Anmälan till sommaridrottsskolan öppen!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Vykort från Cursus-lägret i Sierra Nevada, Spanien
2021-05-11 08:00
Ladda album (+13 bilder) >>
Foto: Malin Sundström

Hej!

 

Hoppas ni har det bra därhemma. Vi (Axel, Simon och Malin) har det fint i de spanska bergen, Sierra Nevada, 2320 möh. Extra kul att Spårvägens Kalle Berglund - blivande ’OS i Tokyo löpare´ vill vara med och leka denna gång.

 

Idag tog vi hyrbilen ca 45 minuter ned till lågland, Granada (600 möh), för att springa intervaller på bana tillsammans med ett gäng goda löpare från Italien (se gärna videoklipp på instagram: @cursus_elit). I Granada finns också en lång plattare grusväg som används för såväl tröskel som distans. Endast en mil nedför berget (1700 möh) finns en 5 km lång relativt backig grusväg som passar för lugnare distans tillsammans med storslagen utsikt.

 

Boendet, en anläggning som byggdes inför OS 1992 i Barcelona är funktionell, dock inte särskilt uppdaterad. De erbjuder extremt fasta tider och rutiner, i synnerhet under pågående Covid. Frukost, lunch och middag intas på förbokade separerade bord. Området rymmer en 400-meters bana med konstgräsplan i slående vacker natur. Inomhus finns en sprintlöpraka på 130 m, med löparband och andra konditionsmaskiner vid sidan om. Flera gym och många olika lokaler inklusive simhall samlar flertalet idrotter och idrottare som laddar inför kommande tävlingssäsong. Inspirerande miljö och under denna årstid lagom varmt och soligt.

 

Efter dryga tre veckor på hög höjd avslutas de sista 10 dagarna vid Medelhavet, i närheten av Malaga. I väntan på en spansk tävling på respektive huvuddistans: Axel 800 m och Simon 3000 meter hinder.

 

Ses hemma i slutet av maj!

 

Hälsningar

Axel-Simon-Kalle och Malin

Alice, Sofia, Kalle och Mårten hemmaplansnabbast på Lidingöloppet on Tour
2021-05-10 13:46
Kalle Ottfalk noterade finfina 12:00 på 4 km när Lidingöloppet on Tour Powered by Klövern kördes på Lidingö under vecka 17. Bild från terräng-DM i höstas. Foto: Janne Åkerblom

För en dryg vecka sedan stannade den runtflyttande löparserien Lidingöloppet on Tour Powered by Klövern till på hemmaplan. Under en veckas tid kunde alla som var på Lidingö springa 4 km (de sista 4 km på 15 km-banan) eller 10 km på Sista Milen med start och mål på Grönsta.

 

Hyfsat många – närmare bestämt 161 löpare ­ tog chansen. Ja, egentligen många fler eftersom bara de tider som rapporterats in via Stravaklockor eller Stravaappar i mobiler kommer med i resultatlistan.

 

Snabbast i respektive klasser är fyra hemmalöpare, två från vardera arrangörsföreningen. Tiderna är lite extra bra, men då ska man tänka på att de första dryga 300 meterna från startgärdet till första backen inte var med i det här loppet, så helt jämförbart med höstens Lidingöloppet är det förstås inte. Men å andra sidan sprang ju deltagarna nu nästan helt utan sparring från jämngoda löpare och dessutom börjar man loppet direkt med en riktigt tuff backe. Kanske inte helt optimalt.

 

På 4 km-banan var orienteringen Alice Hugosson snabbast bland tjejerna (13:43) och friidrottens Kalle Ottfalk bland killarna (12:00). På 10 km-banan hade friidrottens Sofia Öberg snabbaste tiden bland tjejerna (38:02) och bland killarna orienteringens Mårten Boström (34:03).

 

Resultatlistan innehåller förstås mängder av intressanta namn. Det går bra att botanisera i den!

