Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT
TA MEDALJ MED DITT IFK LIDINGÖ FRIIDROTTSHJÄRTA

Coronakrisen har stor inverkan på vår verksamhet. Flera träningsläger är tillsvidare inställda, flera tävlingar har ställts in och de stora mästerskapen hägrar inte längre för våra elitaktiva. Vi kan redan nu se hur pandemin kommer påverka föreningens intäkter under hösten och under nästa år.


Vår ambition är att vår verksamhet ska påverkas så lite som möjligt och där fokus på kvalitet i den sportsliga verksamheten är allra viktigast.

 

Nu behöver vi ditt stöd så att krisen får så liten påverkan som möjligt på vår verksamhet.

 

Guldmedalj:                      Gåva på 5 000 kr och uppåt

Silvermedalj:                     Gåva på 1 000 – 4 999 kr

Bronsmedalj:                    Gåva upp till 999 kr

 

Använd helst Swish 1235529177, men plusgiro 139506-0 går också bra. Skriv ditt namn i betalningen följt av ”JA” om du vill stå med på hemsidan och ”NEJ” om du vill vara inkognito.


Här hittar du medlemmar som donerat en summa som stöd till föreningen!

 

Stort tack för ditt stöd!

Josse persade på ALJ-open
2020-09-21 00:21
Josefine Jerner in action, här under JSM i Linköping tidigare i år.

Josefine Jerner sprang 5000m på ALJ-Open i lördags. Hon kom i mål på 20:16.17 efter att ha passerat 3000m på 12:08.58. Nytt pers på 5000m!

 

Resultat ALJ-open, Stockholms stadion, lördag 19 september 2020


Klubben – det är du. Och nu ber jag dig om hjälp!
2020-09-20 18:14
Medeldistansrakteterna inkl ordförande Mikkel och tränare Janne på plogguppdrag!

Vi – du, jag och alla klubbens medlemmar – har alla haft ett tufft år. Många har blivit permitterade, kanske blivit av med jobbet, börjat jobba hemma och pluggat på distans.

 

Samtidigt har vi ändå kunnat genomföra träning och åkt på tävlingar. Det är inte alla idrotter som haft den möjligheten. Och det är vi vara glada för.

 

 

Vårt tuffaste år någonsin

 

Som klubb har året varit extra tufft. Den ekonomiska motorn i vår verksamhet – den som gjort att vi har anställda på kansliet, att se till att ge elittränarna en symbolisk ersättning, bidragit till subventionerade träningsavgifter på Bosön och gett oss möjlighet att betala tävlingsavgifter för barn och ungdomar – ger i år inget överskott.

 

Jag pratar förstås om Lidingöloppet.

 

Vi har förstås hoppats på att loppet ska kunna genomföras på traditionellt sätt, men så har det ju inte blivit, detta Corona-år. Visserligen arrangerar vi en enklare variant på hemmaplan och erbjuder löpare runt om i Sverige att springa loppet digitalt. Men faktum kvarstår. Vår utdelning från Lidingöloppet i år blir noll kronor.

 

Tufft, mycket tufft. Och extremt tråkigt.

 

 

Nu behöver vi din hjälp extra mycket!

 

Vi kommer tillsammans med vår systerförening IFK Lidingö SOK att hålla Lidingöloppsbanan öppen under en månads tid (från och med lördag 19 september fram till söndag 18 oktober) för de löpare som finns på Lidingö eller väljer att komma hit.

 

Orienteringsklubben och vi delar nu på uppdraget att hålla banan ren, fräsch och tydligt snitslad. Våra träningsgrupper har fått i uppdrag att ansvara för varsin del vardera två gånger under den här månaden. Så nu är det viktigt att vi mangrant ställer upp!

 

Gör det här lilla funktionärsuppdraget till ett litet träningspass. Eller samla alla i gruppen och ta en promenad längs spåret och fixa till det. Och avsluta med en gemensam fika.

 

 

Utan dig som funktionär kommer inte klubben att klara sig

 

Ett vanligt år genomför vi mängder av arrangemang. I år är det bara några få. Kanske kommer du bara att vara funktionär på de här två Lidingöloppsuppdragen och eventuellt även på Luciaspelen om vi får genomföra det.

 

Så passa på att göra en insats nu när klubben har det extra tufft!

 

Och kom ihåg – klubben är inte bara våra aktiva, inte bara tränarna och ledarna, inte bara våra elitaktiva, och inte heller inte bara våra ungdomsledare eller för den delen styrelsen. 

Klubben är du och jag, vi - alla gemensamt.

 

Den är jag.

Och den är du.

 

Kanske ses vi på Lidingöloppsspåret någon av de närmaste veckorna!

 

 

Mikkel Mördrup, Lidingöloppsfunktionär och ordförande

Annica vann veteran-SM i mångkamp
2020-09-20 17:15

Ingen var i närheten av Annica Sandström när hon tog hem veteran-SM i mångkamp. I 50-årsklassen tävlar man i femkamp och Annica hade serien 14.51w på 80m häckl, 4.75w i längd, 9.03 i kula, 1.27 i höjd och 3:08.35 på 800m. Totalpoängen blev 3372p.

 

Resultat Veteran-SM i mångkamp Västerås söndag 13 september 2020


 

Kamrat Nytt från IFK Centralstyrelse
2020-09-18 16:25
Idag kom årets första nummer av Kamrat-Nytt på posten!

David Århammar i vår 2002 grupp  är med då det skrivs om ungdomsstipendiater för 2019.

Kalle Ottfalk dubbelsegrade på nära-pers-tider i Svealands
2020-09-13 23:31
Svealandsfinalerna för 14-åringar delades i år upp på flera orter. Uppland, Sörmland och Stockholm tävlade i Huddinge. Tre av dem som kom till start var IFKare.

 

Kalle Ottfalk vann där både 800m och 2000m på tider precis över pers. Det blev 2:06.36 på 800m och 6:05.08 på 2000m, bara 36 hundradelar respektive dryga fem sekunder från de personliga rekorden.

 

På 2000m var William Nilsson fyra på 6:39.45.

 

Simon Johannesson gjorde en riktigt fin höjdhoppstävling och var två på samma höjd – 1.67 – som segraren.


Resultat Svealands, Huddinge, söndag 13 september 2020

 

 

Dunderpers av Olof Silvander på 3 000 m hinder; 5:e bästa tid i klubbens historia
2020-09-13 19:28
Foto: Malin Sundström

I fredags slog Olof Silvander till med ett dunderpers på sin gamla hemmaarena Danderyds IP. Det var på en   resultattävling som Olof, med god draghjälp ifrån hararna Brice och Simon Sundström, krossade sitt gamla pers med hela 26 sekunder! 9:05 betyder också att Olof går in som nummer fem genom tiderna i klubbens historia!

 

Ett roligt avslut på arenasäsongen, som förhoppningsvis ger mycket energi till kommande terrängsäsong!

 

Grattis Olof!


Resultat

Stafett-SM, dag 2: Dubbla medaljer – i dag igen – nu guld och silver
2020-09-13 18:52
Jacob Klinth, Robin Isaksson, Julius Mördrup, nike Isaksson, Victoria Psilander och Estelle Strand. Foto: Janne Åkerblom

I går vann F17-laget i Svensk stafett ett delat brons. I dag tog IFK Lidingös F17-lag guld på 3x800m. Första sträckans Victoria Psilander kunde lämna över pinnen som tvåa precis i ryggen på ledande Uppsala. Estelle Strand följde lätt med, men Hammarby hämtade snabbt in ett trettiotal meter, sprang om och kunde vinna sträckan. I sista växeln ledde Hammarby stort och därefter var det jämnt mellan Mölndal och Lidingö. Hammarby var dock snabbt infångade och det såg ut att stå mellan Lidingö och Mölndal. Men från mitten av sista kurvan och in i mål var det bara ett lag som gällde och det var IFK Lidingö. Nike Isaksson kunde ohotat föra pinnen i mål som segrande lag. GULD!

 

Silver till P19-laget på 3x800m

Dryga timmen tidigare hade P19-laget också varit på medaljjakt. Förstasträckans Robin Isaksson blev lite överraskande sträcksegrare på tid precis under två minuter och kunde ge Jacob Klinth ett litet försprång. Jacob utökade först mot de flesta lagen innan Mölndal jagade men kom aldrig inte riktigt ikapp. Julius Mördrup hade ett par meters ledning och drog hårt. Trots att Julle sprang en dryg halvsekund snabbare än någonsin tidigare på 800m kunde han inte riktigt svara på Mölndals slutman. Men vilken succé ändå – SILVER.

 

Resultat Stafett-SM, Slottskogsvallen, Göteborg, lördag–söndag 12–13 september 2020

EM-fyran från 1946 – Gugge Arenander – har gått bort, 99 år gammal
2020-09-13 18:06
Gudrun Arerander, fyra på EM och tolva i OS i diskus, har avlidit. Foto: privat

En av våra äldsta medlemmar, Gudrun ”Gugge” Arenander, har stilla somnat in den 28 augusti i år knappt ett halvår innan hon skulle fyllt hundra år. Gugge sörjs närmast av Hans och Eva-Lotta, Björn och Helén sam Bo och Peter, barnbarn och barnbarnsbarn. Begravning äger rum i Lidingö kyrka den 24 september.

 

Gudruns idrottsliga meriter går tillbaka till 1930-talet i det då nystartade IFK Lidingö friidrott och handboll. Hennes storhetstid inföll på 1940- och 50- talen, då hon dominerade i kastgrenar som slungboll, diskus och spjut. Gudrun blev svensk mästare i först i slungboll och senare i diskus 1942­–43 och 1945­­–47. Året 1944 och 1948 nöjde hon sig med silver. Hon hade många duster med sin samtida och efterträdare Majken Åberg. Vid friidrotts-EM i Oslo 1946 kom Gugge på fjärdeplats i diskuskastning. Hon deltog också 1948 i sommar-OS i London, då Sverige blev näst bästa nation efter USA. Gudrun tog en tolfteplats i diskus.

 

Gugge var också en av de mera framträdande handbollsspelarna i IFK:s kvinnliga handbollslag som som blev distriktsmästare 1952.  Året efter vann IFK Lidingö SM i utehandboll mot Redbergslid med 4–3. I det laget fanns ett flertal landslagstjejer som Ulla Gadd, Britta Nordholm och Gugge själv.

 

Civilt tjänstgjorde Gudrun Arenander på Svenska Friidrottsförbundet med lokaler på Humlegårdsgatan i Stockholm som kontorist och sekreterare till dåvarande  generalsekreteraren Bertil Larsson. Senare i livet skulle deras vägar förenas då Bertil blivit änkeman. De gifte sig 1994 och fick ett tiotal år tillsammans till Bertil Larssons död 2003.

 

I IFK Lidingö Veteranklubb var Gudrun Arenander sekreterare på 1990-talet under Göcke Kåremos ordförandetid. Hon var också en ofta sedd gäst på Veteranklubbens tillställningar. För Gugge betydde IFK Lidingö mycket och hon hade många roliga minnen från sin aktiva tid

 

IFK Friidrott sörjer en av sina äldsta medlemmar.


Lars G. Lindström

Stafett-SM, dag 1: Dubbla medaljer
2020-09-13 00:19
Hundra procentig medaljutdelning genom P15 3x800m och F17 svensk stafett. Foto: Janne Åkerblom

På sista sträckan i finalen i den svenska stafetten för F17 närmade sig Nike Isaksson de framförvarande lagen decimeter för decimeter. Åt MAI som seglade iväg långt före de andra fanns inget att göra, men femteplatsen skulle nog kunna förbättras. Om inte de andra lagens sistasträckastjejer hade väldigt mycket krafter kvar. 

 

Det skulle bli grymt spännande. För Nike segade ikapp och in på upploppet var hon fyra, snart trea och tio meter från mål var hon tvåa. Fast då fann Bromma nya krafter och även IFK Göteborg grävde djupt i viljebrunnen och fällde sig bra. Så var kom då Lidingö? Var vi två, trea eller fyra?

 

Nike själv – som sprang sin 400m-sträcka på en tid kring 56 blankt – var osäker. Lagkamraterna var osäkra. Vi andra som var där var minst lika osäkra. Och i väntan på målfotot kom det många tårar. Tänk att missa medalj när man var tvåa så nära mållinjen.

 

Men så kom beskedet. IFK Lidingö tog brons, hundradelen före IFK Göteborg. Bromma fick silvret. Fast säg den lycka som varar för evigt. IFK Göteborg lämnade in en protest och ansåg att målfotoavläsningen var fel och så fick de rätt. Men inte mer än att de båda IFK-klubbarna till slut delade bronsmedaljen! Bara fem hundradelar från silvret.

 

I laget sprang i tur och ordning Tyra Tunander Cedrenius, Edda Chin Nygårds, Estelle Strand och Nike Isaksson. Tiden – 2:18.28 – är till och med åtta tiondelar bättre än vad IFK-laget son sprang på i stafett-SM förra året hade, och som även då tog brons ´.

 

 

Silver till P15-laget på 3x800m

Spännande var det också i yngsta killklassen 3x800m där Nicklas Östlund på förstasträckan gjorde precis som det var tänkt. Anvisningarna från coachen löd: ”Gör ditt eget lopp, förivra dig inte, släpp iväg dem som du tycker springer för fort, spring två jämna varv och ta ikapp de andra på slutet. Du får gärna vinna första sträckan.”

 

Och det var precis vad han gjorde.

 

Leonardo Garavini tog emot pinnen i ledning, en ledning som han först drygade ut innan Danderyds Lucas Törnström närmade sig med 200m kvar. Mitt i sista kurvan var han i kapp och förbi och Leo kunde växla som tvåa.

 

Sista sträckan förvaltades väl av Luca Gränzer som på slutet närmade sig Lucas Törnströms tvillingbror Victor Törnström. Till slut fattade det ändå 3,5 sekunder till den allra ädlaste medaljen. Men silvret var stensäkert.

 

Så facit från den första dagen blev ett silver och ett brons. Under söndagen tävlar F17 och P19 på 3x800m.

 

Resultat Stafett-SM, Slottskogsvallen, Göteborg, lördag–söndag 12–13 september 2020

 

 

 

 

Fyra IFK-lag i stafett-SM
2020-09-11 13:11

 I helgen går ett två gånger uppskjutet stafett-SM på Slottskogsvallen i Göteborg. IFK har en liten trupp den här gången.

 

Fyra lag är anmälda och första ut är F17 svensk stafett som avgörs med försök och final på lördagen. P15 3x800m springer också på lördagen medan F17 och P19 har lag på 3x800m under söndagen.

 

Vi önskar lagen lycka till. Vill man följa tävlingarna via datorn eller telefonen så går det bra. Via friidrott.se finns info om hur man kollar via Friidrottskanalen

Björn och Johan veteransprang 600m
2020-09-11 11:32

Lördag 29 augusti arrangerade Mattias Sunneborn en veterantävling på stadion. På programmet stod två 600m-lopp och i B-finalen sprang två IFKare. Björn Flemsäter vann en hård spurtstrid och kom i mål på 1:37.38. Femma i mål var Johan Kyllerman som fick 1:46.51.

 

Resultat Resultattävling 600 m, Stockholm stadion, lördag 29 augusti 2020 


 
Våra sociala medier
Stolt arrangör av
Våra sponsorer
Partners