Kraftmätningen final 2023
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Bli medlem i IFK Lidingö Friidrottsklubb
Anmäl här till
Jacqueline var femma – och så här gick det för de främsta Lidingölöparna i TCS Lilla Lidingöloppet
2023-09-25 20:40

I går rapporterade om hur det gick för IFK Lidingö-killarna i P15 och P14 där det blev minnesvärda dubbelsgrar i båda klasserna. I dag är det dags att kolla i resultatlistan för övriga lopp som har resultatlistor i TCS Lilla Lidingöloppet.

I F12 sprang
Jacqueline Torgner in på en finfin femteplats och Isabel Andersson följde strax bakom som sjua. Sedan var Elsa Wanek Terry tia och Matilda Rangne femtonde. Julie Ryott var 38a.

 

I P12 var Max Severin Naber precis utanför pallen (de sex främsta) på åttonde plats, nio sekunder före Edvin Carlstein som var elva och ytterligare fem sekunder före Nicolas Kammeier på trettonde och Axel Bergenwald på fjortonde plats. Sedan följde William Andreen som sjuttonde löpare, Hugo Teclemariam Lerin (20e), Malte Hedenbro (21a),  Wilhelm Gebenius (24a), Hannes Proskorin (21a), Alexander Storbaek (26a) och Hannes Nordin (28a) bland de 30 främsta.

 

I F13 var Tilda Hiller 13e tjej, placeringen före orienteringens Alina AsplunD.

 

I P13 blev Leo Holger tolva. bland de 30 främsta kom även Lukas Amblie Tarandi (25a), Max Hutnik (27a) och Jonatan Dahlstrand (29a). Här var även Wilmer Carlstein 34a, Melvin Hellestig 36a, placeringen före Max Nilsson Gidlöf, Albin Sandberg och Samuel Nordblom och så hade vi Adrian Hevreng på 42a plats.

 

I F14 blev Ebba Wärn blev 16e tjej.

 

I de yngre klasserna publiceras ingen resultatlista, men man kan gå in och hitta sina egna resultat i Lidingöloppets resultatlista. Men vi kan ändå berätta att i F8 var Lydia Areschoug

återigen först över mållinjen (hon vann även F7 förra året).

 

 

 

Lena Björk är europamästare i diskus!
2023-09-25 19:12
Prispallen i veteran-EM.

Det var extremt spännande i Italien i dag. För där avgjordes K45-klassens diskustävling där Lena Björk var en av två favoriter, i alla fall om man skulle se efter årsbästa. Och det blev också mycket riktigt en tvekamp mellan de två favorittippade tjejerna.

 

Lena tog ledningen i första omgången där hon hivade iväg diskusen 38.00. Ett klart godtagbart och ansenligt resultat. Men tyskan Martina Gretihanner var hack i häl med ett kast på 37.37 och eftersom hon – precis som Lena – har kapacitet för att kasta över 40 meter var det långt i från en betryggande ledning.

 

Det visade sig också att det skulle krävas längre kast för att vinna i dag. För i andra ökade tyskan till 38.60. Men det gjorde också Lena som fick på ett bra kast som mättes till 39.27. Så hon hade ledningen även efter omgång 2. I tredje kastade båda långt, men inte längre än deras tidigare bästa.

 

Så kom fjärde omgången där Lena kryssade och Martina fick iväg sitt för dagens längsta kast. Det landade nästan på 40-meterslinjen. 39.77 var det nya ledarkastet. Så nu gällde det att öka och helst passera 40 meter. Men i femte ville det sig inte riktigt. Långt igen av Lena som var riktigt stabil i kasten mellan 38 och höga 39 meter i dag. Tyskan kryssade och nu skulle allt avgöras i sista omgången.

 

Där blev det återigen kryss för Martina medan Lena fick iväg en riktig pärla som fortsatte segla långt, ja till och med över 40-meterslinjen. Den landade på 40.22, nytt årsbästa och ett nytt guld för bästa Lena Björk! Klubben står upp och applåderar och grattar till ytterligare en internationell veteranmästerskapsmedalj!

 

Resultat Veteran-EM, måndag 25 september, K45 diskus

Anthony femma på 200m i veteran-EM
2023-09-25 09:09

Veteran-EM i Italien fortsätter. Under söndagen blev Anthony Treacher femma på 200m i M80-klassen i Veteran-EM. Tiden blev 36.54. Hans brittiska landsman Allan Long tog ytterligare en sprintseger (även 100m i fredags).

