Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Inledning
Härliga bild från ett IFK-läger vid Algarvekusten

Det är mycket roligt som ska planeras inför en resa och riskplaneringen är kanske inte det första man tänker på. Det är mycket sällan något går snett, men IFK Lidingö Friidrott vill alltid vara förberett om olyckan trots allt skulle vara framme. Som "lägeransvarig" är det dock viktigt att vara förberedd och ha en plan om en oförutsedd händelse skulle uppstå. 

 

Ibland kan man till och med komma fram till att det är bättre att avstå från ett resmål just på grund av att det finns för många frågetecken och risker förknippade med platsen.

 

Tränings-/tävlingsmässigt kan en plats vara perfekt, men det finns andra faktorer att lägga till ekvationen, som t.ex. trafiken, brottslighet, en annan alkoholkultur eller risken för sjukdomar.

 

Att åka på träningsläger/tävlingsresor är en av friidrottens stora behållningar och en viktig del i att ungdomar fortsätter att idrotta. Som ledare är det viktigt att förstå att säkerheten kring gruppen är del av upplevelsen. Att skada sig eller bli sjuk långt hemifrån är inte något man vill uppleva vare sig som aktiv eller som ledare! Nedan samt i IFK:s Krishanteringsplan finns värdefull information att ta del av!

 

TA DEL AV KRISHANTERINGSPLAN!

Förberedelser

Oavsett om man åker på ett läger i Södertälje eller till Sydafrika tjänar man alltid på att läsa på innan. Det ligger i sakens natur när det gäller, t.ex. boende och träningsförutsättningar, men det är lika viktigt ur ett riskperspektiv.

 

Genom att också skapa sig en bild över eventuella problem man kan stöta på så kan man också agera rätt ifrån början om olyckan är framme.

 

Exempel / tips:

  • Ha alltid en sjukvårdsväska med basmaterial (plåster, skavsårsplåster, elastik linda, osv.)
  • Se till att en ledare har eget rum med extra säng för att kunna isolera deltagare som blir sjuka
  • Är det när till ett apotek eller måste vi ha med oss det nödvändigaste (huvudvärkstabletter, plåster, etc.)
  • Ta reda på var närmaste vårdcentral/sjukhus finns
  • Hur når man Räddningstjänsten (notera att 112 inte alltid gäller utanför EU)
  • Att ledarna får instruktioner för aktiva som äter mediciner eller har svåra allergier

 

Val av destination för läger

Det finns mer att begrunda en härliga bilder från varma och natursköna resmål. 

 

Hur tar vi oss dit?

Ur ett riskperspektiv är många gånger resan till och från resmålet det som är förknippat med störst risk:

 

  • Vid resa med bil/minibuss är det viktigt att förarna är "vana bilförare" och att fordonen uppfyller alla säkerhetskrav.
  • Billiga flybiljetter är bra, men hur står det till med säkerheten (EU:s svarta lista flybolag)? 
  • Hur håller man, t.ex. ihop en grupp 12 åringar på en tågresa (klubbkläder på alla, tillräckligt många ledare, osv.)?

 

Boendet

Sker inkvartering på vandrarhem eller liknande utan personal på plats ökar risken för stölder då folk kan ta sig in relativt obevakade. Bästa sättet att undvika stölder är att lämna värdesaker hemma och att aldrig lämna 

 

Ofta sker inkvarteringen på vandrarhem eller liknande, som helt eller delvis saknar personal på plats. Hur ser vi till att att värdesaker inte försvinner (lämna hemma?) och hur gör vi om det t.ex. skulle börja brinna. Att visa gruppen var nödutgångar finns och var man ska samlas är enkelt, men det ska också göras.  

 

Vilka regler ska gälla för gruppen; sovtider, vem meddelar man om man lämnar anläggningen och hur ska ledarna veta att personen kommit tillbaks? Generellt gäller att ingen omyndig aktiv lämnar anläggningen/hotellet/vandrarhemmet efter mörkrets inbrott, utan att en vuxen i sällskap.

 

Utlandsläger

Fattigdom och politisk instabilitet

Att genomföra läger på platser där fattigdom och därtill hörande risker att utsättas för brott medför särskilt ansvar på såväl ledare som aktiva. Läs på och kolla gärna med andra som varit där vad man ska se upp med. Detta berör endast seniorverksamheten och kan exempelvis handla om ett höghöjdsläger i Kenya, Etiopien eller Sydafrika. Det politiska läget i ett land är något man alltid ska kontroller med UD:s "Resklar". 

 

Kulturella risker

Det finns många aspekter att ta hänsyn till, men det faktum att många länder i vår närhet inte har samma syn på alkohol och dess risker är att särskilt beakta. Tänk alltid efter vad det innebär att ta med sig en grupp tonåringar till ett alkoholliberalt land med andra åldersgränser! 

 

Vissa delar av världen har en annan syn på dopingpreparat och det kan finnas olika risker förknippat med det. Det kan handla om att övertalas att "prova något" eller att förbjudna substanser ingår i kosttillskott eller mediciner. Detta har visat sig vara en särskilt stor risk för senioraktiva som åker på läger utan sina tränare.

 

Andra kulturella risker kan handla om kvinnosyn, sexuell läggning, trosuppfattning, o.d. Läs på innan!

 

Trafiken 

Trafiken på den ort man väljer är också viktig att beakta. Är det farligt att transportera sig på platsen?, är det rimligt att hyra cykel givet trafiken?, kan vi ta oss fram till det vi behöver till fots?, osv. Inga omyndiga aktiva får under några omständigheter hyra mopeder eller annat motorfordon vid läger och träningsresor i IFK:s regi. 

Resplan och deltagarförteckning

För att IFK ska ha koll på vilka grupper som befinner sig på läger/tävlingsresor så vill föreningen att lägeransvarig förser kansliet med med en resplan och en deltagarförteckning innan avresan. Detta är också en viktig del i att IFK ska kunna stötta gruppen om något skulle hända.

 

Fördelen med en sådan förteckning är att lägeransvarig också kan samla in annan viktig information om individerna ui gruppen som är relevanta för resan, som t.ex.:

  • Mobilnummer
  • Eventuella sjukdomar och mediciner 
  • Eventuella allergier och fobier 
  • Simkunnighet 

 

Resplanen ska sammanfatta avfärds- och hemkomstdatum, tider, färdsätt (bil, buss, tåg, flyg, e.d.), etc. Används ett externt bussbolag ska också bolagets namn och telefonnummer framgå av resplanen. 

 

Det kan vara värdefullt, särskilt om aktiviteten sker under sommartid då kansliet är stängt, att ha en kontaktperson hemma, som kan stötta upp hemifrån om så krävs. 

Det finstilta...

När man planerar klubbresor så är det viktigt att vara väl påläst. Ta reda på ALLT genom att fråga arrangören, flygbolaget, hotellet, osv. vad som gäller vid, t.ex. en avbokning. 

 

När man läser det finstilta i försäkringar och bokningsvillkor så finner man ibland att det ställs en hel del krav på resenären, som handlar om att man gjort allt för att undvika risker.

 

Att inte läsa på innan kan bli dyrt och/eller medföra onödiga överraskningar! Dubbelkolla alltid vad som gäller, läs det finstilta och chansa aldrig! 

 

Var särskilt observant med följande:

  • Att säkerställa om avbeställningsskydd ingår eller inte (särskilda villkor?),
  • Att särskilda reseintyg krävs för omyndiga av flygbolaget eller vid ankomst,
  • Att visumkrav kan gälla (särskilt noga om deltagare inte är svenska medborgare)?
  • Att vissa länder/områden kräver extra försäkringsskydd, 
  • Att man säkerställer att det transportmedel som väljs är säkert,
  • Att fordon normalt inte omfattas av försäkringar,
  • Att internationellt körkort krävs i vissa länder, utöver svenskt,
  • Att biluthyrningsföretag kräver förare som är över en viss ålder,
  • Att olyckor i samband med att hyra, t.ex. en cykel eller moped inte omfattas,
 
Det är billigare att köpa en dyrare försäkring och i vissa fall t.o.m. bättre att välja ett annat resmål för, t.ex. ett läger!
 
Mer vägledning finns i Tävlingspolicy, Lägerpolicy samt Krishanteringsplan som du hittar under Policyfliken innan avresa!
 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott