”Vi har anpassat våra motionslopp till covid-19-utmaningarna. Men när vi tar ansvar och vill reglera start och målgång blir loppen allmän sammankomst vilket leder till att polisen avslår våra ansökningar.”
Lidingöloppet har tillsammans med de andra stora lopparrangörerna och flera idrottsförbund skrivit en debattartikel som nu är publicerad i Dagens Nyheter. Där skriver man bland annat att arrangörerna har följt alla anvisningar från myndigheterna för att minska spridningen av Covid-19.
”Vi motionsloppsarrangörer hittade olika modeller för att ställa om, inte ställa in.”
En sak som man gemensamt tycker är tokigt är att man inte får polistillstånd för att arrangera långa lopp med hänvisning till 50-regeln (max 50 personer får vistas på samma område). Det innebär i dag att myndigheterna ser hela tävlingsområdet, det vill säga start–bana–mål, som ett område där det under samma tid endast får finnas 50 personer. För TCS Lidingöloppets del innebär det att om vi har 10 funktionärer vid starten och lika många vid målet så får endast 30 löpare finnas på Lidingöloppsspåret 30 km långa bana. Så i princip en löpare per kilometer!
Flera av de andra loppen har ju ännu längre lopp (Vätternrundans 31,5 mi, Stockholm Marathons 42 195 meter, Vasaloppets 90 km etc.) och det blir helt orimligt om man ska följa 50-regeln där och det gäller helt andra regler i matbutiker eller köpcentrum som Mall of Scandinavia.
Debattartikeln avslutas med en uppmaning till myndigheterna att ändra reglerna för den här typen av motionsarrangemang som är bra – och inte dåiga – för folkhälsan:
”En rimlig lösning är att tillståndsgivande myndighet ges befogenheten att tolka ”50-personers-regeln” utifrån respektive idrottsevenemangs karaktär och upplägg, självklart med beaktande av nödvändigheten av att undvika trängsel och folkmassor. Vi vädjar därför till regeringen att fatta beslut om en förändring av nuvarande förordning på ett sätt som är verkningsfullt, men som inte lämnar för folkhälsan kontraproduktiva resultat.”