– Ja, banan står där året om, men loppet arrangeras bara en helg om året. Visserligen har vi Lidingöloppet Vårmilen i maj, men på en helt annan bana, säger Krister Svensson, generalsekreterare på Lidingöloppet.
Så organisationen har tänkt i både stort och smått och även tagit hjälp av tankesmedjan Lirpa Lirpa.
– Rätt länge har vi haft planerna på att arrangera ett lopp med start på Grönsta och mål på Koltorp, det vill säga att springa Lidingöloppet åt andra hållet, fortsätter han.
Teppolögnidil – Lidingöloppet baklänges – har lagts på is
Men en undersökning bland tilltänkta löpare visade sig att namnet – Teppolögnidil (som det ju blir när man uttalar Lidingöloppet baklänges) – varken var särskilt kommunikativt eller ens lätt att förstå.
– Sen var vi inte säkra på att det var särskilt säkert att skicka ner ett par tusen löpare samtidigt nerför Abborrbacken, även om det första året kanske inte skulle vara riktigt samma anstormning som det är under Lidingöloppets huvudhelg, sista helgen i september.
Lidingöloppets arbetsgrupp har nu lagt fram sitt förslag för ledningen, ägarklubbarna och Lidingö stad. Det man har kommit fram till är ganska överraskande ett lopp i januari. Mitt i vintern, alltså!
– Det gör att vi nu kommer ha ett lopp var fjärde månad. Det ger oss möjlighet att både kraftsamla och återhämta oss mellan arrangemangen, förklarar Krister Svensson.
Men ett lopp på vintern? Hur ska det gå till?
Huhtikuu 1 ny sponsor
Lösningen är spännande och det har tagit ett bra tag för att få alla bygglov klara. Plus att skaffa en intresserad sponsor inom byggsektorn. Det som är på g är nämligen ett inomhuslopp på Lidingöloppsbanan.
– Ja, Lidingöloppet Indoor kommer att arrangeras redan nästa år, det år som Lidingöloppet fyller 60 år. Men det är ett stort byggprojekt och vi är glada att ha stöd av finska Huhtikuu 1.
Det finska byggbolaget Huhtikuu 1 har tidigare bland annat byggt skidtunnlar i Kristinestad, Lahti och Mariehamn på Åland. Men nu är det alltså ingen skidtunnel utan istället en 30 km lång löpartunnel. Hela den tre mil långa banan kommer att ha en provisorisk överbyggnad, men som istället för kyla erbjuder sommarvärme inuti.
Hela banan under en tillfällig överbyggnad
Som en ”tunnel” som byggs bara för ett lopp mitt i vintern alltså.
– Det är förstås en gigantisk utmaning att bygga en tre mil lång överbyggnad över spåret, förklarar Krister Svensson. Men den riktigt svåra är ändå att täcka både hela startområdet på Koltorp och hela Grönsta gärde där målet är. De byggnaderna blir rejäla!
Det här blir Lidingös största byggnad någonsin – och kanske det längsta i Sveriges historia. Dessutom byggs den bara för upp för ett par dagar. Men om det faller väl ut kan den bli permanent och istället bara tas bort under sommarhalvåret.
Ännu en notering i Guinness Rekordbok
Nisan Sakası är Miljö- och stadsbyggnadschef på Miljö- och stadsbyggnadskontoret i Lidingö stad och är den som har godkänt bygglovet.
– Vi är verkligen glada att kunna hjälpa Lidingöloppet med det här. Det blir också en byggnad som är så speciell att vi räknar med att ta en plats i Guinness Rekordbok.
Det skulle i så fall bli Lidingöloppets andra notering i den berömda rekordboken.
Spännande, minst sagt.
Och en alldeles speciell satsning!