Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Bli medlem i IFK Lidingö Friidrottsklubb
BLI MEDLEM
I kväll gör Olof en tidig årsdebut
2024-04-18 06:27
Olof Silvander springer hinder i USA i natt. Bild från Nordiska mästerskapen förra året. Foto: DECA Text & Bild

3000m och 28 hinder väntar Olof Silvander när han i kväll lokal tid och i natt svensk tid gör årsdebut. Sju gånger av dessa är med vattengrav. Olof är i USA på träningsläger och så här på huset passar han på att delta i ett vasst 3000m hinder-lopp i Walmut i Kalifornien.

 

Loppet, som har hela 31 anmälda (blir det två heat?), ska enligt tidsprogrammet starta 19.15 kalifornisk tid. Tidsskillnaden är nio timmar så loppet går natten till fredagen 04.15 svensk tid.

 

Startlista och info om tävlingen

120 föranmälda till kvällens KM i terräng
2024-04-17 12:02
En bild från 2015 med tätklungan efter ett par hundra meters löpning. Hur många känner du igen? Foto: Christer Klinth

Det var år 2010 som vi för första gången arrangerade KM i terräng vid Stockby. Det betyder att det i år skulle varit femtonde året i rad om vi inte hade nåt coronauppehåll.

Då, år 2010, var det bara tre årskullar som var med 2000+2001 och 2002. Banan då var exakt samma som nu, det vill säga  start och mål vid spårkartan nära utegymmet vid Stockby, och med ett varv på 1500m-spåret.

 

Nu hittar jag inte resultatlistan från det året, men då var det kanske ett 30-tal som kom till start. Då var det bara på distansen 1,5 km som det tävlades på. Nu har vi ett, två och tre varv och betydligt fler starter.

 

Hur många blir det i kväll? Det är i alla fall 120 som redan har anmält sig. Allra flest på ett varv 1,5 km. Där är det 74 anmälda. På 3 km är det 26 och de som springer tre varv, 4,5 km, är 20 till antalet. Och du kan anmälda dig fram till 30 minuter före start.

 

Första start är förresten 18.00. Vi ses vid Stockby!

Här hittar du mer information om KM i terräng.

Efter vårens 10 000m-pers är Simon sexa i den svenska Adelskalender
2024-04-16 07:28
Bara fem svenskar har poängmässigt sammanlagt bäst resultat på 800m, 1500m, 5000m och 10 000m än Simon Sundström. Foto: DECA Text & Bild

Tidigare i vår inledde Simon Sundström träningslägret i USA med att springa 10 000m på bana. Den sträckan har han inte tävlat på så ofta, men det har gått bra alla gånger, minsann! Du kanske kommer ihåg den rafflande spurtuppgörelsen på SM i Norrköping för snart två år sedan, till exempel.

Nåväl, i loppet i USA sprang Simon in på 28:11.16, nytt distriktsrekord (grattis!) och bara 15 sekunder från det svenska rekordet. Eller det rekord som gällde innan Andreas Almgren ett par senare krossade det och förbättrade det med nästa en minut. 

Okej okej, vad har nu detta med rubrikens snack om ”Adelskalendern” att göra? Du kanske, om du är tillräckligt gammal, minns att du på någon av alla historielektionerna fick höra talas om Adelskalendern och att det hade nåt med den svenska adeln att göra. Och med att man var representerade i Riddarhuset. Typ nåt sånt.

Fast nu pratar vi om medel-långlöpningens adelskalender – och det måste ju vara ännu finare än att man ärvt ett fint efternamn av några förfäder på 1600-talet, eller hur!

Ja, ja. Tillbaka till Simon då. För när han skalade av ett femtontal sekunder på det personliga rekordet på 10 000m avancerade han samtidigt från nionde till sjätteplats på den löpningens Adelskalender. För genom de personliga rekorden på 800m (1:53.33), 1500m (3:40.45), 5000m (13:34.73 och 10 000m (28:11.16) har han nu bara Andreas Almgren (som nu gick upp på första plats), Anders Gärderud, Emil Danielsson, Jonas Glans och Mats Erixon före sig. 

Det skulle vara spännande att se vad Simon skulle kunna peta iväg en 800ing på. Hans 1:53.33-pers överstämmer knappast med hans riktiga kapacitet på distansen. Och med ytterligare förbättring på exempelvis 5000m ligger både Jonas och Mats inom behändigt räckhåll. Kanske redan i år!

 

Läs mer på tidigare artikel på friidrottaren.com

Vill du vara funktionär på Bauhausgalan??
2024-04-15 14:50

Stadionklubbarna söker efter funktionärer till Bauhausgalan som går av stapeln den 2 juniStockholms Stadion!

 

Tider för uppdrag varierar men ca 13.00- 21.00 är en generell fingervisning för funktionärernas arbetspass.

 

Vill du vara med och uppleva friidrott i världsklass så är detta rätt tillfälle!

 

Anmälan görs individuellt av aktuella volontärer, klicka här för att anmäla.

 

OBS detta uppdrag gör du utöver dina ordinarie uppdrag du har via din träningsgrupp!

Datum + grenar + inspiratörer = Tränarträningarna är satta!
2024-04-15 11:01

Nu är programmet satt för att lära sig så mycket mer om några av de ädla friidrottsgrenarna. Alla pass är på Lidingövallen så nu finns det inga ursäkter - skaffa er mer kunskap och inspireras av våra fantastiska elitaktiva!

 

Ofta hör vi från, kanske framför allt våra föräldratränare, att man så småningom går lite kort på tips och idéer för roliga/nyttiga övningar. Nu välkomnar vi er ner till Lidingövallen under 6 vardagskvällar för att lära er mer och framför allt få mer inspiration och på köpet förnya er övningsbank. 

Anmäl er här så kommer mer info till er: Boka här, under "utbildning"!

 

VÄLKOMNA!

Mindre än en månad kvar till tjejernas Lag-SM-kval i Västerås
2024-04-15 07:49

Lördag 11 maj är tävlar IFK Lidingös tjejer i kvalet till Lag-SM. IFK möter Hammarby IF, Högby IF, Täby IS, Västerås FK och IFK Växjö. Bara det vinnande laget kommer att gå till finalen i Sollentuna 17 maj.

 

Killarna trillade ner en division förra året och får nu kvala för att komma upp till serien där man sen kan kvala till Lag-SM-finalen 2025. Deras match i Svenska Friidrottscupen division 1 går i den blivande SM-staden söndag 12 maj.

 

Info finns på Västerås webbplats

Grattis till orienteringens Veronika Kalinina – svensk mästare i nattorientering
2024-04-14 11:28
Veronika Kalinina vann natt-SM i orientering. Bild lånad från SOK Elits Facebook.

I fredags kväll arrangerades SM i nattorientering i skogarna runt Ärla utanför Eskilstuna. På tjejsidan blev det SM-guld till Veronika Kalinina som segarde med en marginal på 36 sekunder till  Huskvarnas Annika SimonsenEmma Bjessmo blev tolva.

 

Även på killsidan var det en löpare med Lidingöbakgrund som vann. Simon Hector var först i mål, men numer tävlar han för Snättringe SK. Bäste IFKare blev Simion Schuster på 68e plats.

 

Resultatlistan

Tio frågor till Emil Didrikson – ny coach i IFK
2024-04-14 07:16
Emil Didriksson är nya i klubben. Här är han på ett av de första träningspassen på nya hemmaplanen Lidingövallen. Foto: Janne Åkerblom

Först ut i en serie tränarintervjuer är Emil Didrikson. Emil kommer närmast från Bromma och är pappa till Vilgot som också är ny i IFKs tävlingsdräkt. Men bakåt i tiden har Emil faktiskt också en egen friidrottsbakgrund. 

 

Anledningen till klubbytet stavas T o r   P ö l l ä n e n. För när Tor lämnade Bromma för IFK Lidingö (Tor bor sedan flera år på Lidingö) var det flera aktiva som också valde att byta klubb. Vi kommer att presentera dem allt eftersom här på lidingofri.se. Några tränare följde också med och den vi börjar alltså med att presentera är en tränare nämligen Emil. Han fick svara på tio frågor.

 

 1. Vilka grenar är du coach i?
  – Jag har coachat ganska brett, men haft tyngdpunkten på höjd, tresteg och längre löpning.

 2. Vem/vilka tränar du?
  – Jag har följt en 08-grupp i Bromma från det att de var 6–7 år tills de klev in i juniorgruppen, så det har varit en ganska stor spread på atleter som jag haft förmånen att utveckla. Sista året innan klivet över till Lidingö så har mitt fokus legat på de som inte kommit lika långt i sin utveckling och som fortfarande ”provade” sig fram till favoritgrenen/grenarna.

 3. Hur kom det sig att du började som tränare?
  – Som flertalet andra, jag räckte upp handen på ett första möte...;-D Sen hade jag en del kunskap om rörelse i stort och tyckte det skulle vara kul att hänga med mina barn (och andras barn).

