– Oj, vad spännande. Tänk att SOK och Svensk friidrott satsar på en 52-åring som har bytt bransch för att fortsätta utbilda sig och bli en ännu bättre elittränare.
Orden är Malin Sundström och jag når henne precis innan ett träningspass. Hon, Simon Sundström och Axel Alness-Borg är på höghöjdsläger i Spanska Sierra Nevada.
Och jag ringer henne för att prata lite om det faktum att hon är en av 20 lovande kvinnliga tränare som har utsetts till Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare där framtida hållbart ledarskap är den röda tråden. Det är SOK – Sverige Olympiska Kommitté som startat ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor till tränare i OS-truppen. Målet är en jämställd tränartrupp till OS 2028 och 2030.
Enligt RF:s rapport Jämställdhet bland idrottens ledare från 2019 så är 70 procent av ledarna/tränarna inom de svenska landslagen män. Tittar man på trupperna från de fem senaste sommar-OS var endast tio procent av tränarna kvinnor, trots att andelen kvinnliga aktiva var över hälften.
Jämställd tränartrupp på OS är målet
Programmet består av 20 tränare från 13 individuella sommaridrotter. En utökning med tränare från lagbollspelen och vinteridrotterna planeras senare. Den nya insatsen på kvinnliga tränare är ett led i SOKs långsiktiga satsning Olympisk Offensiv som ska ge fler aktiva och tränare inom Topp och Talang och som i sin tur ska leda till fler svenska OS-medaljer i framtiden.
Siffrorna talar sitt tydliga språk och Malin är alltså en av totalt 20 tränare, varav tre är friidrottstränare som är uttagna i den här viktiga satsningen.
– För mig som har förhållandevis lite erfarenhet är det här en bra chans att få en rejäl utbildning. Som tränare agerar man ju mycket på egen hand och nu får jag chansen att skaffa mig mer erfarenhet i form av mentorskap från mästerskapscoacher. Jag får träffa andra, ventilera och ställa frågor.
Satsningen är alltså inte enbart en satsning för friidrotten utan för fler sommaridrotter. Malin berättar att de nu på höghöjdslägret – Sierra Nevada ligger på 2300 meters höjd – har sällskap av aktiva från hela Europa och från flera olika idrotter. Det är gångare, löpare, från judo och fler. Just nu är också Spårvägens Kalle Berglund här och tränar tillsammans med Axel och Simon.
– Tanken är att vi ska utbyta erfarenheter mellan idrotter också.
Ulrika Sandmark, som är ansvarig för projektet för SOK:s räkning och även förbundskapten i simning, förklarar på SOKs webbplats.
– Sverige behöver fler människor som vill satsa på tränarkarriärer och där är kvinnor är en outnyttjad potential. Men vi tror att framtidens ledarskap behöver bli mer hållbart för att locka kvinnor. Det behövs till exempel lösningar som underlättar under småbarnsåren.
Det är alltså bara 20 kvinnliga tränare som har nominerats av sina förbund för att de bedöms ha potential att vara topptränare inom sin idrott inom två till sex år. Ett tillvägagångsätt som inte är helt olikt intagsprocessen för aktiva till SOKs Topp och Talang.
– Det känns fint att vara utvald, säger Malin. Som tränare vill jag finnas där som stöd för att optimera löparens prestation i skarpa ögonblick.
Janne Åkerblom