Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Mikkel Mördrup - ordförande

Du har varit ordförande i tre år nu, är din syn på föreningen densamma som för tre år sedan?

Jag har fått mera insikt i hur dynamiken är i föreningen med ideella och aktiva, samt hur symbiosen är med Lidingöloppet och SOK.
När jag blev ordförande för 3 år sidan gick vi rakt in i pandemin och det var mycket fokus på kommunikation och krishantering. I dag är det utveckling uti från de förutsättningar som finns efter pandemin och fokus för föreningen har ändras något där vi i dag behöver fokusera på att bygga upp och bredda vår barn och ungdomsverksamhet. 

 

Nu när pandemin är ”över” vilka är föreningens största utmaningar?
Lidingöloppet och föreningen är en naturligt del av varandra och en förutsättning för att driva Lidingöloppet är funktionär, samtidigt som Lidingöloppet bidra ekonomisk till föreningens verksamhet och även bidrag till Lidingös övriga ungdomsidrotter genom deras funktionärsuppdrag. Därför måsta vi stötta Lidingöloppet i deras återstart. Sedan är halltider inomhus fortfarande en utmaning. Ett fråga som alltid står på styrelsens agenda är försörjning av tränare för att säkra att vår aktiva får det stöd som de behöver i deras idrottsliga utveckling. 

 

Vad är det mest utmanande och det roligaste med att vara ordförande?

Kul att utveckla föreningen tillsammans med övriga i Styrelsen och kansliet, att vara engagerad i föreningens arrangemang inklusive Lidingöloppet. Som Ordförande blir det mycket diskussion med Lidingöloppet, SOK, Lidingö Stad och kansliet. Sedan gäller det att fokusera på rätta frågor och driva Styrelse framåt enligt den plan som är lagd för året. 

 

Vad ser du fram emot kommande säsong?
Väldigt roligt att vi skall genomföra Kraftmätningen i september. Det blir kul och första mästerskapstävlingen på Lidingövallen. Sedan hoppas jag på mycket aktivitet på Lidingövallen där mitt första funkisuppdrag blir Vårmilen. 

 

Kan du berätta vad vi står i frågan om eget hemviste på Lidingövallen?

Vi har fortfarande som ambition om att bygga ett hemviste på Lidingövallen. Det är viktigt för föreningen att få en samlingsplats att utgå i ifrån och Vallen är det naturliga stället. Däremot har både byggkostnad och räntorna ökad kraftigt senaste åren samtidigt som Lidingöloppet har varit påverkad av pandemin, varför vi har pausad byggnationen. Lidingö Stad planerar att bygga ett måltorn och en läkare under 2024. I planeringen lämnar Lidingö Stad plats för att vi kan bygga hemvistelsen emellan dessa två byggnader.  

Ordförande
Mikkel och Cecilia Gyldén vid starten Koltorps gärde Lidingöloppet 2021

Vi går in på tredje året med Mikkel som ordförande och vi har ställt några frågor.

 

Mikkel, hur upplever Du senaste året?
2021 var delvist präglat av restriktioner, men jag upplever ändå att vi har landat bra efter pandemin och att vi tillsammans med Lidingöloppet har bra förutsättningar att  bedriva vår verksamhet framgent. Vi har fått tillskott av nya tränare och vi har ändrat avgiftsmodellen som gör det möjlighet för flera att bli medlem utan att det blir kostsamt. Sedan har vi genom dedikerat fokusgrupper jobbat med föreningens strategi. Vidare har vi beslutat att starta upp paraidrott och jobbar nu för att detta skall bli en del av föreningen.

 

Hur länge har du varit medlem/aktiv/engagerad i IFK Lidingö Friidrott?

Det börjar bli länge och som flera andra är detta inte längre knutet till att ha barn i föreningen. För mig är Luciaspelen och Lidingöloppet några höjdpunkter. Kul att vara funktionär och se hur vår förening är med och bidrar till barnidrott och folkhälsan. Första uppdraget i år blir starter på Vårmilen.

 

Hur mycket behöver du som ordförande egentligen arbeta med vårt största projekt Lidingöloppet?
Tror inte att det går att sätta en övre gräns för just det engagemanget. Lidingöloppet är en del av föreningen och viktig för alla Lidingös ungdomsföreningar genom Lidingöloppet funktionärsbidrag. Föreningen har två representanter i Lidingöloppets Ledningsgrupp (vakant och Knut Pedersen), men som ordförande finns en kontinuerlig avstämning med båda Cecilia Gyldén och Anna Öberg, samt vår systerförening SOK. Sedan har jag kvar mitt huvudfunktionärsuppdrag som ansvarig på Koltorp tillsammans med Magnus Århammar. Det är en special känsla att stå på starten med alla löpare. Jag har själv stått där 10 gånger i M30 klassen.