 

Resultat Lidingöloppet on Tour Powered by Klövern, Lidingö, måndag 26 april ­ söndag 2 maj 2021

Slagskeppet Muay Thai stödjer ”SM-Satsningen 2021”
2021-05-10 08:00

Slagskeppet Muay Thai är en av Sveriges äldsta och mest anrika thaiboxningsklubbar och grundades redan 1977. Verksamheten rymmer också ett fullutrustat gym och har både Circuit träning.

 

Peter Lööf, som driver Slagskeppet är uppvuxen på Lidingö och har många goda erfarenheter av IFK Lidingö Friidrott. Dessutom har Slagskeppet samarbetet med IFK i många år där bl.a. Cursus Elit har kört delar av sin försäsongsträning på klubben. Det inställda Klövernlägret skulle också ha omfattat thaiboxning på Slagskeppet.

 

”För mig känns det bra att kunna stödja IFK Lidingö Friidrotts SM-satsning och jag känner mig redan som en del av den om jag ska vara ärlig. Jag har själv varit med att träna Cursus-gänget och följt dem över tid. Jag hoppas att vi kan fortsätta vårt fina samarbete och det finns mycket att vinna på det. Mina boxare har mycket att lära av friidrotten och vi vill också dela med oss till fler aktiva i IFK Lidingö Friidrott. Kampsortsträningen är allsidig och ett mycket bra komplement till friidrotten. Fråga gärna coach Malin i Cursus vad hennes erfarenheter är. Stort lycka till med er satsning och jag kommer att följa er hela vägen” säger Peter Lööf.

 

”Det är jätteroligt att en förening med nära samarbete till IFK Lidingö Friidrott faktiskt också går in och stödjer oss! Det måste vara unikt i sitt slag, stort tack! Varför inte ett upptaktsläger på Slagskeppet?” säger SM-generalen Adam Lindhe.

Åtta raketer och en ordförande sprang KM i terräng
2021-05-08 23:25
Bild från starten med Lenny Gränzer närmast kameran och med Nicklas Östlund och Philip Byman. Foto: Staffan Östlund

I år är KM i terräng helt anpassat efter coronareglerna. Det innebär att vi undviker stora folksamlingar och istället sprider ut starttider över flera dagar och på olika tider.

 

Under lördagen sprang medeldistansgruppen KM-banan i Stockby. Även Sebastian Lörstad kom till start, liksom klubbens ordförande Mikkel Mördrup. Sebbe sprang fler varv än just hans åldersgrupp var tänkt. Å andra sidan sprang Mikkel bara ett varv. Han la in KM som en del av det längre träningspass han ändå var ute på. Även för de andra var KM i år mer en del av ett bra träningspass – som ett testlopp i valfritt tempo – än en tävling.

 

Här är resultaten

Kul för barnen med efterlängtat Dingo Camp på Bosön!
2021-05-08 14:53
Ladda album (+9 bilder) >>

Under lördagen anordnade klubben daglägret Dingo Camp för barn födda 2008-2011 på Bosön. 48 barn genomförde 6 träningspass i olika grenar som Höjdhopp, Längdhopp, Sprint, Häck, Kula och Spjut. Lägret avslutades med olika stafetter på den klassiska rundbanan. Träningspassen leddes av flera av klubbens elitaktiva tränare som vi vill rikta ett stort tack till för en fin dag. Melker och Hampus Carlens, Nike och Robin Isaksson, Fredrick Ekholm, Lisa Löchen och Linda Skantze. Riktigt kul att vi fick till ett arrangemang trots allt och till sist under rådande omständigheter om än uppskjutet från i höstas.

 

Hälsar Daniel Nilsson och Anders Ejendal m fl tränare

Idrottens öppna brev till ministrarna
2021-05-07 19:02
Brevet till ministrarna finns bland annat publicerat på Svensk friidrotts webbplats

I dag har Riksidrottsförbundet tillsammans med sex specialidrottsförbundet skrivit ett öppet brev till de tre ministrarna Amanda Lind, Mikael Damberg och Lena Hallengren för att påpeka det orimliga att idrotter som segling, löpning, cykling, orientering etc. ska drabbas så orimligt hårt av coronabegränsningarna när de kan bedriva sin verksamhet på ett smittsäkert sätt. Just de här idrotterna har ju även en mycket positiv inverkan på folkhälsan.

