IFK Lidingö Friidrott arrangerar ju TCS Lidingöloppet tillsammans med vår systerklubb IFK Lidingö SOK. Tillsammans och med hjälp av andra klubbar och frivilligorganisationer engagerar vi över 2000 funktionärer varje år. Utan dem inget Lidingölopp.
Några funktionärer är extra viktiga och vi tänker i en serie intervjuer uppmärksamma några av våra huvudfunktionärer lite extra. Först ut är Mats Hvalgren.
Du är huvudfunktionär på Lidingöloppet. Hur kom det sig att du blev just huvudfunktionär?
– Var två år funktionärsansvarig för IFK Lidingö Konståkningsklubb som hade uppdraget på Vätskestationen i Tyktorp. Fick frågan av Markus Pfister om jag ville bli huvudfunktionär inför år tre. Inget att tveka på och på den vägen är det…
Hur länge har du varit en av Lidingöloppets huvudfunktionärer?
– Lite osäker men tror första året var 2013, så det blir 10-årsjubileum i år!
Vad innebär ditt funktionärsuppdrag? Berätta!
– Jag är ansvarig för vätskestationen i Tyktorp som ligger 3 km från målet och som är bemannad både lördag och söndag. Ett 30-tal funktionärer servar löparna med vatten, sportdryck, cola, banan och saltgurka. Hejar på alla och peppar trötta ben att ”nu är det bara 3 km kvar, kom igen, kämpa på”. Vi brukar utelämna informationen att Karins backe är framför dem…
Hur upplever du själv Lidingöloppshelgen?
– En fantastisk glädje från alla som skapar och deltager i detta! Glada, stolta och tacksamma löpare som utför en prestation som de tränat inför! Glada och duktiga funktionärer, vuxna och barn som gör uppdraget tillsammans, och tycker det är så kul att heja på och serva löpare. Åskådare som kommer till stationen och hejar och tycker det är kul att titta.
Under de här åren som du varit funktionär i Lidingöloppet har det säkert hänt en massa konstiga, roliga, spännande och annorlunda saker. Har du något speciellt minne du vill berätta om?
– Brukar alltid ge instruktionen att eliten inte dricker någonting vid vår station och då håller vi oss bakom borden för att inte störa löparna och passerande motorcykel. Enbart jag är beredd med en mugg vatten och en mugg sportdryck i handen och dom bråkar jag få hälla ut… Men så ett år så tog vinnaren en mugg och allt fångades av kameran på motorcykeln. Langningen funkade perfekt och när man gör det så inser hur fort eliten springer… Men som sagt det händer inte varje år.
Avslutningsvis: Har du själv sprungit Lidingöloppet? Och hur gick det då?
– Har sprungit M30 1996, 1997 och 2001 för den tidigare huvudsponsorn AGA. Målet var 1 timme på milen i snitt och det blev en OK, en bom med 39s och en bom med 9 minuter så det får man vara nöjd med.