 

Vad är status på hemvist på Lidingövallen nu när vi har fått den nya arenan på vallen klar?
Det är helt magisk att vi har fått nya Lidingövallen och det kommer att skapa bra förutsättningar för att driva friidrottsverksamhet. Vi har haft en grupp som har jobbat dedikerat med hemvistefrågan och driver samarbetet med Lidingö stad. Gruppen leds bl.a. av Markus Pfister och Christer Westerberg. För föreningen har det blivit extra viktig med en samlingspunkt och hemvist har därför högre prioritet än tidigare. Under tiden som vi väntar på nya hemvistelsen har vi fått till en tillfällig lösning i form av vita container. Där blir även en mindre social yta att samlas på i anslutningen till containern. 

 

Vilka frågor är viktigast för styrelsen att arbeta med under 2022?
De aktiva är viktigast för oss kommande år givit att vi har haft två år med restriktioner, men vi måsta jobba med att samla föreningen samt att säkra att våra aktiva har adekvata tränare och ytor att träna på.  Kvalitet fram för kvantitet är prioriterat för mig. 
Styrelsen kommer jobba med att förankra strategin antagen på Årsmötet den 17:e mars i föreningen. Därutöver kommer Styrelsen att jobba med Hemvistelsen, arrangemang och funktionärsfrågan. Utan ideellt engagemang kan vi verken driva föreningen eller Lidingöloppet. Sedan blir föreningen 90 år i år och det måsta firas.

 

Hur ser du att medlemmars engagemang kan växa i föreningen? 
En förening som vår bygger på ideella krafter. Det är förutsättningen för träningar, resor och arrangemang. Som ideell får man mycket tillbaka i form av glada aktiva och det är samtidigt trevlig att träffa andra i föreningen. Vi som förening är ambitiös i frågor som Lidingövallen, Lidingöloppet och flera andra.

 

Finns det något annat du lägger ner mycket tid och engagemang i som inte har med ditt arbete eller IFK Lidingö Friidrott att göra? 
Jag giller att springa och cykla och försöker att få till detta relativt ofta. 

 

Ordförande

Då har ett år gått sedan du blev vald till ordförande. Hur var ditt första år?

Vi har haft ett turbulent år givet alla restriktioner, men genom bra samarbete i Styrelsen, Kansli, Tränare och engagerade medlemmar har vi kunna bedriva vår verksamhet i den mån det har gått. Vi har också jobbat väldig nära Lidingöloppet, vilket stärker föreningen på sikt. 

 

Hur länge har du varit medlem/aktiv/engagerad i IFK Lidingö Friidrott?

Började engagera mig både som ledare och veteran under vårterminen 2016. Superkul att få vara med på träningspass och tävlingsresor. 

Vidare har jag engagerat mig som funktionär på Luciaspelen och Lidingöloppet.

Viktigt att stötta vår aktiva så de får bra förutsättningar för träning, tävlande och samtidigt har kul. Den sociala aspekten av friidrotten är en av de viktigast.

 

Hur mycket behöver du som ordförande egentligen arbeta med vårt största projekt Lidingöloppet?

Tror inte att det går att sätta en övre gräns för engagemanget. Lidingöloppet är en del av föreningen och viktig för alla Lidingös ungdomsföreningar genom Lidingöloppet funktionärsbidrag. Föreningen har två representanter i Lidingöloppets Ledningsgrupp (Anna Öberg och Knut Pedersen), men som ordförande finns en kontinuerliga avstämning med båda Cecilia Gyldén och Dan Karlsson, samt vår systerförening SOK. Sedan har jag kvar mitt huvudfunktionärsuppdrag som ansvarig på Koltorp tillsammans med Magnus Århammar. Det är en special känsla att stå på starten med alla löpare.

 

Styrelsen vision om Lidingövallen, har den ändrats nu i och med de sämre ekonomiska förutsättningarna?

Givet våra ekonomiska begränsningar har vi blivit tvungna att senarelägga bygget av hemviste, men vi har en grupp som fortsatt jobbar dedikerat med hemvistefrågan och driver samarbetet med Lidingö stad. Gruppen leds bl.a. av Markus Pfister och Christer Westerberg. För föreningen har det blivit extra viktig med ett samlingspunkt och hemvist har därför högre prioritet än tidigare. Jag är även öppen för en tillfällig lösning. 

 

Vilka frågor är viktigast för styrelsen att arbeta med kommande år?

De aktiva är viktigast för oss kommande år, men vi måsta jobba med att samla föreningen samt att säkra att våra aktiva har adekvata tränare och ytor att träna på. Att vara ekonomisk oberoende från Lidingöloppet har blivit strategisk viktig givet konsekvensen av alla restriktioner. 

 

Hur ser du att medlemmars engagemang kan växa i föreningen

En förening som vår bygger på ideella krafter. Det är förutsättningen för träningar, resor och arrangemang. Som ideell får man mycket tillbaka i form av glada aktiva och det är samtidigt trevlig att träffa andra i föreningen. Vi som förening är ambitiös i frågor som Lidingövallen, Lidingöloppet och flera andra. För att dessa skall lyckas behöver alla vara med på något hörn. Vi skall bli bättre på att berätta vilka behov vi har i form av engagemang, då flera säkert gärna vill bidra.  

    

Vad arbetar du med till vardags?

Jag har precis bytt jobb och är i dag vd för ett svensk fond- och produktbolag. 

 

Finns det något annat du lägger ner mycket tid och engagemang i som inte har med ditt arbete eller IFK Lidingö Friidrott att göra? 

Jag nöter första milen på Lidingöloppsspåret mer än en gång i veckan. Det blir en golfrunda eller två per säsong. Sedan har jag en stor kärlek till motorsport.

Ordförande

Då har ett år gått sedan du blev vald till ordförande. Hur var ditt första år?

Vi har haft ett turbulent år givet alla restriktioner, men genom bra samarbete i Styrelsen, Kansli, Tränare och engagerat medlemmar har vi kunna bedriva vår verksamhet i den mån det har gått. Vi har också jobbat varit väldig nära Lidingöloppet, vilket kommer styrka föreningen på sikt. 

 

Hur länge har du varit medlem/aktiv/engagerad i IFK Lidingö Friidrott (samma fråga)

Började engagera mig både som ledare och veteran under vårterminen 2016. Superkul att få vara med på träningspass och tävlings resor. 

Vidare har jag engagerat mig som funktionär på Luciaspelen och Lidingöloppet.

Viktigt att stötta vår aktiva så de får bra förutsättningar för träning, tävlande och samtidigt har kul. Den sociala aspekten av friidrotten är en av de viktigast.

 

Hur mycket behöver du som ordförande egentligen arbeta med vårt största projekt Lidingöloppet??

Tror inte att det går att sätta en övre gräns för engagemanget. Lidingöloppet är en del av föreningen och viktig för alla Lidingös ungdomsföreningar genom Lidingöloppet funktionärs bidraget. Föreningen har två representanter i Lidingöloppets Ledningsgrupp (Anna Öberg & Knut Pedersen), men som Ordförande finns en kontinuerliga avstämning med båda Cecilia Gylden och Dan Carlson, samt vår systerförening SOK. Sedan har jag kvar mitt Huvudfunktionärs uppdrag som ansvarig på Koltorp tillsammans med Magnus Århammar. Det är en special känsla att stå på starten med alla löpare.

 

Styrelsen vision om Lidingövallen, har den ändrats nu i och med de sämre ekonomiska förutsättningarna?
Givet vår ekonomiska begränsningar har vi blivit tvungna att senarelägga bygga av hemvistelsen, men vi har fortsatt en grupp som jobbar dedikerat med hemvistelse frågan och driver samarbetet med Lidingö Stad. Gruppen leds bl.a. av Markus Pfister och Christer Westerberg. För föreningen har det blivit extra viktig med ett samlings punkt och vistelsen har därför högra prioritet än tidigare. Jag är även öppen för en tillfällig lösning. 

 

Vilka frågor är viktigast för styrelsen att arbeta med kommande år?.
De aktiva är viktigast för oss kommande år, men vi måsta jobba med att samla föreningen samt att säkra att våra aktiva har adekvate tränare och ytor att tränar på. Att vara ekonomisk oberoende från Lidingöloppet har blivit strategisk viktig givet konsekvensen av alla restriktioner. 

 

Hur ser du att medlemmars engagemang kan växa i föreningen? (samma fråga)

En förening som vår bygger på ideella krafter. Det är förutsättningen för träningar, resor och arrangemang. Som ideell får man mycket tillbaka i form av glada aktiva och det är samtidigt trevlig att träffa andra i föreningen. Vi som förening är ambitiös i frågor som Lidingövallen, Lidingöloppet och flera andra. För att dessa skall lyckas behöver alla vara med på något hörn. Vi skall bli bättre på att berätta vad som behövas för behov, då flera säkert gärna vill bidra.      

Vad arbetar du med till vardags?    
Jag har precis bytt jobb och är i dag Vd för ett svensk fond- och produktbolag. 

 

Finns det något annat du lägger ner mycket tid och engagemang i som inte har med ditt arbete eller IFK Lidingö Friidrott att göra? 

 Jag nöter första milen på Lidingölopps spåret mera än engång i veckan. Det blir en golf runda eller två per säsong. Sedan har jag en stor kärlek till motorsport.

 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott