Lidingö idrottsråd, där IFK Lidingö Friidrott ingår, har frågat de politiska partierna på Lidingö hur de ser på idrotten på ön. Här är Lidingöpartiets svar på Lidingö idrottsråds frågor till politiska partierna inför valet 2022.
1. Vilka är de konkreta satsningarna på idrott ni vill göra under kommande mandatperiod? Vad är viktigast? Har ert parti ett eget lokalt idrottspolitiskt program och hur är det i så fall formulerat?
Först på agendan är utformningen av Högsätra Idrottscampus. Liberalerna vill att så många som möjligt har möjlighet att bidra till att detta idrottsområde utvecklas på bästa sätt. Därför har vi varit med om att bjuda in såväl oppositionen som idrottsrörelsen till breda samrådsgrupper. Idrottsföreningarnas synpunkter kommer väga tungt. Vi menar att det är idrottsföreningarnas behov som skall styra prioriteringar. Under den kommande mandatperioden kommer även den nya simhallen i Dalénum att färdigställas. Vi vill också se en ny 11-manna fotbollsplan i nära anslutning till Lidingövallen. Vi menar att det borde gå att hitta en lösning där dagvattendammar och en ny fotbollsplan kan samexistera. Det är verkligen dags att komma i mål i denna fråga.
2. Hur anser ni att den brist på idrottsanläggningar som Lidingö har bäst ska åtgärdas? (anläggningsskulden som staden kallar det)
Anläggningsskulden omfattar inte bara bristen på anläggningar utan även renoveringsbehov. När nya anläggningar byggs eller rustas upp är det viktigt för oss Liberaler att man passar på att göra det så klimatvänligt som möjligt. Det kan handla om allt från byggnadsmaterial, till hur anläggningar värms upp, till belysning, etc. Det behövs fler idrottsanläggningar på Lidingö. I vissa fall är det rimligt att staden bygger dem, i andra fall är det bättre att föreningarna själva bygger dem. Se svar nedan. Det är också viktigt att utnyttja befintliga anläggningar optimalt. Detta kan göras med rättvisa fördelningsprinciper för halltider men också med IT-stöd. Exempelvis smarta boknings- och check-in system som säkerställer att bokade tider faktiskt används.
3. Lidingö har ingen långsiktig anläggningsplan för idrott. Anser ni att staden borde göra en behovsanalys som visar på det långsiktiga behovet med hänsyn taget till befolkningens och de olika idrotternas utveckling, för att sen besluta om en anläggningsplan på lång sikt (exempelvis 10–15 år)? Varför? Varför inte?
Vi tror att det blir svår uppgift för stadens tjänstemän att sia om idrottens utveckling på ett 10-15 års perspektiv. Vem hade till exempel kunnat förutsäga Padel-boomen för tio år sedan? Mycket hellre ha en lyhörd och snabbfotad förvaltning som snabbt kan plocka upp faktiska behov. Lika svårt är det faktiskt att sia om befolkningsutvecklingen. Den är mycket beroende av politiska beslut. Exempelvis hur många nya bostäder som byggs på Lidingö. Det enda vi med säkerhet kan säga om befolkningsutvecklingen är att andelen äldre kommer att öka kraftigt de närmsta åren.
4. Hur ser ni på stadens ansvar för idrottsanläggningar på ön? Ska staden ha ett helhetsansvar eller är det upp till olika föreningar och privata aktörer att skapa och driva nya anläggningar? Motivera svaret.
Staden ska ansvara för ett basutbud av anläggningar. Dessa anläggningar skall vara utformade och placerade så att de går att användas av flera idrotter (multisporthallar) och vara tillgängliga för såväl skolor som allmänhet. Detta så att Lidingös skattebetalare får maximal utdelning för sina skatteinbetalningar. För specialidrottshallar kan det vara bättre, och gå fortare, om föreningar eller privata aktörer bygger och driver anläggningarna. Stadens bidrag blir i dessa fall att upplåta mark.
5. Då det är brist på anläggningar har staden förändrat fördelningsnyckeln till föreningarna när det gäller tillgång till stadens hallar /plantider för att göra fördelningen mer transparent och rättvis. Anser ni att det är viktigt att utvärdera resultatet av de nya fördelningsprinciperna? När och hur i så fall?
Självklart skall dessa utvärderas kontinuerligt. Exakt hur ofta är svårt att svara på. Det tar ofta en tid innan man ser effekterna fullt ut. Men vartannat år kanske kan vara en rimlig ambition.
6. Anser ni att taxan för stadens idrottsanläggningar ska ligga kvar på 50% under den kommande mandatperioden för åldersgruppen 13–20 år? Varför, varför inte?
Vi ser att många ungdomar i denna ålder lämnar föreningslivet. Det gäller inte bara Lidingö utan är sant för hela Sverige. Samtidigt ser vi att de ungdomar som stannar kvar inom föreningslivet mår fysiskt och psykiskt bättre och i mindre utsträckning nyttjar alkohol och droger. Det finns alltså all anledning att använda de verktyg som finns till buds för att få så många som möjligt stanna kvar inom föreningslivet. Detta gäller f.ö. inte bara idrotten utan även annan föreningsverksamhet. Om anläggningstaxan är det bästa verktyget får utvärderas. En anledning till att många lämnar idrotten vid den här åldern är att man känner att det blir mer fokus på tävling och mindre på motionsidrott och social samvaro och då kanske det även behövs andra verktyg.
7. Vad är er inställning till att stödja föreningarna för att få in barn tidigt i idrotten genom att även inkludera 7–12 åringar i stödet med sänkt anläggningstaxa? Motivera svaret.
Andelen barn som är aktiva i föreningar är mycket hög på Lidingö. Skulle den graden sjunka kan man titta närmare på detta. Vi tycker just nu att det är rätt att prioritera gruppen 12–20 år.
8. Hur viktigt är det för er att stödja och samarbeta med de ideella idrottsföreningarna på Lidingö? Om det är viktigt, på vilket sätt vill ni stödja och samarbeta?
För att staden skall kunna möta föreningarnas behov är det viktigt med kontinuerlig dialog. Det är också viktigt för föreningarna att förstå politikernas och tjänstemännens olika roller och för att man gemensamt skall kunna nå fram till rimliga och rättvisa prioriteringar.
9. Vilka frågor vill ni ställa till oss föreningar för att få bättre kunskap om idrottsverksamheten?
Det är viktigt att vi politiker får veta vilka utmaningar som föreningarna står inför. Det kan vara frågor som gäller generellt för idrotten eller för enskilda idrotter.
Lidingö idrottsråd är en samarbetsorganisation för idrottsföreningarna på Lidingö och består av representanter för
- GT Vikingarna
- IFK Lidingö Friidrott
- IFK Lidingö Fotboll
- Lidingö Basket
- Lidingö Simklubb
- LSK Handboll
- LSK Fotboll