R

Dubbelseger även i P14 – och en sjätteplats – i TCS Lilla Lidingöloppet
2023-09-24 23:00
Oscar, Emil och Luca var en stark trio i P14-klassen. Foto: Janne Åkerblom

Det blev en riktig panginledning för IFK Lidingö då det i loppet efter dubbelsegern i P15-klassen även blev dubbelseger i P14. Och inte nog med det. För här var det IFK Lidingö även på sjätte och 14e plats.

 

Emil Corlevi gick hyfsat tidigt upp i ledning som han behöll under de två varven. Oscar Bonnevier var också en lika ohotad tvåa i princip hela vägen. Sexa i mål var Luca Garavini som därmed såg till att halva prispallen – det sex främsta får pris på scenen – bestod av Lidingölöpare!

 

På fjortonde plats sprang Jeppe Karlsson in och 23a var Noah Swedin. 

 

Resultat TCS Lilla Lidingöloppet, söndag 24 september 2023

Dubbelseger – på rekordtid – i TCS Lilla Lidingöloppets P15-klass
2023-09-24 22:29
Sebastian Lörstad satte nytt banrekord och tvåa i mål var Jonas Atlassi. Foto: Janne Åkerblom

Länge, länge hade Skellefteås Fredrik Tåg banrekordet på den äldsta killklassen i Lidingöloppet. Det var så bra att det nästan betraktades som oslagbart. Men för två år sedan utmanade IFK Lidingös Kalle Ottfalk det rekordet och slog det också. Fredriks rekord stod sig mellan 1992 och 2021, alltså i 29 år. Och Kalles tid – 18:44 – var så bra att vi så där lite till mans trodde att det skulle stå sig minst lika länge.

 

Men, si, där bedrog vi oss. För redan två år senare, det vill säga i dag, flög det all världens väg när Kalles klubbkamrat Sebastian Lörstad sprang de två varven på 3 km-banan på lysande 18:38, det vill säga sex sekunder snabbare än Kalles tidigare rekordtid.

 

Sebbe berättade efter loppet att han efter förra årets Lilla Lidingölopp var rejält missnöjd. Han hade visserligen vunnit, men han hade missat att slå rekordet i P14-klassen. Han hade ju slagit P13-rekordet ytterligare ett år tidigare. Efter fjolårsloppet hade han ett tydligt mål i sikte: att försöka slå Kalles rekord, vilket han lyckades med!

 

Sebbe fick vänta i nästan en hel minut (eller närmare 56 sekunder) innan tvåan var i mål. Då blev det dubbel glädje eftersom tvåan var IFK Lidingös Jonas Atlassi som i sin tur var 29 sekunder före trean. Överlägsen dubbelseger till hemmaklubben alltså!

 

Resultat TCS Lilla Lidingöloppet, söndag 24 september 2023

IFK Lidingö-seger i Rosa Bandet-loppets lagtävling
2023-09-24 22:07
Rebecka, Matilda och Sofia tog hem lagpriset i Rosa Bandet-loppet. Foto: Janne Åkerblom

Det blev mycket IFK Lidingö långt fram i Rosa Bandet-loppet. Systrarna Sofia och Rebecka Öberg har under många år sprungit bra i Rosa Bandet-loppet och varit flitiga gäster på prisutdelningsscenen. Så också i år. Sofia blev fyra och Rebecka femma i loppet. Däremellan var orienteringens Emma Bjessmo. 

 

Emma tävlar numera för Norrköpingsklubben Tjalve i friidrott och kunder inte heller ingå i tremannalaget. Men det visade sig att i dag tolvåriga Matilda Rangne som korsade mållinjen halvsteget före mamma Karin Rangne blev tredje IFKare i mål och att hon därmed ingick i laget. Matilda slutförde även En svensk tjejklassiker just i det ögonblicket så det blev en tredubbel anledning att fira.

 

Sofia hade 38:21, Rebecka 39:10 och Matilda 52:16 vilket tillsammans alltså räckte till seger i lagtävlingen.

 

Resultat Rosa Bandet-loppet söndag 24 september 2023

Lasse Dahlstedts bejublade sista målgång
2023-09-24 21:02
Lasse Dahlstedt passerar mållinjen i rollen som efterlöpare för sista gången. Foto: Janne Åkerblom

1965 fick Lars-Eric Dahlstedt hedersuppdraget att planera hur banan i det första Lidingöloppet skulle gå. Få – om ens någon – kunde i sin vildaste fantasi drömma om hur Lidingöloppet successivt skulle växa till Världens största terränglopp. Lasse har varit en stor del i det, bland annat i rollen som loppets generalsekreterare under mängder av år. Lasse har också haft många andra roller, bland annat som efterlöpare i Rosa Bandetloppets 4 km. Så också i år.

 

Men i år var det också ett alldeles speciellt år eftersom Lasse själv har aviserat att 2023 års lopp ska vara det sista som han gör som efterlöpare. När han nu kom in på upploppet uppmärksammades han direkt av speakrarna Rickard Olsson och Mårten Frendelius som under hela upploppet hyllade Lasse. 

 

Lasse tog god tid på sig över upploppet – han kunde ju för all del inte heller gå om och gå snabbare än de löpare han var efterlöpare till. Han fick också stora applåder för sin insats i det 59e loppet som han jobbade med.

Vi grattar Lasse till en imponerande svit och en strong insats och tackar för en Lidingöloppsgärning som saknar motstycke. Men vi är inte heller förvånade om Lasse har en annan uppgift när TCS Lidingöloppet nästa höst firar sitt 60e lopp!

Sofie nia, Fredrik och Leo fyror i TCS Lidingöloppet
2023-09-23 23:18
Starten på 30 km. Foto: DECA Text & bild

Så här gick det för de främsta IFKarna i TCS Lidingöloppets senior, junior och veteranklasser.

 

År 2002 sprang hon 800m på 2:27.38. Då var hon 15 år. I dag – som 36-åring – sprang hon 30 km på 2:04:31. Visserligen har orientering varit Sofie Sihvers förstaidrott även om hon gjort enstaka banlopp sedan de tidiga tonåren. Men nu som veteran sprang hon in som nia på TCS Lidingöloppet. Tidigare i år har hon bland annat varit sjua på Tjejmiljen.

 

Snabbast bland LIdingömännen var Martin Sandberg som hade 2:05:16. Inte långt bakom följde William Sihver och Stefan Hållberg som hade 2:06.27 respektive 2:07:21.

 

På 15 km var Ludvig Johansson snabbast av IFKarna med 52:42 på trettonde plats. Bland tjejerna var Malin Ewerlöf fjortonde på 1:01:22. Coach Fredrik Gustafsson var fyra i M50 på 59.46.

 

Att Kalle Ottfalk var helt överlägsen på 10 km har vi redan rapporterat om. Han hade 31:38 vilket var en rejält nytt banrekord. Bakom honom i P17 följde William Nilsson som hade 39:40. I P19 var Leonardo Garavini fin fyra med 35:58. Snabbast av IFK Lidingö-tjejerna Ebba Karlsson som var tia och Lisa Löchen som var tolva. Tiderna 46:38 och 49:22.

 

På 4 km var Kristina Stannow fyra i K80. Peter Wendler var tia och Per-Ove Hvitfeldt 16e i M80.

Kalle Ottfalk – banrekordsslagaren i TCS Lidingöloppet
2023-09-23 21:47
Här hade Kalle Ottfalk inte långt kvar till den nya rekordtiden i P17-klassen. Foto: DECA Text & Bild

Det finns mycket att säga om TCS Lidingöloppet och den här dagen finns det framförallt mycket att säga om Kalle Ottfalk. För inte nog med att han vann P17-klassen fullkomligt överlägset  – han satte dessutom ett nytt och svårslaget banrekord i klassen.

 

Ändå hade Kalle en inte helt lätt resa eftersom 17-årsklasserna startat fem minuter efter 19-årsklasserna. Det betyder att han efter ett par kilometer ser svansen på F19-klassen och att han därefter måste runda löpare på löpare, först bland F19-tjejerna och sedan bland P19-killarna.

 

Kalle hade dessutom tillsammans med coach Daniel Nilsson bestämt att han inte skulle gå ut snabbare än förra året, då han blev rejält trött på slutet och var rejält utpumpad i mål. Så nu var planen att gå på samma tider i börja för att kunna springa fortare på slutet. Och visst gick det vägen och han nådde målet på den nya imponerande rekordtiden 31:38.

 

Det kanske inte säger så mycket med ett par siffror så där, så låt oss sätta Kalles insats i dag i ett slags perspektiv. Häng med här.

  1. Ingen P17-kille har alltså någonsin sprungit fortare på den 10 km långa banan. Den tidigare P17-rekordtiden hade Omar Nuur från IFK Växjö som 2018 noterade 32:15. Hoppsan, här var rekordputsningen hela 37 sekunder stor!
  2. Omar Nuur kom tillbaka året innan och sprang då betydligt fortare. Men inte alls lika fort som Kalle gjorde nu. Då hade Omar 31:56. Nu sprang den nu 17-årigae Kalle alltså 18 sekunder – en evighet  i de här sammanhangen – än vad Omar gjorde som 18-åring.
  3. Ingen kvinna har varit i närheten av de här tiderna. Rekordet på samma bana fast för Rosa Bandet-loppet 33:27 (Susanne Wigene 2005).
  4. Det snabbaste någon kille gjort på banan är 31.32, bara sex sekunder bättre än Kalle. Det var den i Norge bosatte etiopiern Tesfaye Bekeke som 1989 (det är ett tag sen!) sprang så fort.
  5. 31 minuter och 38 sekunder på TCS Lidingöloppets erkänt tuffa, backiga bana innebär att varje kilometer i snitt avverkas på under tre minuter och tio sekunder (3:09.8 för att vara exakt). Varje hundring går alltså på under 19 sekunder. Det är hundra hundringar att göra och då ska du ändå upp för Grönstabacken, backen från Trolldalen, Abborrbacken och Karins backe. Bland annat.

