I helgen springer han sin första tävling för oss. Och det är inte vilken tävling som helst. Första racet i det blåvita linnet sker i försöken på 60m här under SM i Karlstad. Men innan han går ner i blocken på söndag förmiddag passar det väl bra att du får lära känna honom lite närmare. Så här kommer både lite sifferfakta och en intervju!
Anton Levins specialdistans är 60m häck. Där har han gjort 7.79 vilket för honom som tia i Sverige genom tidierna. Just nu är han två på den svenska årsbästalistan med 7.92. På inne-SM prenumerar han på medaljer. Sedan 2015 har har tagit medalj varje år utom 2021 då han inte kom till start. Men än så länge är det bara ett guld (2019) i just den grenen. Femton SM-medaljer har han fått, varav tre i stafett. Och det är på seniornivå. Som junior och ungdom fick han ta emot åtta medaljer.
Vem är du som idrottare?
– Jag är häcklöpare. Som ung sysslade jag med allt från diskus till tresteg, inte så mycket häck, men sedan 19 års ålder har jag mest sprungit häck. Min absolut bästa gren är dock bakåtkast med kula.
När, var, hur och varför började du med friidrott?
– Jag var 8 år, jag var väldigt snabb, så jag tänkte att friidrott skulle passa mig. Jag bodde i Ängelholm och det var i Ängelholms IF jag började min friidrottskarriär.
Vilken/vilka är dina främsta meriter – hittills?
– SM guld ute 2017, SM guld inne 2019, Semifinal IEM 2019. Jag har även plusstatistik, 1-0, mot Karsten Warholm på 60mH har jag noterat på World Athletics hemsida.
Berätta om en tävling som du är extra stolt över och som du gärna skulle vilja uppleva igen!
– Jag vann junior-SM min första sommar som häcklöpare. 19 år 2011, vilket var mycket oväntat. Jag hade satsat på tresteg åren innan men bytte gren. Tresteget ledde bara till massa skador. Jag satte upp 2 returhäckar på garageuppfarten och sprang 3 timmar om dagen det året. Och träningen gav färdighet!
Vem är du när du inte idrottar?
– Då kastar jag dart, men det är kanske också en idrott? Annars är jag civilingenjör i industriell ekonomi och jobbar som data-analytiker.
Vad har du för mål för 2024 och vad ser du fram emot som IFKare?
– Målet är personligt rekord, klubbrekord och SM guld. EM i sommar vill jag inte missa. Annars ser jag fram emot lag-matcher och stafetter.
Kör hårt nu!