I torsdags kväll hade 08fri (eller Stockholms friidrottsförbund som det heter – eller hette) årsmöte. IFK Lidingö hade lämnat in tre motioner till årsmötet och dessutom var en tidigare motion som lämnats in till årsmötet för två år sedan uppe till beslut.
IFKs diskuskasterska och tillika den svenska veteranmästaren Lena Björk har till i fredags (i går) varit verksamhetschef på förbundet. Nu har Göran Qarfordt tagit vid efter Lena som på måndag börjar jobba i Lidingö stad. Lena blev avtackad på årsmötet. Men hon lämnar inte 08fri helt och hållet eftersom hon nu också blev invald som en av fyra i valberedningen. Dessutom har hon lite överlämningsuppgifter kvar.
Gotland ‹3 Stockholm
Just det här är ändå inte den stora förändringen inom Stockholms friidrottsförbund utan att Stockholm nu går ihop med Gotland och bildar Gotlands och Stockholms friidrottsförbund. Det får förstås flera följdverkningar och flera som ännu inte är lösta. Hur gör man t.ex. med distriktsmästerskapen i framtiden? Den nya styrelsen har redan från början fått en representant för Gotland. Även den nya valberedningen får en gotländsk representant. Det beslutades även att det nya förbundets första verksamhetsår sträcker sig från 1 oktober i år till sista december nästa år.
Under årsmötet behandlades också fyra motioner, Den första hade Huddinge skickat in och handlade om att vi inom DM ska övergå till en gemensam 16–17-årsklass istället för en separat 16-års- och en separat 17-årsklass. Det brukar vara tunnsått med deltagare och då har många gånger själva DM-statusen försvunnit, men så här ökar möjligheterna att dela ut DM-tecken.
Tre motioner från IFK Lidingö
De övriga tre motionerna kom från oss i Lidingö. Den första gick ut på att man ska förbundet ska införa tå nya priskategorier för att uppmuntra och prisa fler av förbundets tränare (Årets 08-tränare) och ledare (Årets 08-ledare).Förbundsstyrelsen föreslog avslag på motionen, delvis med motiveringen att det faktiskt är ganska få klubbar som över huvud taget föreslår pristagare till de priser som faktiskt finns att nominera till. Samtidig föreslog styrelsen att årsmötet ger distriktsstyrelsen i uppdrag att se över distriktets priser till kommande årsmöte. Det nöjde vi oss med.
Den andra motionen gick ut på att kriterierna för priskategorin Årets ungdomsledare ska förändras så att man istället för en övergripande och könsneutral klass i fortsättningen ska dela ut Årets ungdomsledare till en man och en kvinna. Det skulle vara ett sätt att få klubbarna att i ökad utsträckning nominera kandidater samtidigt som vi uppmuntrar och uppmärksammar fler kvinnor. Under de senaste sju åren, inklusive 2021, har sex av åtta (=75 %) pristagare varit män. Även här föreslog förbundsstyrelsen avslag på motionen och även här delvis med motiveringen att det är få sökande till de priser som finns och att det skulle vara ännu svårare att hitta lämpliga pristagare. Här argumenterade klubben för att motionen ändå skulle gå igenom. Christer Pallin, som var mötets ordförande, frågade mötesdeltagarna om man skulle gå på förbundets avslag eller på motionärens (IFK Lidingös) förslag. Det var så jämnt att det till slut krävdes rösträkning. Då visade det sig att vårt förslag föll med rösterna 16–13. Vi får väl komma igen med samma förslag nästa år.
Den tredje motionen vi hade skickat in handlade om att förbundet ska jobba för en Utveckling av en ”inte tappa tonåringar strategi” där man till att börja med ska skapa en referensgrupp bestående av ungdomar från olika föreningar i distriktet som ger stöd åt förbundets satsning att få fler tonåringar att fortsätta friidrotta genom tonåren. Här hade förbundsstyrelsen föreslagit bifall till motionen, vilket också gick igenom vid mötet.
Så summasumarum blev det en av tre IFK-motioner som gick igenom.
DM i parkstafett
Den kvarvarande motionen som lämnades in till 2019 års årsmöte handlade om att vi i IFK Lidingö då föreslog att distriktet ska införa ett nytt distriktsmästerskap – nämligen i terrängstafett som till exempel skulle kunna genomföras i samband med Turebergsstafetten. Här har förbundet redan från början bifallit motionen och nu gällde det att årsmötesdeltagarna också skulle tycka att det var bra. Och efter lite diskussion kring antalet sträckor (minst fem) och att den inte nödvändigtvis skulle permanentas till just Turebergsstafetten gick motionen igenom.
IFKs representanter under årsmötet var Anders Walther och Janne Åkerblom.
Läs mer på 08fri:s webbplats