Lidingö idrottsråd, där IFK Lidingö Friidrott ingår, har frågat de politiska partierna på Lidingö hur de ser på idrotten på ön. Här är Lidingöpartiets svar på Lidingö idrottsråds frågor till politiska partierna inför valet 2022.
1. Vilka är de konkreta satsningarna på idrott ni vill göra under kommande mandatperiod? Vad är viktigast? Har ert parti ett eget lokalt idrottspolitiskt program och hur är det i så fall formulerat?
Ridsporten är den enda helt jämlika sporten och dessutom lär barn och ungdomar ansvar, hänsyn och respekt. Därför är det en viktig sak för oss att bereda utbyggnad av Stockby ridskola. En badmintonhall är också högt på agendan.
Vi hoppas också på sikt kunna få tillbaka bowlinghall på ön. En till fotbollsplan behövs också.
Vi har ännu inget idrottspolitiskt program, eftersom vi inte har suttit i några nämnder och inte haft någon insyn i vad som diskuterats eller är på gång.
2. Hur anser ni att den brist på idrottsanläggningar som Lidingö har bäst ska åtgärdas? (anläggningsskulden som staden kallar det)
Bristen på idrottsanläggningar bör åtgärdas med bra både kort- och långsiktig planering.
3. Lidingö har ingen långsiktig anläggningsplan för idrott. Anser ni att staden borde göra en behovsanalys som visar på det långsiktiga behovet med hänsyn taget till befolkningens och de olika idrotternas utveckling, för att sen besluta om en anläggningsplan på lång sikt (exempelvis 10–15 år)? Varför? Varför inte?
Se svar ovan
4. Hur ser ni på stadens ansvar för idrottsanläggningar på ön? Ska staden ha ett helhetsansvar eller är det upp till olika föreningar och privata aktörer att skapa och driva nya anläggningar? Motivera svaret.
Ansvaret beror lite på storleken och möjligheterna hos föreningarna och även föreningarnas egen plan, men staden bör uppmuntra och bidra i största möjliga mån.
5. Då det är brist på anläggningar har staden förändrat fördelningsnyckeln till föreningarna när det gäller tillgång till stadens hallar /plantider för att göra fördelningen mer transparent och rättvis. Anser ni att det är viktigt att utvärdera resultatet av de nya fördelningsprinciperna? När och hur i så fall?
Vi tycker att det är viktigt att följa upp beslut, så årligen vore idealiskt.
6. Anser ni att taxan för stadens idrottsanläggningar ska ligga kvar på 50% under den kommande mandatperioden för åldersgruppen 13–20 år? Varför, varför inte?
7. Vad är er inställning till att stödja föreningarna för att få in barn tidigt i idrotten genom att även inkludera 7–12 åringar i stödet med sänkt anläggningstaxa? Motivera svaret.
Svar på båda frågorna: Taxan för barn och ungdomar bör vara rabatterad, men upp till 20-åringar låter mycket. Vi behöver veta mer för att ta ställning om rabatten behövs för 15–20-åringar.
8. Hur viktigt är det för er att stödja och samarbeta med de ideella idrottsföreningarna på Lidingö? Om det är viktigt, på vilket sätt vill ni stödja och samarbeta?
Självklart tycker vi det är viktigt att stödja och samarbeta med idrottsföreningarna. Hjälpa till med marknadsföring där det behövs, lyssna in behoven och föra vidare till breda diskussioner.
9. Vilka frågor vill ni ställa till oss föreningar för att få bättre kunskap om idrottsverksamheten?
De frågor vi framför allt vill ställa är: hur stöttar ni de barn och unga som inte är ”bäst” och riskerar att tröttna på att fortsätta på grund av att de”får sitta på bänken och titta på när deras duktigare kamrater får vara med och får berömmet?”
Hur jobbar ni för att få in fler barn och ungdomar i idrotten? Hur jobbar ni för att skapa fler och annorlunda möjligheter för idrott för äldre och funktionshindrade?
Jag hoppas att ni känner er någorlunda nöjda med mitt svar och jag hoppas kunna få möjlighet att påverka mer efter valet.
Lidingö idrottsråd är en samarbetsorganisation för idrottsföreningarna på Lidingö och består av representanter för
- GT Vikingarna
- IFK Lidingö Friidrott
- IFK Lidingö Fotboll
- Lidingö Basket
- Lidingö Simklubb
- LSK Handboll
- LSK Fotboll