Här är det bästa tiderna i den numera kombinerade P19- och P17-listan

00:31:38 Karl Ottfalk IFK Lidingö / Sverige 2006 2023 1
00:31:56 Omar Nuur IFK Växjö / Sverige 2001 2019 1
00:32:06 Napoleon Solomon Fredrikshof / Sverige 1994 2012 1
00:32:12 Yassin Abdi Hässelby SK / Somalia 1999 2018 1
00:32:15 Omar Nuur IFK Växjö / Sverige 2001 2018 1
00:32:16 Napoleon Solomon Fredrikshof / Sverige 1994 2011 1
00:32:19 Napoleon Solomon Fredrikshof / Sverige 1994 2013 1
00:32:24 Andreas Jansson Hässelby SK / Sverige 1996 2014 1
00:32:26 Andreas Jansson Hässelby SK / Sverige 1996 2013 1
00:32:28 Karl Ottfalk IFK Lidingö / Sverige 2006 2022 1
00:32:33 Gabriel Sandör IK Akele / Sverige 1996 2015 1
00:32:35 Hassan Suldan Ullevi FK / Sverige 1998 2015 1
00:32:35 Abdullahi Dahir Rabi IL Runar / Norway 2003 2021 1
00:32:38 Anders Danielson Frost DALA-JÄRNA IK / Sverige 2002 2021 2
00:32:40 Emil Millán De La Oliva Eskilstuna FI / Sverige 2001 2018 2

 

Anthony sexa på 100m i veteran-EM
2023-09-22 22:03

Anthony Treacher blev i dag sexa på 100m i M80-klassen i Veteran-EM. Tiden blev 17.34

 

Resultat Veteran-EM, fredag 22 september, M80 100m

Tre IFKare i EM för veteraner i Italien
2023-09-21 13:19
Lena Björk har en klar medaljchans i veteran-EM som börjar i dag. Lena kastar på måndag. Foto: Janne Åkerblom

I dag drar Veteran-EM i friidrott igång. Det är ett jättearrangemang med flera tusen starter som i år arrangeras i italienska Pescara.


Tre IFKare är anmälda. Först ut är Anthony Treacher som springer 100m på fredag där han är femteseedad och som är anmäld i inte mindre än ytterligare fyra grenar. I internationella sammanhang representerar han Storbritannien och det finns förstås risk att han även ingår i något av de brittiska stafettlagen. På lördag går Thomas Lindberg in i tiokampen tillsammans med åtta motståndare och på måndag kastar Lena Björk diskus. Lena är favorit tillsammans med tyskan Martina Greithanner. Det är bara det två som kastat över 40 meter i år.

 

Till arrangemangets webbplats

Fredag 22 september  
M80  100m  Anthony Treacher
     
Lördag 23 september  
M75  Tiokamp, dag 1  Thomas Lindberg
     
Söndag 24 september  
M75  Tiokamp, dag 2 Thomas Lindberg
M80  200m  Anthony Treacher
     
Måndag 25 september  
K45  Diskus  Lena Björk
M75  Stav  Thomas Lindberg
     
Tisdag 26 september  
M80  400m  Anthony Treacher
     
Fredag 29 september  
M80  Längd Anthony Treacher
     
Söndag 1 oktober  
M80  Tresteg Anthony Treacher
Friluftsdag med Christinaskolan
2023-09-20 14:29

Idag har vi varit delaktiga i Christinaskolans friluftsdag på Långängen, genom att ha en hinder/hoppbana uppbyggd för alla barn. 

Lisa Löchen som var den ifrån oss som ansvarade för aktiviteten fick inte många sekunders vila då hinderbanan var väldigt uppskattad och ett ständigt flöde av rörelsesugna barn och ungdomar rörde sig varv på varv runt banan. 

Ett fint samarbete mellan skolan och oss där det förhoppningsvis var det några som fick upp ögonen lite extra för vår idrott/förening idag.

Anmäl här till
 
Antidoping och Trygg Förening
Våra sociala medier
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott