Först ut i en serie artiklar med intervjuer av vår nya styrelse har vi Lotta Hellstrand.
Hej Lotta hur länge har du varit medlem/aktiv/engagerad i IFK Lidingö Friidrott?
Jag kom med i klubben när Anton började träna här i 05-grupppen, tror det var runt 2013. Men då var jag bara med som engagerad förälder på sidan. Under den tiden var jag fortfarande tränare för hans fotbollslag (också IFK). Men när han slutade med fotboll, så gjorde jag det också efter ett halvår och då frågade Cilla,som då var huivudtränare i 05 gruppen om jag ville gå med och bli hjälptränare.
Men allra första kontakten var nog Lidingö-OS som jag gillade jättemycket
Vad är din roll/roller i IFK Lidingö Friidrott idag?
Åldersgruppsansvarig i främst 04/05, men har även fått med 06orna där. Jag håller även en del frifyspass och stöttar ibland Anders W när det är många med på ett teknikpass. Jag har varit med i TOJ-kommitteen ett år, så det blir väl ett naturligt steg att ta över efter Stefan som ordförande där nu när han slutar
Vilka frågor brinner du för inom friidrotten?
Det blir ju självklart den gruppen man har närmast sig som man brinner mest för. Och den här gruppen med ungdomar i ålder 15-17 är ju ett vanligt Coronafritt år, väldigt svåra att få med sig och inte sluta.
I år har det varit stökigt utan Lidingövallen, Corona och ibland träningsstopp. Några av dem har även haft distansundervisning med stora utmaningar i skolan. Att så många ändå valde att följa med in detta år gjorde mig oerhört glad. Vi hade tex en Klöverndag planerad förra året som vi tyvärr fick ställa in, det var 27 anmälda! Den dagen kommer vi verkligen behöva få till snart. Även enklare läger för att få ihop gruppen igen. Får vi med de gänget förbi 15 år, då kan de hänga i rätt länge.
Det här ungdomarna missar ju även viktiga USM år. De första när man ska få testa på sitt första/andra SM. USM som är lite mer tillåtande och där man kan få lära sig vad det innebär att vara med och uppleva att få tävla mot andra från hela Sverige. Det missar den här gruppen. Ute-SM var ju väldigt annorlunda och inne-SM ställdes in. Här måste vi nog tänka hur vi ska hantera det framöver. De missade året/åren (för vem vet hur det blir i år)
Hur ser du att medlemmars engagemang kan växa i föreningen?
Det är ju inte bara problem hos oss, utan en trend överallt, att våga säga Ja och engagera sig med sin tid. Det kanske är så att man måste hitta mindre och tydliga små uppdrag där föräldrar kan vara med utan att behöva säga det stora Ja. T.ex. rullande scheman att vara med och stötta på träningar
Sedan har jag ibland funderar på det engagemang som krävs av föräldrar när det är tävling. Man måste som förälder sätta sig in i rätt många delar. Hur man ska anmäla sig, långa dagar, regler som gäller med avprickning mm. Jämför man med fotbollen så är det ju mer ”Du blir kallad, du värmer upp, du kör”. Här kan man kanske fundera på hur man ska göra det enklare att få med fler att våga tävla. På tävlingar skapar det en ännu mer känsla att ”höra till” och heja på varandra osv. Det skapar också engagemang
Vilka frågor tycker du är viktigast för styrelsen att driva?
I år blir ju den stora utmaningen att kunna och orka bedriva en verksamhet som inte påverkar de aktiva för mycket, även om vi som förening har utmaningar med tanke på ekonomiska läget.
Vad arbetar du med till vardags?
Jag jobbar idag på ett fastighetsbolag som heter Vasakronan. Där tillhör jag IT avdelningen. Men min roll är väldigt bred. Allt från projektstyrning, verksamhetsutveckling, utbildning mm
Finns det något annat du lägger ner mycket tid och engagemang i som inte har med ditt arbete eller IFK Lidingö Friidrott att göra?
Jag har inte någon supertydlig annan aktivitet som styr min tid. Jag tror temat är att jag ger av min tid när något poppar upp eller någon frågar efter den. (Vet inte om det är en effekt av att ha varit aktiv fotbollsspelare tills jag var 29 år. Där man fick ett schema i mars som innehåll samtliga träningar/matcher man skulle göra fram till oktober.)
Nu är jag nog mer: - Behövs en förälder skjutsa till Stockholmskampen, då gör jag det. Behövs det en funktionär, då säger jag Ja. Jag har också haft för vana att alltid försöka byta om och träna själv när Anton åkt på träning. Det har varit en bra modell för mig.