 

IFK Lidingö och Lidingöloppet stöder uppmaningarna och innehållet i det öppna brevet. Lidingöloppet och Staffan Movin har också engagerat sig hårt i frågan under det senaste året. 

Raccoon Development AB stöttar "SM-Satsningen 2021"
2021-05-07 11:24

Raccoon Development AB är ett Stockholmsföretag som arbetar med systemutveckling för både webbaserade och mobila lösningar. Raccoon skräddarsyr sina lösningar för sina kunder utifrån deras unika behov.

 

Raccoon har flera kunder inom idrotten och är också en aktiv sponsor i Stockholmsområdet där Djurgården Fotboll är den största. ”Vi är nu mycket glada att Raccoon valt att stötta IFK Lidingö Friidrotts satsning mot SM i Borås 2021” säger SM-generalen Adam Lindhe.

 

”IFK Lidingö Friidrott är en välkänd förening i Stockholm och det första man tänker på är Lidingöloppet och duktiga löpare säger Raccoons ägare, Jonas Carlqvist. Simon Sundström har jag fått upp ögonen för och såg honom både vinna SM-guld och Finnkampen i hinderlöpning på TV.

 

Jag tycker IFK Lidingö Friidrotts SM-satsning är beundransvärd på det sättet att man uttryckligen har ambitionen att elitsatsningen inte ska gå ut över bredd- och barnverksamheten. Så borde alla föreningar göra! Det är mest rättvist och det känns bra att veta att mitt stöd faktiskt också gynnar bredden. Mycket bra!”

IFK-bullen uppmärksammar att veteranklubben fyller 70
2021-05-07 06:34
Nytt rekordtjockt nummer av IFK-Bullen ute nu!

70 år är en aktningsvärd ålder. Då har man garanterat uppnått veteranstatus. Nu är det bara 10 dagar kvar till jubileumet – IFKs veteranklubb bildades 17 maj 1951 – så därför uppmärksammas jubileet i IFK-bullen, veteranklubbens egen tidning. Fortfarande trycks den, men finns förstås även som pdf.

 

Lars G. Lindström har sammanställt ett rekordtjockt nummer med en massa intressant läsning, inte minst från veteranklubbens verksamheter, arrangemang mm genom åren.

I det här numret kan du också läsa om en ny idrottsbok med Lidingöanknytning, Lidingöloppsveckan och två intressanta presentationerav Lidingölegendarer - Helmer Falk och Lasse Broander. Har du inte koll påp vilkade är så är IFK-bullen en obligatorisk läsning. De har precis fyllt 95 respektive 90 bäst. Även det aktningsvärda åldrar!

 

Hämta jubileumsbullen som pdf

KM Terrängveckan är igång!
2021-05-06 20:30
Ladda album (+3 bilder) >>
Grupp 2010 som tränar på torsdagar var först ut i KM spåret 2021

Vi har ju ingen "riktig" tävling på KM terräng i år men vi uppmuntrar alla träningsgrupper att springa i vårt vanliga KM terräng spår på sin tilldelade tid under KMveckan som pågår mellan den 6-12 maj

 

Ikväll var det delar av 2010 gänget som var först ut på banan!

 

Vi kommer att publicera resultat här på hemsidan när terrängveckan är över!

 

Ni hittar tider och upplägg här.

 

OBS glöm inte att maila in lite fina bilder tillsammans med resultaten till ifk@lidingofri.se

Aktiv-intervju Haben Kidane
2021-05-06 12:30

Beskriv dig själv?

 Hej, Jag heter Haben Kidane och är 23 år gammal och springer lite allt möjligt från 3000 - 10000 m. Jag började springa för IFK Lidingö 2019 efter att jag har tränat med Malin Sundström i ett år och insåg att min och Malins samarbete kändes bra och valde att springa för IFK Lidingö. Vid sidan av min elitsatsning studerar jag Tränarprogrammet idrott och hälsa i Falun. 

 

Målet för Säsongen 2021?

