Tidigare har vi rapporterat om valet till Europeiska Friidrottsförbundets styrelse. Här kommer också en intervju med den nyvalde vice ordföranden.
Hej Karin Movin!
Och grattis till att nyligen blivit vald till vice ordförande i Europeiska Friidrottsförbundet
(European Athletics). Är du stolt?
– Ja det är klart, att etablera sig internationellt brukar ta sin tid men med det support jag fått av främst Toralf (Nilsson) har jag kunnat göra mig känd och gjort en raketkarriär inom European Athletics. Känns ju också häftigt att med denna utnämning skriva historia och att Europeiska förbundet är jämställt i lika stor utsträckning som vårt svenska förbund.
Berätta, hur gick det till?
– År 2019 blev jag invald i styrelsen, council, och blev genast utvald av dåvarande ordförande, Svein-Arne Hansen att ingå i Executive board och där jag fått arbeta med olika frågor som är i linje med min erfarenhet och bakgrund.
Du har redan varit med i den innersta kretsen i European Athletics styrelse, vad innebär det?
– Ja, det är en mindre grupp på 6 personer som ingår i ett så kallat Executive board. Vi har möten varje månad någonstans i Europa, där vi förbereder och driver strategiska frågor. Här diskuteras frågor hur friidrotten ska utvecklas inom tävlingar och arrangemang, ge support till medlemsländer, finansiering, tv-avtal, tävlingsarrangörer m m. När vi arbetat fram ett förslag läggs det fram till council för diskussion och beslut.
Spännande! Vad är det för frågor som du driver i European Athletics?
– Jag har främst arbetat med utvecklingsfrågor där mycket av min tid gått till Safeguarding, trygg och säker friidrott. Men också att utveckla evenemang, involvera unga genom Young Leaders forum och olika ledarskapsfrågor, inte minst inom jämställdhet och inkludering.
Det är förstås både roliga, utmanande och ansvarsfulla uppdrag. Är det en bra organisation
att jobba i?
– Ja, den är bra, huvudkontoret i Lausanne har ett 30-tal anställda, som är kompetenta och erfarna. Projektledare som förbereder och genomför det arbete som beslutats i council. Där finns också mycket erfarenhet av arrangemang och de leder arbetet för alla de Europamästerskap som anordnas varje år.
Det blir mycket resande, men också digitala möten, kan jag tänka. Plus att frågor ska
förberedas, samtal ska genomföras och mejl ska skrivas, skickas och läsas. Hur mycket
lägger du ner på jobbet inom European Athletics?
– Det är svårt att säga, men det är mycket ideellt arbete. Varje månad har vi executive boardmöte 1-2 dagar + förberedande arbete och tid för olika projektgrupper. Men arbetet och kontakterna är stimulerande och roligt. Under de senaste fyra åren har jag träffat många trevliga människor som alla vill bidra för att göra friidrotten ännu bättre. Idag är friidrotten världens fjärde största sport och det är många som jobbar för att sporten ska bli ännu starkare och ta några platser till.
Berätta kort om din väg från mamma till friidrottande barn till att bli vice ordförande, en så hög roll som ingen svensk tidigare har haft inom European Athletics!
– Från att ha krattat gropen under Luciaspelen har jag fortsatt med att starta löpargruppen Run Lidingö Run som idag är TPR, till att projektleda Junior-EM som gick i Eskilstuna 2015. Under förberedelserna för det evenemanget fick mycket hjälp från flera personer inom IFK Lidingö, vilket vad betydelsefullt för mig då jag inte ansvarat för friidrottsarrangemang på den nivån tidigare.
– Under arbetet med JEM fick jag god kontakt med European Athletics Office, och betydelsefulla insikter hur European Athletics och europamästerskap fungerar. Jag har aldrig varit rädd för att dela med mig av förbättringsförslag, vilket har hjälpt mig att få nya kontakter och att vara en del i att utveckla både tävlingar och tillvägagångssätt.
– Det gav mig också möjlighet att komma in i Svenska förbundets förbundsstyrelse, där jag varit medlem sedan 2017, och därifrån arbetat både med tävlingsfrågor men också internationella frågor. Och på så sätt utvecklat mina kontakter internationellt, vilket öppnade för att bli invald i council 2019.
Hur ser den närmaste tid ut för dig?
– Som vice president har jag blivit utsedd att ansvara för Development Commissions där håller jag på att bygga mitt team, som jag tillsammans med ska arbeta med olika utvecklingsfrågor under de närmaste fyra åren. I juli kommer jag också vara Europeiska förbundets ansvarige för U23 EM som går i Espo, i Finland.
– Jag ser fram emot de fyra kommande åren och hoppas kunna se flera i IFK:are på tävlingsbanorna i Europeiska mästerskap.