1. Vilka är de konkreta satsningarna på idrott ni vill göra under kommande mandatperiod? Vad är viktigast? Har ert parti ett eget lokalt idrottspolitiskt program och hur är det i så fall formulerat?
Vi har inget eget idrottspolitiskt program. Vi försöker att utveckla både bad, ridning samt fotbollen för att nämna några exempel. Att alla ska ha möjlighet att idrotta. Bredd är prioriterat men vi välkomnar också ungdomar som vill satsa stort. Under nästa mandatperiod vill vi bygga en ny 11-mannaplan med konstgräs, vi vill färdigställa badhuset, använda ytan där dagens simhall är (i befintligt hus) till någon annan idrott, exempelvis kampsport samt börja bygga Högsätra idrottscampus med multihall.
2. Hur anser ni att den brist på idrottsanläggningar som Lidingö har bäst ska åtgärdas? (anläggningsskulden som staden kallar det)
Staden behöver öka sitt åtagande för att bygga nya hallar. Vissa idrotter har möjlighet att finansiera en del själva men det är viktigt att Lidingö stad också bidrar.
3. Lidingö har ingen långsiktig anläggningsplan för idrott. Anser ni att staden borde göra en behovsanalys som visar på det långsiktiga behovet med hänsyn taget till befolkningens och de olika idrotternas utveckling, för att sen besluta om en anläggningsplan på lång sikt (exempelvis 10–15 år)? Varför? Varför inte?
Ja det vill vi se att staden tar fram. Det är viktigt för att kunna väga olika behov mot varandra och för att skapa ett så heltäckande utbud som möjligt. Om Lidingö stad ska samverka med andra kommuner om vissa gemensamma anläggningar måste vi också veta hur våra långsiktiga planer ser ut.
4. Hur ser ni på stadens ansvar för idrottsanläggningar på ön? Ska staden ha ett helhetsansvar eller är det upp till olika föreningar och privata aktörer att skapa och driva nya anläggningar? Motivera svaret.
Privata aktörer är mycket välkomna att bidra vilket de också har gjort. Men Lidingö stad måste stå som en garant för att alla har möjlighet att idrotta samt att ge driftsbidrag till de föreningar som själva bygger.
5. Då det är brist på anläggningar har staden förändrat fördelningsnyckeln till föreningarna när det gäller tillgång till stadens hallar /plantider för att göra fördelningen mer transparent och rättvis. Anser ni att det är viktigt att utvärdera resultatet av de nya fördelningsprinciperna? När och hur i så fall?
Vi ser gärna att den frågan tittas på med jämna mellanrum för att säkerställa bästa möjliga fördelning.
6. Anser ni att taxan för stadens idrottsanläggningar ska ligga kvar på 50% under den kommande mandatperioden för åldersgruppen 13–20 år? Varför, varför inte?
Exakt nivå kring hyror samtalar vi gärna med föreningslivet om men det är olyckligt att låsa fast sig i en enkät.
7. Vad är er inställning till att stödja föreningarna för att få in barn tidigt i idrotten genom att även inkludera 7–12 åringar i stödet med sänkt anläggningstaxa? Motivera svaret.
Det låter rimligt. Låt oss prata vidare om det. Ohälsa kryper ner i åldrarna och då måste mer göras för att tidigt skapa en aktiv livsstil.
8. Hur viktigt är det för er att stödja och samarbeta med de ideella idrottsföreningarna på Lidingö? Om det är viktigt, på vilket sätt vill ni stödja och samarbeta?
Lidingö stad finns till för dess invånare så egentligen borde ni svara på vilket stöd som föreningarna behöver från staden och inte tvärtom. Men vi vill jobba tillsammans för att skapa en ö där fler unga rör sig mer för att bygga hälsosamma vanor samt att vuxna och äldre fortsätter och motionera. Mer motion och idrott ger livskvalitet och minskar risken för sjukdom och andra åkommor vilket kostar mycket pengar för samhället.
9. Vilka frågor vill ni ställa till oss föreningar för att få bättre kunskap om idrottsverksamheten?
Vi har inga direkta frågor just nu.
Lidingö idrottsråd är en samarbetsorganisation för idrottsföreningarna på Lidingö och består av representanter för
- GT Vikingarna
- IFK Lidingö Friidrott
- IFK Lidingö Fotboll
- Lidingö Basket
- Lidingö Simklubb
- LSK Handboll
- LSK Fotboll