Lidingö idrottsråd, där IFK Lidingö Friidrott ingår, har frågat de politiska partierna på Lidingö hur de ser på idrotten på ön. Här är Lidingöpartiets svar på Lidingö idrottsråds frågor till politiska partierna inför valet 2022.
1. Vilka är de konkreta satsningarna på idrott ni vill göra under kommande mandatperiod? Vad är viktigast? Har ert parti ett eget lokalt idrottspolitiskt program och hur är det i så fall formulerat?
Vi har lagt flera konkreta förslag till exempel när det gäller ny simhall, nya fotbollsplaner, konstsnöspår, Högsätra idrottscampus, föreningsbidrag mm.
Vi vill uppdra till staden att ta fram ett informativt och samlat kultur- och fritidsprogram för hela livet samt att se över stödet till föreningslivet och civilsamhället för att kunna bidra till fler aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar, unga vuxna, vuxna och äldre Lidingöbor. I det arbetet prioriterar vi satsningar på verksamhet som riktar sig till barn och unga.
Vi vill att staden tar fram ett särskilt idrottspolitiskt program som ska säkerställa jämlika och ekonomiskt rimliga förutsättningar för att idrotta. Det behövs även fler fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning och förbättrad tillgänglighet till dem som redan finns. Staden ska därför säkerställa god tillgänglighet till Lidingös alla fritidsanläggningar.
2. Hur anser ni att den brist på idrottsanläggningar som Lidingö har bäst ska åtgärdas? (anläggningsskulden som staden kallar det)
Det behövs en plan över långsiktiga behov av idrottsanläggningar på Lidingö. Staden bör i framtagandet och i det fortsatta arbetet ha ett nära samarbete med Lidingö idrottsråd för att i dialog och på ett strukturerat sätt planera för hur anläggningsfrågorna kan lösas på bästa sätt. Staden ska förutom detta tillgängliggöra kommunens friluftsområden, badplatser och naturreservat med bättre informationsmaterial och underhåll samt verka för bättre kommunikationer till dessa platser. Uppförandet av en flexibel multihall ska tillgodose ett brett behov för utövande av olika sporter och idrotter och vid anläggning av fler utegym ser vi helst att dessa uppförs i parker. Vi betonar även vikten av ett gott underhåll av motionsspår och lekplatser.
3. Lidingö har ingen långsiktig anläggningsplan för idrott. Anser ni att staden borde göra en behovsanalys som visar på det långsiktiga behovet med hänsyn taget till befolkningens och de olika idrotternas utveckling, för att sen besluta om en anläggningsplan på lång sikt (exempelvis 10–15 år)? Varför? Varför inte?
Vi kommer noggrant följa de inventeringar som nu sker beträffande det långsiktiga behovet av idrottshallar. Det underlaget behöver sammanställas i en långsiktig och väl genomarbetad lokalförsörjningsplan.
4. Hur ser ni på stadens ansvar för idrottsanläggningar på ön? Ska staden ha ett helhetsansvar eller är det upp till olika föreningar och privata aktörer att skapa och driva nya anläggningar? Motivera svaret.
Ja, staden ska ha ett helhetsansvar. Det är just därför som en långsiktig och väl genomarbetad lokalförsörjningsplan är så viktig.
De idrottsföreningar som ska använda lokalerna eller idrottsytorna har viktig kunskap som ska tas tillvara inför att dessa byggs för att säkerställa funktionell utformning på hallar och idrottsytor. Vi vill ge idrottsföreningarna större möjlighet att kunna fokusera och koncentrera sig på den egna verksamhet, i stället för att bli hänvisade till att själva lösa sina behov av hallar och idrottsytor.
5. Då det är brist på anläggningar har staden förändrat fördelningsnyckeln till föreningarna när det gäller tillgång till stadens hallar /plantider för att göra fördelningen mer transparent och rättvis. Anser ni att det är viktigt att utvärdera resultatet av de nya fördelningsprinciperna? När och hur i så fall?
Tillgång till stadens hallar och anläggningar skall fördelas efter behov och storlek på aktiviteter, på ett transparent och rättvist sätt. Detta behöver utvärderas och arbetas med kontinuerligt för att nå förbättringar, i god dialog mellan staden och idrottsföreningarna.
6. Anser ni att taxan för stadens idrottsanläggningar ska ligga kvar på 50% under den kommande mandatperioden för åldersgruppen 13–20 år? Varför, varför inte?
Vi vill se över stadens föreningsbidrag inkl. lokalbidrag och ungdomspeng. Vi ser gärna införande av nolltaxa, alternativt kraftigt sänkta taxor eller höjda föreningsbidrag för barn och ungdomsverksamhet. Idrott är en viktig del i många ungas liv. Barn och unga ska ges möjlighet att prova och delta i just den idrott de själva väljer utan att det begränsas av familjens ekonomi. Såväl den föreningsorganiserade som den spontana motionsidrotten ska ges förutsättningar att vara såväl jämställd som jämlik för våra barn och unga. Staden måste göra ytterligare för att fler ungdomar ska delta i föreningsidrotten.
7. Vad är er inställning till att stödja föreningarna för att få in barn tidigt i idrotten genom att även inkludera 7–12 åringar i stödet med sänkt anläggningstaxa? Motivera svaret.
Se svaret ovan: Idrott är en viktig del i många ungas liv. Barn och unga ska ges möjlighet att prova och delta i just den idrott de själva väljer utan att det begränsas av familjens ekonomi. Staden ska ge såväl den föreningsorganiserade som den spontana motionsidrotten förutsättningar att vara såväl jämställd som jämlik för Lidingös barn och unga.
8. Hur viktigt är det för er att stödja och samarbeta med de ideella idrottsföreningarna på Lidingö? Om det är viktigt, på vilket sätt vill ni stödja och samarbeta?
Lidingös idrottsföreningar gör ovärderliga insatser. För oss är det därför mycket viktigt att stödja och samarbeta med de ideella idrottsföreningarna, samt skapa förutsättningar för låga avgifter.
Vi vill att staden på olika sätt uppmärksammar idrottsföreningarnas insatser, samt gör föreningarna ännu mer kända – gärna i samarbete med Lidingös näringsliv. Att delta i föreningslivet inom idrottsrörelsen ger förutom en bättre hälsa ett stort mervärde, såsom delaktighet, gemenskap, demokratiskt inflytande och ett tryggt sammanhang som utgår från respektive förenings värdegrund.
9. Vilka frågor vill ni ställa till oss föreningar för att få bättre kunskap om idrottsverksamheten?
Vi värderar alla de input vi får från Lidingös idrottsföreningar och idrottsrådet högt. Det ger oss ökad kunskap från dem som kan frågorna bäst.
Vi vill gärna fortsätta föra dialog, till exempel kring hur samarbetet med staden kan stärkas ytterligare i syfte att skapa ännu bättre förutsättningar för att ungdomar ska fortsätta idrotta och hur staden kan utveckla en ännu smidigare bokning av hallar och fördelningen av tider.
Vi för även gärna en dialog kring de frågor som rör förutsättningar för föreningarna att själva bygga, äga och sköta driften av nya anläggningar. Vad vill föreningarna själva och vilket stöd efterfrågas från staden och politiken?
Daniel Larson, oppositionsråd (S)
Ewa Lantz, ordförande Socialdemokraterna Lidingö
Lidingö idrottsråd är en samarbetsorganisation för idrottsföreningarna på Lidingö och består av representanter för
- GT Vikingarna
- IFK Lidingö Friidrott
- IFK Lidingö Fotboll
- Lidingö Basket
- Lidingö Simklubb
- LSK Handboll
- LSK Fotboll