi bra förberedda med mycket träning på Grönsta med flera starka kastare. Tjejerna först, svårt men roligt, härligt med Turebergstränaren bakom kastringen som verkligen hjälpte alla deltagare inklusive våra atleter.

På killsidan var Turebergarna riktigt starka och Love Willén Holgersson med 27,5 m från Grönsta-träning tog nog i lite för mycket men gjorde ändock fina 22,11 slagen av två Turebergare. Alex Lundgren strax bakom på 21,47 och strax därefter Jeppe Karlsson på 20,87. Jeppe fick beröm av "Turebergstränaren", "fin känsla, teknik och balans". Summa summarum så var det en härlig kväll , glada miner, bra häng, många fina prestationer och nya erfarenheter.

 

Team08 kom lätt reducerade med tre sjuka på mindre än ett dygn, 9 deltagare.

Vi började med slägga som ju var svårt, bara tränat en gång på Grönsta men våra ungdomar vågar! Ingen prestige alls, bra.

 

Sen kom vår paradgren 5x60 där vi hade riktigt bra växlingar på båda heaten, ingen alls blev skyldig mig glass ( ni som fattar…).

Tydligt att motståndarna toppat lagen. 

 

Sist var ju 600m där flera av ungdomarna sagt att ’det är inte min gren ’eller att ’jag vill inte ’, osv. 

Men Stockholmskampen är ju till för att alla ska prova att tävla i alla grenar. Spelar ingen roll om det går bra eller dåligt för det finns inte, utan huvudsaken är att du deltar och är en del av laget.

 

600 m är sista gren, när kl är 20.10 och alla är hungriga,  börjar tjejerna där Leah tar upp kampen med de två Turebergslöparna. På 250 börjar hon gå om och tokaccellererar inför 400. Det visar sig att Leah tror att det är målet men inser att det är 200m till! Hon fortsätter och vinner med 20m. I hela sthlms regionen blir hon 3a, riktigt kul. Även Mimmi hade ett fint lopp där, båda slog personligt rekord.

 

På killsidan hade vi favoriten Sebastian Lörstad som ledde loppet till 400 m och där blev omsprungen men gjorde fina 1.44, pers med 3 sek. 

 

Alla levererade till laget!!

 

Nu tar vi nya tag och siktar på 3 deltävlingen med diskus, 200m häck och 5x60 stafett. 

 

Nu ska vi träna i sommar, både massor av 40 meters lopp och 250 m max, ta en sten och kasta som diskus så är vi redo inför hösten!

 

Tack alla funktionärer som ställde upp!

Utan er ingen tävling,

Folksam Grandprix - Sollentuna på söndag!
2021-06-10 16:00

På söndag (13/6) är det dags för Sollentuna GP och det är ett gäng IFK:are som ska tävla! Extra kul är att tävlingen kommer ha 500 friidrottsfans på läktaren. Dessutom sänder SvT live från huvudtävlingen (18.00-20.00). Det är både för- och eftertävlingar och här hittar du hela tidsprogrammet!

 

Slutliga startlistor kommer att publiceras på FGP:s hemsida under helgen; LÄNK TILL HEMSIDAN Även live resultat finns här!

 

Friidrottskanalen sänder efterprogrammet!

 

ANMÄLDA FRÅN IFK LIDINGÖ FRIIDROTT

 

Gren

Aktiv

YOB

PB

SB

400 m

Andreas Movin

1996

48,86  (-16)

49.86

800 m

Axel Alness-Borg

1998

1:52.99 (-21)

1:52.99

800 m

Julius Mördrup

2002

1:57.32 (-20)

 

800 m

Jacob Klinth

2001

1:57.33 (-20)

 

800 m

Andreas Movin

1996

 

 

1500 m

Ludvig Johansson

1998

4:17.45 (-19)

 

Hinder

Olof Silvander

1999

9:02.10 (-21)

9:02.10

Hinder

Brice Metzinger

1998

9:18.02 (-21)

9:18.02

Höjd

Hampus Carlens

1999

2,03 (-17)

1,96

Längd

Andreas Otterling

1986

8,06 (-15)

7,50

 

Sommarlovet har startat och vi har fortfarande platser kvar på våra läger veckor
2021-06-10 08:00

Då kan ni äntligen anmäla er till årets roligaste läger!

 
IFK Lidingö Friidrotts Sommaridrottsskola!
Vi söker sjukvårdsutbildade medlemmar!
2021-06-09 21:00
Röda Korset "in action" under Lidingöloppet

Bästa medlem!

 

Inför vår Lidingöloppsvecka till hösten pågår funktionärsplaneringen för fullt!

 

Just nu är det lite extra fokus på att hitta er i (eller utanför) föreningen som har sjukvårdsutbildning!

 

Vi vet att under pandemitider är trycket onormalt högt inom vården men vi vädjar ändå till dig med rätt kompetens att vika ditt funktionärsuppdrag till just en sjukvårdsstation under årets Lidingöloppsvecka.

 

Är du den vi söker?

 

Hör av dig till ifk@lidingofri.se så kan vi berätta mer!

 
Våra sociala medier
STOLT ARRANGÖR AV LIDINGÖLOPPSVECKAN 2021
Våra partners
Övriga partners
RF Sisu