Karl Ottfalk har som fjärde IFK:are kommit med i Svenska Friidrottsförbundets satsning på unga löpare; Svenska Löpartalanger. Satsningen drivs av PC Medel-Lång och riktar sig mot unga löpare i åldrarna 15-23 år. Kalle var i helgen i Göteborg tillsammans med cirka 40 andra uttagna löpartalanger (blandat killar och tjejer) för sin första uppföljningsträff tillsammans med tränare Daniel Nilsson.
Satsningen startade 2018 och syftar till att utbilda tränare och aktiva tillsammans samt att skapa nätverk mellan aktiva, tränare och PC. Målet är att jobba långsiktigt och motivera unga talanger att fullfölja sitt friidrottande till en seniorsatsning.
Artikel på friidrott.se
Tröskeltest
Kalle och övriga aktiva fick under helgen hänga och träna, samt genomföra fystest och "tröskeltest" i friidrottens hus. Ledare och aktiva fick lyssna på föreläsare som Mustafa "Musse" Mohammed och den färske terräng-SM mästaren Andreas Almgren som berättade att han vid tidig ålder blev riktigt bra och tog ett junior VM-brons med "hjälp" av alltför hård kortsiktig träning (få korta intervaller med hög hastighet och mycket mjölksyra) men träningsgrunden (inte tränat så länge-tid och inte sprungit så mycket-km) var inte tillräcklig och priset blev högt. Efter sju stressfrakturer och en massa skadeår har han äntligen kommit tillbaka efter att ha lagt om träningen till mycket mer volym och lagom hård träning baserad på tröskelfart. Det förelästes också kring mental träning och att inte "tappa sugen" vid motgångar.
Tröskelträning
Ett tröskeltest innebär att man springer fortare och fortare och tar blodprov efter blodprov tills man passerar ett vedertaget gränsvärde. Tanken är att fastställa den fart och pulsnivå som är gränsen till att det bildas för mycket mjölksyra i blodet dvs den fart som är precis lagom att hålla på intervallträning för bra träningseffekt utan att slita ut sig. Denna relativt nya träningsteori blir alltmer vedertagen. För att kort illustrera principen. En löpare som gör 15 min på 5 km dvs 3 min/km valde oftare för några år sedan att springa 5 intervaller om 1000 m med mål om så hög snittfart som möjligt. Det blir vid bra dagar ca 2,55/km för en 15 minuters-löpare vilket skapar mycket mjölksyra och slitna ben. Samma 15 minuterslöpare tränar idag 10 intervaller på ca 3,15/km och är ofta betydligt fräschare dagen efter och kan därmed bygga en större grundbas.
Ju större grund desto bättre förutsättningar
Om vi liknar det vid ett hus så ju större grund/bredare bas desto bättre förutsättningar att tornet blir högre på lång sikt även om det kräver flera års arbete med att bygga grunden så är det långsiktigt rätt medicin. Kalles träning bygger mycket på tröskelträning (precis lagom hårda intervaller med varierande längd 300m-3km) och inte "jaga" lägsta möjliga snittid på intervallerna, det spar han till tävlingarna eller någon enstaka gång innan. Flera duktiga löpare i föreningen kör mycket tröskelträning och bröderna Ingebrigtsen och Andreas Almgren tränar till och med ofta två tröskelpass på en dag men då gäller det att köra precis lagom hårt på intervallerna.
Tidigare har både Simon Sundström, Vilma Jonsson och Mika Söderström deltagit i Svenksa Löpartalanger.