I dag fyller IFK Lidingös förre ordförande Curt Högberg 80 år. Vi gratulerar förstås storligen. Det är en person som klubben har att tacka för mycket, inte minst för att vi fortfarande faktiskt har en idrottsplats som ligger just där Lidingövallen ligger.
Faktum är att vi har få ledare att tacka för en så lång och viktig ledargärning, med stora instatser både inom klubben, inom Svenska Friidrottsförbundet och Europeiska Friidrottsförbundet.
Och ledarskapet fortsätter. Nu främst med arbete för XCC – Lidingöloppets terränglöpningsseminarum Cross country conference – och som tränare för Jacob Klinth.
Lagom till födelsedagen har en annan tidigare ordförande, Assar Blomquist, tecknat det här personliga porträttet av Curt och (delar) av hans gärning(ar) i (fri)idrottens tjänst.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Assar Blomquist skriver:
En idrottens byggherre
Vi i familjen Blomquist hade två aktiva barn och ett tredje på gång. Det gjorde att vi ville förekomma raset av väggar och tak i vår dåvarande bostad i Vasastan. Vi lyckades hitta Lidingö. Barnen sökte efter en tid till IFK, där fanns härliga ungdomar och en elit som väckte beundran.
I eliten stack Curt ut. Han tävlade på nationell nivå (Curt har en bakgrund som bra 800m-löpare i Studenterna, men hade bytt till IFK Lidingö), men visade klubbomtanke och ledaregenskaper. Jag fann det märkligt. I princip alla andra idrottsledare hade avslutat sina egna aktiva karriärer innan dom tog ledaransvar. Curts känsla för klubben, laget och rekryteringen av ungdomar och deras föräldrar visade hans förmåga att tänka långsiktigt. Han var visionär.
Tiden har också visat hans storhet som ”byggherre” i idrotten. Vi föräldrar blev verktyg. Det vi inte anade, har tiden bekräftat. Curt brann för idrotten, och brinner fortfarande. Vi delade uppfattningen att de flesta mänskor vill tjäna denna härliga, förädlande rörelse.
Dom mänskorna hittade Curt. Att ”delegera” uppgifter i IFK friidrott till föräldrar är hans styrka! Jag blev en av dom!
Lidingöloppet var på väg att förlora ”Lidingö” ur namnet
I början av 1980-talet fick jag lämna ordförandeposten i IFK friidrott. Anledningen var att jag var en av de ansvariga till att Dagens Nyheter inte längre fick vara Lidingöloppssponsor. Deras krav för fortsättning var nämligen ett namnbyte till ”DN-loppet”. Här var vi inte helt överrens i styrelsen och resultatet blev att jag fick överta ordförandeskapet i Lidingöloppet istället för i friidrottssektionen. Många dömde ut mej. En som däremot stödde var Curt.
Vi såg risken att de hängivna Lidingöborna skulle tappa lust att ställa upp. Vår bärande idé att föra mänskor från olika sociala läger till möten i det gemensamma arbetet skulle gå förlorad och därmed också våra möjligheter att få medel till våra ungdomars idrottande omintetgjord.
Klubbhus, nya allvädersbanor på vallen och ett av Sveriges första Friidrottsgymnasium
Genom våra upparbetade kontakter med kommunen under ledning av Cajsa Högberg fick vi år 1981 klubbhuset vid Vallen, som i 20 år tjänade Lidingöloppet och klubbarna. Vi drog slutsatsen att kommunens företrädare nu förstod att samarbete med idrottsrörelsen tjänade båda parter.
Våra första ”tartanbanor” anlagda av Trelleborgs gummi – Trelltop – är ett annat exempel på samarbete med kommunen, där Curt var drivande.
Friidrottsgymnasiets tillblivelse 1977 var tre mäns kamp – Curt, jag och skoldirektören Thore Ahlström (Fp). Med ett femprocentigt politiskt stöd fixade han kommunala medel för att driva verksamheten.
Julleeffekten
Curt och jag har tillsammans fattat många ”idrottshistoriska” beslut. 1977 anställde vi Sveriges förste klubbavlönade ungdomsansvarige – Anders Julin.
Julle hade två fraser: ”Alla kan friidrotta!” och ”Kör så det ryker!”.
Och, sanna mina ord, det började verkligen ”ryka” på Vallen. Ungdomar strömmade till. Vi kunde inte ta hand om alla. Julleeffekten!
En helt ny kamp för Lidingövallen
År 2007 var vi på väg att förlora Lidingövallen. På det fina Vallenområdet önskade många idrotter mer yta. Över vårt huvud lovades större del till två idrotter. Minskning drabbade en annan – IFK fridrott. Tanken var att friidrottsarenan skulle flyttas ut till Bosön och dela idrottsplats med svensk (fotbolls)elit.
Ingen hade tänkt på hur förändringen försämrade våra ungdomars behov. Frågan engagerade. Curt och jag fick mandat av sittande styrelse att förhandla om planen. Vi tog kontakt med kommunens företrädare, skrev insändare och tillhandahöll listor med vädjan om Lidingöbornas röster. För folkomröstning för att behålla friidrottsarenan på Vallen krävdes 1700 namnunderskrifter. Att gå med listorna var som att dela ut godis. Lidingöborna var upprörda, slet till sej listorna. På en vecka insamlades nästan 7000 namnunderskrifter. Vi hann ens inte registrera alla före inlämningsdatum.
Till slut blev det klart att friidrotten fick vara kvar. Det är vi oerhört tacksamma för i dag!
En kort resumé av några av Curts insatser
På senare år har jag som ”den pensionerande stinsen” följt verksamheten i klubben och med glädje noterat allt arbete som görs för ungdomars idrottande.
Innan jag påbörjade den här texten om Curt fick jag frågan: ”Vad har Curts betydelse varit?”.
Svaret är:
Stor, större än någon haft för att friidrotta på Lidingö.
Han skapade laganda – fyra Dagbladsvinster. Det fanns klubbar med fler stjärnor.
Han har varit styrelseledamot i mer än 25 år – ordförande i 13.
Det är förstås omöjligt att sammanfatta en ledarkarriär som Curts i en sån här text. Så här kommer några nedslag i punktform.
Curt var med om att …
- … organisera föreningsarbetet med kommittéer med tydlig målsättning.
- … antalet medlemmar mångdubblas från 600 till 1600!
- … stora skulder, som belastar klubben, kan betalas genom arbete med föräldrar –medlemmars funktionärsinsatser ersätter inhyrda funktionärer i Lidingöloppet.
- … bygga upp en ekonomisk basreserv i klubben och säkra en ännu större reserv i Lidingöloppet.
- … medverka till att klubben 2015 utses till ”Stockholms främsta ungdomsförening”.
- … tillsammans med Anders ”Julle” Julin” skapa Lidingö-OS.
- … bredda klubben – hopp och kast.
- … damerna blev svenska mästare i lag.
- … IFK deltog i Europacupen för klubblag.
- … bygga upp ett fungerande kansli, som integreras, med FIG och att Toralf Nilsson anställdes.
- … omorganisera från flersektionsförening till separata klubbar.
- … säkra Lidingöloppets utveckling.
- … visa idrottens betydelse i samhället.
Dessutom har Curt
- suttit i Svenska Friidrottsförbundets styrelse i 12 år
- varit medlem i Europeiska Förbundets utvecklingskommittéer
- varit konsult till World Athletics.
Och mycket annat!
I dag tackar, hyllar och grattar jag en sann idrottsledare
Curt, du har brunnit – och brinner fortfarande – för din idrott och alla ungdomars möjlighet att utöva den. Du har haft idéer, sett möjligheter, varit trogen dessa och med envishet arbetat för genomförande. Du trotsar åldern och är beredd på nya uppgifter!
Jag tackar och hyllar dig idag och hoppas att det sätts upp ett minnesmärke på Vallen för dina insatser.
Du har förtjänat det!
Grattis på födelsedagen, förresten.
Assar Blomquist