Inom idrotten pratar man mycket om det ideella ledarskapet. Utomlands sneglar på Sverige och undrar hur vi lyckas ha så många ideella ledare.
Det är tradition.
Det är kultur.
Och det är viktigt.
En som i mångt och mycket personifierade det här föreningsideella ledarskapet var Lars G. Lindström. För ett par veckor sedan gick han bort och i dag begravs han i Silverdalskapellet i Sollentuna.
Att fånga allt han har gjort låter sig inte göras i en enda artikel och inte lär minnesorden vid begravningsakten eller minnesstunden i dag heller räcka till.
Lars G var engagerad i mängder av föreningar. Här är några exempel:
- Idrottsligt i hemmaklubben IFK Lidingö där han redan som 29-åring var ordförande i Friidrottssektionen, men också ordförande i bandysektionen och ledamot i såväl fotbolls- som handbollssektionen. När flersektionsklubben upphörde 1986 och de olika sektionerna blev egna klubbar engagerade Lasse sig i Alliansföreningen och därefter i Veteranklubben.
- Spårvägen, dit han kom genom sitt jobb som sekreterare och talskrivare åt SL-chefen Helge Berglund. Det var i andra halvan av 1960-talet och därigenom blev Lars G även medlem i Spårvägens idrottsförening. Senare även ledamot i friidrottsstyrelsen
Men det har inte bara varit idrott utan även engagemang i exempelvis:
- Edsvik Sollentuna Konstvänner, där han ingick i informartionsgruppen och där han tidigare var ordförande.
- Ordförande PRO Råsunda 2009–2016
- Ordförande i Vägförening landet, på landstället på Väddö
- Ledamot Äldreforum + KPR i Solna stad
- Publicistklubben
- Lidingö Gille
- Stockholms idrottshistoriska sällskap
- med flera föreningar.
Allt som allt var Lasse medlem i ett 20-tal föreningar, varav fyra litterära sällskap. Dessutom ingick han i juryn för Dan Andersson-priset.
Skribenten, författaren och journalisten Lars G Lindström
Lars G hade både talets gåva och en förmåga att skriva och kommunicera. I IFK Lidingö höll han i 1960-talets klubbtidning Flåset och under 2000-talet har han på egen hand – och med hjälp av sin fru Eva Jansson – producerat Veteranklubbens egen tidning IFK-Bulletinen med fyra nummer om året. Däremellan har han bland annat skrivit om sport för Lidingö Tidning och andra tidningae. Men ännu längre tid, i hela 50 år, var han redaktör för Spårvägens tidning Spårvägen Sport.
Att det har kliat i journalist- och författarfingrarna skvallrar även hans böcker och jubileumsskrifter om. 1982 fyllde IFK Lidingö 50 år och självklart var det Lars G Lindström som sammanställde jubileumsskriften. Lagom till Lidingöloppets 20-loppsjubileum, 1984, gav han ut en jubileumsbok om just Lidingöloppet. Och när Spårvägen år 2019 fyllde 100 år, ja gissa vem som var författare av den jubileumsboken!
Förutom det har han skrivit flera böcker om Lidingö (till exempel När idrotten kom till ön – och till Sverige), om uppväxten på ön (Min gröna ungdom), om åren på Lidingö Tidning (Staden, människorna, idrotten och tidningen – mina år som lokalredaktör på Lidingö tidning). Plus en handfull till.
Yrkesmässig jobbade Lars G Lindström på Storstockholms lokaltrafik (1967–1970) och som informationschef på Sollentuna kommun (1970–2000).
Lars G Lindström har alltså haft ett intensivt liv. Och det var med idrotten det började. Lasse var sprinter i IFK Lidingö, men sprang dessutom både flera Lidingölopp och maratonlopp.
Men nu får han vila.
Begravningen äger rum i Silverdalskapellet i Sollentuna klockan 10.30.
Janne Åkerblom
Lars G uppmärksammades på lidingofri.se när han fyllde 85