Målet för säsongen och 2021 är att springa så många tävlingar så möjligt om kroppen känns bra men min huvudsakliga mål är att springa Lidingöloppet 15 km. Jag har inga resultatrikt mål den här säsongen det på grund av att jag måste ta hänsyn till min eviga kompis alltså min skada som begränsar mig väldigt mycket från olika volym träningar.

 

Hur går träningen?

Träningen går helt okej tycker jag även om att det  är långt ifrån där jag vill bara så känner ändå att kroppen börjar samarbeta lite.

 

Bästa SM minne?

Mitt bästa SM-minne är från terräng SM 2019 liksom som många andra åren sedan 2017 var jag som vanligt skadat nästan hela halvåret och var nästan uppgiven om jag ens skulle tävla. När det var drygt fyra veckorna kvar till tävlingen så fick ändå hopp igen att kanske tävla för då började kännas bättre och bättre men långt ifrån den uppladdningen jag hade behövt. Iallafall med den jobbiga och obehagliga uppladdningen så gör jag mitt livs lopp och sprang in som 5:a vilket var väldigt bra för mig att få den kvitton men också att jag tillsammans med cursus gänget tog SM Guld vilket var extra roligt. Delad glädje är dubbel glädje. 

 

Beskriv SM rutinen

Jag har inga speciella rutiner som jag enbart gör för ett SM utan gör som jag brukar göra liksom de alla tävlingar. Laddar ofta mina tävlingar med pasta-pesto med Kyckling och kryddar med Nötmix som det har blivit en vana att göra det och det har funkat väldigt bra. Det som skiljer lite är den mentala förberedelsen och att man måste verkligen fokusera på det man ska göra och ingen annat.

 

Om du hade inte tränat löpning, vilken gren hade varit din i sådana fall? 

 

Vet faktiskt inte men skulle vara kul att testa kasta spjut, har hört att jag hade kunnat kasta långt 😀

 

Här på hemsidan kan du följa fler av våra elitaktivas resa mot SM 2021!

Malin Sundström uttagen till SOKs tränarprogram
2021-05-04 18:33
Malin Sundström, ny i SOKs satsning Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare. Foto: Simon Sundström

– Oj, vad spännande. Tänk att SOK och Svensk friidrott satsar på en 52-åring som har bytt bransch för att fortsätta utbilda sig och bli en ännu bättre elittränare.

 

Orden är Malin Sundström och jag når henne precis innan ett träningspass. Hon, Simon Sundström och Axel Alness-Borg är på höghöjdsläger i Spanska Sierra Nevada.

 

Och jag ringer henne för att prata lite om det faktum att hon är en av 20 lovande kvinnliga tränare som har utsetts till Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare där framtida hållbart ledarskap är den röda tråden. Det är SOK – Sverige Olympiska Kommitté som startat ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor till tränare i OS-truppen. Målet är en jämställd tränartrupp till OS 2028 och 2030.

Nya Lidingövallen
2021-05-03 12:50
Lidingövallen 3 maj 2021

Arbetet med Lidingövallen pågår för fullt och just idag påbörjades jobbet med att lägga asfalt, som blir underlaget på vilket gummibanorna läggs. 

 

Allt ser väldigt bra ut och vi som förening har en väldigt bra dialog med både kommunen och byggentreprenören gällande bygget. Vi har kunskap som är värdefullt att få med innan det är för sent. Idag fick vi t ex klart med att avrinningsventilerna i diskus/släggringen inte kan placeras på annat ställe än på sidorna inne i ringen sett i kastriktningen. Små detaljer som gör att anläggningen håller länge!

 

Intressant också att se att spjutbanan läggs allra först, är detta ett omen månne? :-)

 

Vid sidan av bygget pågår ett stort arbete kring vårt egna hemviste. Tiderna till trots jobbas det för fullt med att få till bästa lösningen för IFK Lidingö!

 
Våra sociala medier
föreningens covid info
STOLT ARRANGÖR AV LIDINGÖLOPPSVECKAN 2021
Våra partners
Övriga partners
RF Sisu