 4. Har du någon egen idrottslig bakgrund?
  – Jag har friidrottat (i Täby IS, höjd och 1000m samt terräng), spelat fotboll, åkt slalom och spelat golf. Slalom, fotboll och friidrott föll bort för en golfsatsning som tog mig till college i USA och sen gjorde jag ett halvhjärtat försök som golfproffs. Men ganska snabbt lärde jag mig debit och kredit och la ner golfen för att börja studera istället.

 5. Ett bra ställe att ha träningsläger på?
  – Jag har inte varit på många friidrottsläger, men i somras var jag med familjen i Porec i Kroatien och den friidrottsanläggning som de hade där var väldigt bra.

 6. Har du åkt och kollat på något internationellt mästerskap eller någon gala? Vad tar du med dig för minnen eller inspiration därifrån i så fall?
  – Nej, inte mer än Bauhaus galan.

 7. Har du någon förebild, antingen bland andra tränare eller någon idrottare?
  – Jag tycker Tregaro verkar veta vad han håller på med och bland idrottare finns det många, men Sebastian Coe (innan han blev pamp!) och Tiger Woods (idrottsmannen, inte personen).

 8. Du lägger säkert en massa tid på att coacha andra. Vad ger det dig som människa?
  – Det är väldigt tillfredsställande att se människor flytta gränser och veta att man är en liten del av det.

 9. Vem är du när du inte är tränare?
  – Någon som fortfarande försöker komma underfund med vad han ska bli när han blir stor.

 10. Kan man följa dig på sociala medier?
  – Jag finns på (gamla) sociala medier, men jag är verkligen inte värd att följa. Lägg den tiden på att röra på dig istället!
Nästan 50 sprang när Stockholm Springer sprang långbacke på Lidingö
2024-04-13 14:28
Mitt i skogen, på Kottlasjöns norra sida, samlades nästan 50 löpare och ett gäng tränare för långbacke. Foto: Albin Johansson

Det kom löpare och ledare från Hässelby, Tureberg, Huddinge, Sundbyberg, Spårvägen och Lidingö (kanske någon klubb till) till lördagens träningspass som Stockholm Springer anordnade vid Stockby. Den här gången var det IFK Lidingö som arrangerade och dagens tema var backlöpning. 

Vi "löpskolar" gymnaster
2024-04-12 12:22
Samling och genomgång under "Snabb till trampettens" första pass.

Om du befinner dig i Högsätraområdet på onsdagskvällar så kan du 5 onsdagar framöver få se 43 st 10 åriga gymnaster få löpskolning av våra duktiga juniorer.

Detta projekt är en variant på den framgångsrika projektet vi gjorde med IFK Lidingö fotboll som kallades "Först på bollen". Den här gången är det med Vikingarna och projektet heter "Snabb till trampetten". Den enkla matematiken den här gången är: Springer man snabbare, hoppar man högre och då hinner man med fler/bättre volter och simsalabim har man blivit en bättre gymnast. 

I onsdags genomfördes första passet och det blev en dundersuccé så nu ser vi fram emot fortsättningen.

Våra duktiga juniorer som ska lära ut allt dom kan om att springa fort är: Matilda Halfwordson, Victor Johnson, Melina Lidberg & Anton Hellstrand Helleberg. 

 

Vet du en idrott/lag som vill bli snabbare, hör av dig till: jessica.falkman@lidingofri.se

Sista chansen att köpa kampanjtröjan för 139 kr
2024-04-11 17:18

Under nästa vecka försvinner kampanjtröjan från vår webbshop.

 

Ska du inte passa på att fylla på med en extra tröja i din träningsgarderob?

 

Vi fick ett riktigt bra pris på tränings t-shirt från ENENDA. och Craft inför vår klädprovarkväll i mars. endast 139 kronor kostar den

 

PASSA PÅ!

 

Här hittar du shopen och hela klubbkollektionen

Simon klar för ännu ett mästerskap – EM i Rom
2024-04-10 10:57
Simon Sundström i sitt senaste internationella mästerskap, VM i Budapest 2023. Foto: DECA Text & Bild

I juni går Europamästerskapen i Rom. Och i dag blev det officiellt att Simon Sundström är en av de som är uttagna i första omgången.

 

Försöken på 3000m hinder går lördag 8 juni 10.10 på förmiddagen. Finalen går två dagar senare, tisdag 10 juni 22.00 på kvällen.

 

Läs mer på friidrott.se

BLI MEDLEM
 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott