Vi vet ju att vår egen förening, IFK Lidingö, består av aktiva, föräldrar, tränare, funktionärer och ledare som hjälps åt för att skapa en verksamhet som är lockande att vara med i och att engagera sig för ideellt.
Men hur hänger vi ihop med World Athletics?
En som kan mycket om både IFK Lidingö och andra friidrottsföreningar i Sverige och i Europa och som dessutom jobbat i vårt eget förbund och internationellt med Europeiska Förbundet och med World Athletics är Curt Högberg. Han berättar och förklarar:
– Om vi i IFK Lidingö är tillräckligt många som tycker det är kul och tar tillräckligt väl hand om varandra och stimulerar varandra så blir friidrotten på Lidingö framgångsrik på både det ena och andra sättet. Friidrotten är en basidrott för hela familjen och för alla som vill. Vi kan till och med bli så många och så betydelsefulla för ungdomars uppväxtmiljö på Lidingö att kommunen bygger en ny friidrottsarena! Då får vår förening bättre förutsättningar att göra friidrott till en ännu viktigare idrott på ön. Precis som vi vill att den ska vara runt om i Sverige.
– I Sverige har friidrottsföreningarna skapat en ”branschförening”, vårt Förbund, för att få hjälp i de gemensamma frågor som föreningarna vill ha hjälp med. Till exempel att arrangera SM, skicka iväg landslag och representera föreningarna i Corona-tider. Förbundets roll är att stödja föreningarna med sånt dom vill ha hjälp med. Ibland verkar vi tro vi att det är Förbundet som ska tala om vad friidrott är eller vad vi ska göra i IFK Lidingö och andra föreningar. Fast det egentligen är tvärtom.
Curt fortsätter:
– Det som numera heter World Athletics (som fram till för ett år sen hette IAAF) är helt enkelt branschföreningen för friidrott på global nivå. Det är de som arrangerar VM, godkänner världsrekord och försöker få till ett bra internationellt tävlingssystem och Diamond League. Men om det ska gå bra för branschen friidrott, och för World Athletics, så bygger det åter igen på att IFK Lidingö och andra lokala organisationer för friidrott gör ett bra jobb och lyckas. Sen ser förstås den lokala friidrotten lite olika ut i olika delar av världen, men det är en annan sak.
I World Athletics årliga prisgala i lördags fick alltså Armand Duplantis pris som Athlete of the Year. Men det delades som sagt också ut andra priser. Årets Coaching Award till exempel gick till två föräldratränare – Mondos mamma och pappa Helena och Greg Duplantis!
Är det här med "föräldratränare” viktigt?
– Ja, det borde kännas stimulerande för andra föräldrar som ibland inte tror att de duger för att växa som tränare när barnen blir lite äldre. Ett litet bevis för att friidrotten inte funkar som fotbollen eller andra idrotter som i huvudsak bygger på proffstränare, säger Curt.
Varför har man ett pris till föreningarna då?
– Ibland blir internationella idrottsförbund stora och betydelsefulla och omges av mer pengar än dom klarar av att hantera. Man glömmer bort vilken roll man har och vad det egentligen handlar om. Internationella Fotbollsförbundets alla korruptionsskandaler är sorgliga exempel. Korruptionsskandalerna runt IAAFs förre ordförande Lamine Diack har berört oss lika illa.
Curt betonar att det är helt annorlunda i det internationella förbundet nu.
– Alla kanske inte känner till att parallellt med att byken runt ”gamla IAAF” och Diack under de senaste fem åren har tvättats i olika domstolar så har IAAF byggts om totalt under ledning av den nye ordföranden Sebastian Coe. Organisationen har en helt ny konstitution och är omstrukturerad och omgjord med syfte att kunna uppträda mer professionellt. Man har inte bara gått i bräschen genom att diska den ryska dopingstrukturen. Man har också tydliggjort sin roll och att om branschen friidrott ska lyckas så måste allt hänga ihop och i grunden att friidrotten måste lyckas även på den lokala nivån. Kanske så bra att det finns skäl att bygga bra friidrottsanläggningar på många ställen.
– Att man nu ger en award till världens friidrottsföreningar kan förefalla betydelselöst men är för mig ändå en liten markering av vad egentligen alla internationella förbund i grunden handlar om.
Curt, hur har du varit inblandad i det här arbetet och hur kommer IFK Lidingö in i bilden?
– Erfarenheten av föreningarnas villkor och hur friidrotten ser ut på lokal nivå är alltså fundamentet för vår ”bransch” både i Sverige och globalt. När jag varit med på ett hörn i framtagandet av World Athletics nya konstitution har jag representerat Sverige och ibland övriga nordiska länder, men i praktiken våra föreningar. Det är klart att de erfarenheter jag bär med mig från de positiva faserna av de sex decennier jag levt med IFK Lidingö har skapat någon form av ”role model”.
IFK har prisats förr
Det är bara sju år sedan IFK Lidingö Friidrott var i tillväxtfas och fick priset som Årets barn- ungdomsförening i Stockholm, i konkurrens med Stockholms alla tusentals andra idrottsföreningar. Det gjorde oss stolta och det verifierade för oss själva och omgivningen att vi fokuserade på rätt saker.
Visst är det kul att vi fått en award av World Athletics!