170 idrottsintresserade idrottande ungdomar, ledare och tränare hade samlats på Bosön när IFK Lidingö hade en stor kompetenskväll, med friidrotten som huvudarrangörer tillsammans med RF Sisu.
De yngsta hade utbildningar om Kropp & knopp och om kostens betydelse för den som idrottar, de som är mellan 14 och 16 var på en föreläsning om självkänsla och självförtroende och de äldre än det samlades i stora aulan där det var paneldiskussion på temat mentala utmaningar.
I panelen satt världens bästa simmare Sarah Sjöström, den till alldeles nyss elitaktiva allsvenska fotbollsspelaren Elliot Käck, idrottspsykologen Freja Jernstig och vår egen elittränare Malin Sundström. I förarsätet satt Jessica Falkman som skickligt styrde diskussionen.
Några saker som vi fångade ur diskussionen:
- När panelen pratade om tränarens roll så Sarah att ”en bra tränare måste kunna ta mycket skit av sina aktiva.” Jessica frågade Sarah och Elliot om skillnaden mellan att kunna välja sin tränare eller att med kort varsel kunna bli tilldelad en tränare. Elliot berättade att han två gånger i sin karriär varit med om två tränarbyten över en natt. Sarah menade dock att hon inte hade kunnat välja tränare, i alla fall inte i början av sin långa karriär
- I diskussionen kring hur det är skillnad mellan individuella idrotter och lagidrotter pratades det om hur man mer är på individuell nivå kring det mentala i exempelvis friidrott och simning jämfört med fotboll. Elliot menade att det är utmanande att få med alla på tåget i en lagsport. För hans egen del var det viktigt att få spela i en klubb där han kunde få mycket speltid.
- Han tyckte också, med ett litet skratt, att ”det inte så ofta är så att det hänger ihop att tränaren är både bra på fotboll och på att ha relationer med spelarna. ”Men det viktiga är att det är en bra tränare!”
- Han tyckte också att det ibland var extremt tufft att spela i Djurgården med tanke på pressen från supportrarna.
- Sarah fick prata om hur hon i sin uppväxt från 14 års ålder gick från att ena dagen vara en världsstjärna till att nästa dag gå i skolan med sina kompisar och vara precis som dem. ”Det var nog bra.”
- Hon menade också att även hon är en hejare på att simma så är hon och andra elitidrottare ganska vanliga. ”Jag har helt vanliga problem som vem som helst. Vi är helt vanliga personer som jobbar väldigt hårt mot speciella mål.”
- Hon sa också att den där lilla stunden som man får en fin medalj är så oerhört liten del av livet. Man tränar och lever och det är allt det som spelar roll, inte om det är en medalj eller inte som man vinner eller missar på tävlingarna.
- Freja berättade att hon träffar många idrottare – mest tjejer och väldigt få manliga lagidrottare – som söker hjälp. Det är ganska som mår dåligt för att de har en prestationsbaserad självkänsla. Det är ju inte så att man som människa ska bedömas utifrån sina idrottsliga framgångar. ”Jag är aldrig nöjd”, säger ofta idrottare. Då är det viktigt att oftare sStanna upp och klappa dig själv på axeln oavsett om det går bra eller dåligt.
- Sarah höll med och sa att det inte är några som applåderar hela tiden. ”Jublet finns inte där när man plockar ur diskmaskinen på morgonen.”
- Det där med att man som tränare lever med sina aktiva tar också på tränaren. Det kunde Malin intyga. Som tränare vill hon vara så bra som möjligt, särskilt när de aktiva också strävar efter perfektion.
- Freja menade att tränaren ofta är en ”role model”, även i att visa sig sårbar och inta alltid var så där perfekt. Malin höll med och berättade hur hon under 2022 började känna utmattningssymtom och att hon blev tvungen att tänka lite mer på sig själv. ”Coachen måste börja tänka på coachen.” Det är viktigt – oavsett om man är coach eller aktiv – att man vågar prata om att man mår dåligt.
- Malin pratade om hur viktigt det är att ha en väldigt bra relation mellan tränare och aktiv. Att hon som tränare ser, hör och förstår sina aktiva. Om någon av någon anledning skulle må sämre finns det möjlighetsstruktur att exempelvis lotsa vidare den aktive till Freja.
- Freja pratade en del om att det är bra att ha rutiner och bra förberedelser, men att man ska undvika att ha ritualer. Och att man behöver vara lite flexibel. För tänk om man känner att man kan prestera bättre om man laddar till en speciell låt, men om batteriet i mobilen har tagit slut får man inte påverkas negativt av det.
- Sarah berättade då att hon jobbat hårt jobba bort sin ticks som hon tidigare hade inför start. Elliot sa att han haft sådana, som att till exempel behövde knyta vänster sko först och sätta på sig vänster benskydd före det högra.
- På frågan vad de skulle gjort annorlunda eller sagt till sina egna jag i början av sina karriärer svarade både Elliot och Sarah att de skulle passat på att njuta mer av de vinster och framgångar som varit. Elliot hade många gånger känt er mer lättnad än glädje när de vunnit och sedan börjat fundera på nästa match istället för att njuta mer av tillvaron. Sarah sa att hon borde ha varit lite mer snäll mot sig själv när det inte gick bra och njutit lite mer när det gått bra.
På det hela taget var det en mycket lyckad kväll och vi får hoppas att det kommer fler liknande tillfällen framöver.