SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

2000-talet – in ett nytt sekel med fokus på ungdomar och en dopad Ludmila
2006 sprang Julia Lärkert, Nathalie Rohlén, Sofia Öberg och Klara Bodinson i ungdomslandslaget
    •  IFK Lidingös år med Ludmila Engquist och hennes man, hade inneburit stor massmedial uppvaktning. 2000 tillkännagav Ludmila att hon skulle tävla för nybildade Axa Sportklubb, men av detta blev intet. Hon meddelade också att hon skulle sluta med friidrott. Det skulle bli en satsning på bob. Bland annat med Annica Sandström, som var på väg att trappa ner, men året efter, 2001 föll allt samman när Ludmila meddelade att hon dopat sig i jakten på OS i sin bob och sveket förlamade många, både i klubben och i landet.
    • Sunneborn missade kvalet vid OS, men vinner inne-SM liksom Hoffer och båda blev uttagna till Inomhus–EM i Gent. Fredrik Skoglund hoppade stav så bra att han fick resa till Chile och delta i JVM.
    • Annars var det flera IFK:are som gjorde landskamper under 2001. Peter Blom hoppade höjd, liksom Erik Sikström, Ingmar Veinberg kastade spjut, Annica Sandström (tresteg) och Ida Sjöling fick landskampa i mångkamp.


 

 

 

  • Ida, liksom Skoglund född 1981, vann både inne- och utomhus-SM i mångkamp och i USA slog Agneta Rosenblad till med 6,52 i längd och uttogs till landslaget, men tackade nej, då formen inte var så god när hon kom hem. Hoffer missade både OS 2000 och SM, så efter 2001 beslutade han sig för att sluta och flyttade till USA.
  • Två nya tränare kom till föreningen under 2000. Anders Perswalld och Fredrik Severin och de tog med sig några aktiva till IFK.

 

  • Under följande år växte Blodomloppet, som till stor del var ett verk av Kullen, som i samarbete med Svenska Friidrottsförbundet och Blodcentralerna skapat loppet. Kullens engagemang gjorde att arrangemanget kom att ge det överskott man önskat och gav klubben en möjlighet att komma upp ur den svacka som funnits i flera år. Även Lidingöloppet, som bytt profil och breddat sig ökade igen efter några års svacka.
  • Det var också succé för en tävling som flyttat från ön till Stockholms nya inomhushall för friidrott, Sätra Hall och bytt namn från Luciaspelen till Löplabbet Games, ökade rejält under de här åren.
  • Sunneborn och Nebez Kurban bytte till Spårvägen, medan två av klubben aktiva avlider. Thomas Gustavsson, mångkampare från Motala och tränare i klubben samt Örjan Blomquist, duktig löpare och ännu bättre skidåkare gick bort under 2001.

 

  • Det skulle komma att ta flera år att organisera föreningens ungdomsverksamhet där Peter Lundqvist så småningom kunde lämna över till Anette Olsson. Anette tog över och anställdes som kanslist och ansvarig för ungdomssidan, med fokus på ungdomstränare och Lidingö-OS.
  • Framgångarna uteblev ändå inte under de här åren. Sålunda klev Charlotte Schönbeck fram i rampljuset som en av landets bästa och mest lovande 800 meterslöpare. Fick efter SM–medaljer både landskampa och delta vid JEM. Samtidigt hittade Perswalld en intresserad tjej på Idrottshögskolan, som skulle utvecklas från golfspelare till VM-semifinalist på 400 meter häck. Louise Gundert blev snabbt landets bästa löpare med häckar på banan och fick som belöning en VM biljett till Helsingfors 2005, där hon nådde semifinalen.
  • Peter Blom och Fredrik Skoglund var dock de enda som märktes i SM–sammanhang där luckorna bland de manliga friidrottarna var stora. Även bland kvinnorna var det tomt under 2006, även om Louise Gundert blev trea vid SM, men där Charlotte Schönbeck var skadad och flyttade till USA för studier. Senare under hösten flyttade Gundert till Karlstad och IF Göta.

 

  • En enträgen och engagerad ledare i form av Kai Abrahamsson, hade skapat en löpargrupp under ett par år och där nu några flickor utvecklats till att bli Sverige-topp på medeldistans. Sofia Öberg och Nathalie Rohlén hade slagits om vem som skulle vinna loppen på sträckorna 800–1500 meter. Nu hade de fått sällskap av Klara Bodinson, som hade rötter i Nacka. Dessa tre flickor tillsammans med Julia Lärkert från ön, som både hoppade och sprang till sig medaljer vid JSM, fick nu göra Finnkampen tillsammans 2006.
  • Hösten kom att innebära ett Lidingölopp som var det bästa genom alla år och fortsätter att vara huvudingrediensen i föreningens ekonomi. Detta tillsammans med Blodomloppet, som ökat till över 5000 löpare och Löplabbet Games.

 

  • Inomhustävlingarna under vintern visade åter på en god tävlingsvilja i de flesta grupper, med en hel del ungdomar som sticka ut hakan och för första gången genom tiderna, vann klubbens 13-åringar GE–galans stafett.
  • Sofia Öberg vinner både JSM på 1500 meter och springer riktigt fort på 800 i Globen med 2.06,43. Inte nog med detta så fortsatte Sofia att även vinna senior-SM på 800 meter och för första gången blev även Fredrik Skoglund svensk mästare i stav.
  • Vid USM i Malmö blev det medaljer till både Johan Forsberg i stav och Madeleine Serenhov i höjd.

 

  • Ett nyförvärv från KA2, som under flera år gått skadad i Karlskrona, valde att satsa på IFK Lidingö och försöka sig på en comeback. Nadja Casadei var mycket lovande mångkampare som junior, fick under 2007 sin efterlängtade tävlingsåterkomst. Landskamp vid två tillfällen och närmade sig sitt gamla personliga rekord, som hon slog då hon vann sitt första SM någonsin när hon stod överst på pallen i Nyköping.
  • Vid USM och JSM blev det ytterligare framgångar för ungdomarna med bland annat trippel på 3000 meter för Sofia, Nathalie och Klara. Dessutom dubbla medaljer i stav för Andreas Östling och Johan Forsberg.
  • Som avslutning på det år som varit det bästa på tio år, landskampade Skoglund, Öberg, Rohlén och Bodinson. Lidingöloppet lockade till sig rekordmånga löpare igen, när antalet löpare kom upp till 32 800!

 

  • 2008 inleddes med stora diskussioner kring Lidingövallens vara eller inte vara. Styrelsen avgick efter delade meningar och Curt Högberg blev ny ordförande. Detta i en styrelse där erfarenhet och ambition var nyckelorden. Vallen blev kvar och skulle rustas upp. Klubben valde att nu satsa på nyanställning och den första i raden var Sofia Gardholm med fokus på Tonårsprojektet. Hon kom att arbeta med detta under två år. Tillsammans med Annette Olsson hade vi nu åter ett fungerande kansli.
  • Stafett SM gick i Göteborg och där kunde klubben äntligen ta hem ett seniorguld, då kvartetten Nadja Casadei, Klara Bodinson, Nathalie Rohlén och Sofia Öberg vann 4x800 meter. De tre sist nämnda deltog också vid Junior-VM i Bydgorsz, vilket var unikt för klubben. Charlotte Schönbeck var åter tillbaka på banan med sin andraplats på SM 1500 meter, där Nathalie var trea och Nadja trea i längd. Klubben upp på sjunde plats i SM standaret.
  • Ny i klubben på seniorsidan var Jennie Hurkmans från Turebergs med sjukamp och spjut som grenval.
  • Ett par tränare valde att lämna klubben, samt trestegshoppande Rikard Karlsson, som gick till en nybildad förening. Sofia och hennes tränare Kai Abrahamsson fick priser vid Friidrottsgalan.

                                       

  • Decenniets sista år var ett lysande år för främst Nadja Casadei och Charlotte Schönbeck på seniorsidan. Nadja lyckades med sin andraplats i Europacupen kvala in till VM i Berlin, där det dock inte gick fullt så bra. Charlotte vann dubbelt i Malmö SM och Charlotte Johansson slog till med nytt klubbrekord på 400 meter.
  • Dubbla SM guld i stafett, då 4x800-laget åter vann, medan P17 killarna överraskande vann 4x100 meter i Karlstad. Klubben fortsatte att bredda sig med fler grupper och fler ledare för de yngre.
  • 38 000 sprang Lidingöloppet och Isabelle Eriksson kom till klubben från Nyköping.
  • Träningsläger i januari på Barbados för några och senare i Sydafrika och Nadja fick pris vid Friidrottsgalan 2009 och Charlotte året efter.

 

SM Medaljörer 2000-talet
  Mästeskap Namn Född Gren Medalj Ort Lagmedlemmar
2000 SM Mattias Sunneborn 1970 Längd Silver Uppsala  
  SM Mattias Sunneborn 1970 200 meter Silver Uppsala  
  SM, inomhus Mattias Sunneborn 1970 Längd Silver Bollnäs  
  SM, inomhus Mattias Sunneborn 1970 200 meter Guld Bollnäs  
  SM, inomhus, mångkamp Michael Hoffer 1972 Sjukamp Guld Eskilstuna  
2001 SM Mattias Sunneborn 1970 Längd Guld Växjö  
  SM Agneta Rosenblad 1977 100 meter häck Brons Växjö  
  SM Agneta Rosenblad 1977 Längd Brons Växjö  
  SM, inomhus Mattias Sunneborn 1970 Längd Silver Göteborg/FH  
2002 SM Fredrik Skoglund 1981 Stav Brons Gävle  
  SM, mångkamp Ida Sjöling 1981 Sjukamp Brons Olofström  
2003 SM Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Silver Norrtälje  
  SM Fredrik Skoglund 1981 Stav Brons Norrtälje  
2004 SM Louise Gundert 1980 400 meter häck Brons Karlstad  
2005 SM Louise Gundert 1980 400 meter häck Guld Helsingborg  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Silver Helsingborg  
  SM, inomhus Louise Gundert 1980 400 meter Guld Malmö  
2006 SM Fredrik Skoglund 1981 Stav Brons Karlskrona  
2007 SM Fredrik Skoglund 1981 Stav Silver Eskilstuna  
  SM, inomhus Sofia Öberg 1990 800 meter Guld Göteborg  
  SM, inomhus Fredrik Skoglund 1981 Stav Guld Göteborg  
  SM, mångkamp Nadja Casadei 1983 Sjukamp Guld Nyköping  
2008 SM Sofia Öberg 1990 800 meter Silver Västerås  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 1500 meter Silver Västerås  
  SM Nathalie Rohlén 1990 1500 meter Brons Västerås  
  SM Nadja Casadei 1983 Längd Brons Västerås  
  SM, inomhus Sofia Öberg 1990 800 meter Guld Malmö  
  SM, inomhus Nadja Casadei 1983 Längd Silver Malmö  
  SM, inomhus, mångkamp Nadja Casadei 1983 Femkamp Silver Göteborg/FH  
  SM, stafett LAG, kvinnor   4x800 meter Guld Göteborg/S (Nadja Casadei, Klara Bodinson, Nathalie Rohlén, Sofia Öberg)
2009 SM Sofia Öberg 1990 800 meter Silver Malmö  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 800 meter Guld Malmö  
  SM Charlotte Schönbeck 1984 1500 meter Guld Malmö  
  SM, inomhus Sofia Öberg 1990 800 meter Silver Bollnäs  
  SM, stafett LAG, kvinnor   4x800 meter Guld Karlstad (Nadja Casadei, Charlotte Schönbeck, Nathalie Rohlén, Sofia Öberg)
 
Våra sociala medier
Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott