Igen, får vi väl skriva, eftersom han redan i somras tävlade mot de bästa i sin åldersklass på Europeiska ungdoms-OS, eller European Youth Olympic Festival i Banská Bystrica i Slovakien. Då triumferade Kalle överlägset på 3000m.
Nu när terräng-EM avgörs i n Piemonte-La Mandria Park i Turin på söndag lär han dock få det betydligt tuffare. I Banská Bystrica var Kalle äldst i klassen då det var ett U17-EM, det vill säga för de som är 16 år (eller yngre). Nu i Turin är det ett U20-EM och här finns alltså deltagare som är upp till tre år äldre. Visserligen fick Kalle chansen att möta U20-löpare redan i Nordiska mästerskapen. Då var Kalle femma med två 03:or och två 05:or (alla fyra från Norge) före sig i resultatlistan. Tre av dem är anmälda även nu.
Men det finns säkert ännu tuffare motstånd. Favoriten i U20-klassen är troligen dansken Axel Vang Christensen som vann i fjol och som var den som föll olyckligt på senior EM i München på 3000 m hinder.
Kalle är förresten näst yngst i U20-klassen och om man bortser från 03:or och 04:or och kollar på hur det kan gå bland de yngre så är det även där ut att bli en spännande kamp om att vara de främsta 05:orna och 06:orna.
Föga överraskande möter Kalle alla de tre som var på 3000m-pallen i Jerusalem där U18-EM gick. Det är löpare som han förhoppningsvis kommer att tampas med många år framöver. En av dessa tre är Niels Laros som är en mycket bra 05:a från nederländerna som faktiskt har slagit Jacob Ingebrigtsens åldersrekord, samt varit nominerad till European Athletics Rising Star. Man kanske kan se fram emot eller i alla fall hoppas på en revansch gentemot normannen Andreas Fjeld Halvorsen som slog Kalle med sex sura sekunder på Nordiska mästerskapen.
Vi önskar Kalle lycka till.
Den som har gjort djupdykningar i startlistan är Staffan Movin som är den andra IFKaren som åker till Turin. Staffan är nu redan på plats eftersom han är teknisk delegat för EM i terränglöpning. Det innebär att han är utsedd som representant för Europeiska friidrottsförbundet (European Athletics) och då ansvarar för tävlingarnas kvalitet och genomförande framför allt gentemot de tävlande men även med hänsyn tagen till publik och TV.
Staffan berättar:
– Jag har två gånger hittills varit på plats i Piemonte för att inspektera banan och diskuterat bansträckning för att den ska passa in i terrängen och vara säker, samt se till att flöden för löpare, publik, funktionärer, media och medicinsk personal blir smidig och enligt de föreskrifter och regler som finns. Nu åker jag ned till Piemonte för att se till att de sista förberedelserna löper på och dels för att testa teknik och flöden på testloppet på lördag.
Det är första gången Staffan har ansvaret för ett terräng-EM, men han har haft ansvaret tidigare för klubblags-EM (Mira, Portugal 2018) vilket är en mindre europamästerskapstävling som arrangeras på olika orter varje år.
– Dessutom är jag sedan 2017 med i en grupp av tekniska delegater inom Europeiska Friidrottsförbundet som övervakar årligt återkommande terrängtävlingar, i likhet med Lidingöloppet, runt om i Europa. I år är jag även med i samma gruppering av tekniska delegater för World Athletics (internationella friidrottsförbundet).
Staffan berättar att banan är bra och utslagsgivande och dessutom riktigt spektakulär då man kommer springa igen ett slott.
– Marmorgolven kommer att täckas av en plastmatta (konstgräs) som läggs ovanpå en träkonstruktion för att det ska funka att springa med spikskor genom museet. Det dilemma vi har med slottet är att det blir relativt trångt i passagen (dryga två meter). Det innebär att fältet kommer spridas ut mer än tidigare år då framför allt klungan inte kan ha lika många löpare i bredd. Vi tror att det kommer att fungera eftersom denna trånga passage kommer efter cirka 900 meters löpning som då bland annat bjuder på en 330 meter lång uppförsbacke.
Tufft kan man förstå. Det gäller att både se till att man ligger bra till samtidigt som man behöver hushålla på krafterna.
– Ja, positioneringen kommer att ha en ökad betydelse i detta terräng-EM. Liksom förmågan att kunna springa i uppförsbacke och nedförsbacke, samt veta hur man disponerar sitt lopp under varvet och över hela loppet.
Vi passar på att även önska Staffan lycka till med sitt terräng-EM-uppdrag.
EM i terräng kommer att livestreamas på All Athletics webbplats
Läs mer på European Athletics webbplats
Resultaten från Nordiska mästerskapen i terränglöpning