På Förbundsårsmötet i Uddevalla representeras klubben av Janne Åkerblom. Även Staffan Movin har rösträtt, genom att han har ett av distriktets mandat. I Uddevalla finns även Freja Avebäck som sitter i Förbundsstyrelsen, samt Karin Movin som tack vare sin position i European Athletics också har en plats i Förbundsstyrelsen. Dessutom finns Lena Björk på plats. Lena sitter i Disciplinnämnden. Och därutöver finns ytterligare en IFKare genom att Riksidrottsförbundets vice ordförande Toralf Nilsson deltar på Förbundsårsmötet. Toralf är också ordförande i Svensk Friidrotts internationella kommitté.
Etablering av en utvärderingsprocess av disciplinnämnden
Den första IFK Lidingö-motionen som behandlas på Förbundsstyrelsen, som på årsmötet har nummer 2, är om Etablering av en utvärderingsprocess av disciplinnämnden. Där yrkar vi på att
- ge förbundsstyrelsen i uppdrag att till nästa förbundsårsmöte presentera en
utvärderingsprocess av disciplinnämnden och dess ledamöter, som
- tar hänsyn till de integritetsaspekter som är centrala att bevara i
disciplinnämndens arbete
- och som möjliggör för förbundsårsmötet att kunna fatta
informationsbaserade beslut i valet av ordförande och ledamöter i
disciplinnämnden.
Den motionen verkar gå igenom. Förbundsstyrelsen yttrande lyder
Det finns ingen 100%-ig optimal lösning på denna organisatoriska utmaning, då disciplinnämnden ska kunna utvärdera alla delar av friidrottsrörelsen. Motionens att-satser är väl avvägda och därför föreslås ett bifall till motionen.
Läs motionen i helhet
Läs förbundsstyrelsens yttrande
Återinförande av Demokratitorgen
Den andra motionen, på årsmötet motion nr 3, handlar om demokratitorget. Det är en samlingsplats i samband med årsmötena där deltagarna har chans att gå runt och diskutera motionerna med de som lämnat in dem och dessutom med någon från styrelsen. Det har vi haft ett par år, men sen försvann de förståeligt under pandemin. Efter pandemin infördes istället förberedande digitala seminarier – webbinarier – som dock har varit ganska glest besökta. Därför tycker vi att det är viktigt att vi återinför dessa demokratitorg. Därför har vi i vårt yrkande skrivit att vi vill ...
… att Demokratitorget återinförs i samband med förbundsårsmötet 2025
… att Demokratitorget kompletteras med ett diskussions-/förslagsforum och att dessa
årligen tematiseras (för att inte ta för lång tid)
… att Demokratitorget byter namn till Friidrottsforum
samt
… att de förberedande digitala mötena (webbinarier) kvarstår.
Den har också stora möjligheter att gå igenom. Förbundsstyrelsen föreslår nämligen att förbundsårsmötet ska att bifalla de aktuella fyra att-satserna. Med tillägget att förbundsstyrelsen planerar att tillsätta en arbetsgrupp, med bred representation från rörelsen, för hur förslagen i motionen bäst ska planeras tidsmässigt med mera.
Läs motionen i helhet
Läs förbundsstyrelsens yttrande
Kriterier för val av SM-arrangör
Den tredje motionen, på årsmötet behandlas den som nummer fyra i ordningen, handlar om vad som ska krävas för att man ska uppfylla kriterierna som SM-stad. I somras var det ett mycket bra och trevlig svensk mästerskap i Söderhamn. Det var fullt på läktaren och bra stämning. Det är också viktigt att mindre orter får arrangera SM-tävlingar. Det breddar idrotten och bidrar till återväxt. Men det kan också vara svårt att hitta tävlingsnära boende. I somras bodde vi i Bollnäs, en bra bit ifrån, och andra klubbar bodde ännu längre bort som exempelvis i Gävle. Det gav upphov till motionen där vi yrkar
... att Svenska friidrottsförbundet uppdaterar sina kriterier för vad som förväntas av en SM-arrangör, avseende boende möjligheter, transportlogistiklösningar samt hållbarhetskriterier.
… att vi att Svenska friidrottsförbundet gör utvärderingar av SM-arrangemanget (främst SM i Friidrott, ISM och stafett-SM) där utvärderingen även inkluderar hur klubbar uppfattar boende, logistik och hållbarhet, samt andra utvärderingskriterier.
Här är det svårare att se utfallet. Förbundsstyrelsen menar att motionen ska anses vara besvarad och hänvisar till de redan befintliga kriterierna där hotellkapacitet är en del. Det kanske blir en del diskussioner om denna motion. Vi är beredda att trycka på hållbarhetsargumentet i en debatt.
Läs motionen i helhet
Läs förbundsstyrelsens yttrande
Översyn av regler/regeltolkningen kring avprickning i SM-tävlingar
Den fjärde motionen som vi lämnat in handlar om avprickningsreglerna på våra rikstäckande mästerskap. Det är nummer sju på dagordningen.
Som det är nu följs inte reglerna helt ut. Bland annat kan någon annan person än den som ska tävla antingen pricka av eller stryka den anmälde. Det där är inte bra och både på USM och Stora SM var det saker som hände under förra året där tävlingsledningen valde att gå utanför reglerna. Visserligen var det till den tävlandes fördel, men då också indirekt till nackdel för de andra som tävlar i samma gren. Här vill vi att man tillsätter en arbetsgrupp för att se över hur man kan göra det här säkrare och tydligare.
Vårt yrkande lyder
att årsmötet låter förbundet tillsätta en arbetsgrupp som ser över reglerna och kommer med ett förslag som är möjligt att införa senast till 2025 års SM-tävlingar.
Även här anser förbundsstyrelsen att motionen är besvarad. De skriver i sitt utlåtande:
När det gäller system för avprickning och regelverk kring våra tävlingar så är det ett arbete som ständigt pågår i utvecklingen inom vår sport. Problemen som beskrivs i motionen vid digital avprickning finns även vid avprickning på papper. När det hittas en rutin för att lösa problemet så kommer detta implementeras snarast.
Det finns ett ansvar hos respektive aktiv att läsa in sig på vad som gäller för tävlingen i form av tävlingens PM. Detta är något som hela friidrottssverige behöver jobba med då det är för få som går igenom det de behöver veta inför tävlingarna. Det gäller så väl för SM-tävlingar men även för mindre arenatävlingar.
Vid en SM-tävling har den tekniske delegaten ansvar för eventuella beslut som fattas för att frångå standardrutin.
Det svaret är vi ganska nöjda med, men är beredda att debattera om det behövs.
Läs motionen i helhet
Läs förbundsstyrelsens yttrande
Här är alla motioner plus förbundsstyrelsens yttranden