SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

TRÄNA SÄKERT

Att träna säkert är grundläggande och omfattar "allt från småknattar till veteraner". Det mesta är självklart, men det finns saker som är värda att tänka lite extra på!

 

Lidingövallen är en arbetsplats för idrottare där ska alla kunna träna säkert. Vi visar hänsyn till varandra och tränar i symbios med andra grupper i klubben och andra idrotter. På Lidingövallen delar vi ofta arenan med IFK Lidingö Fotboll och vi behöver ibland anpassa oss för att det ska fungera. Det är t.ex. dumt att köra rörlighet bakom ett av målen när de tränar på straffar.



Om någon annan ”gör fel”, och brister i uppmärksamheten är det viktigt att uppmärksamma dem på det, men kom-ihåg att göra det på ett respektfullt sätt och att hålla god ton även om den andre inte gör det.

 

 

Tränare och ledare har ett särskilt ansvar att ha god ordning på barnen före, under och efter träningen. Det är ofta flera grupper som tränar samtidigt och som vuxen ansvarar man för att barnen råkar störa eller i värsta fall ”hamna i vägen” för dem. Det kan hända otäcka olyckor om ett barn springer ut framför, t.ex. en seniorsprinter.

Följande förväntas av tränare/ledare i samband med träning (alla åldrar), Lidingövallen/Bosön

 

  • Man förväntas reka vad som pågår på arenan och var man behöver vara extra försiktig

  • Samlingen sker utanför arenan, t.ex utanför staketet på Vallen eller vid receptionen på Bosön

  • Tränare/ledare/aktiva går in på arenan i samlad trupp med uppsikt och hänsyn till andra

  • Man håller ihop gruppen, har översikt och anpassar träningen utifrån förutsättningarna

  • Man samlar gruppen eller träning och lämnar arenan i samlad trupp

  • Man har samma rutin på alla träningar

 

Ansvaret gäller också att upplysa medföljande föräldrar, syskon, osv. vad som gäller.

ATT LEDA 7-10-ÅRINGAR
2024-11-26 10:54

Träningen ska vara lekfull och barnen bör få testa alla friidrottens grenar. Det är viktigt att träningen upplevs som fartfylld och att barnen är i rörelse så mycket som möjligt. Undvik att barnen står i kö och ge lätta instruktioner utan att fördjupa dig i detaljer. Visa mer och prata mindre, eller låt ett barn visa övningarna. Använd hela ledarteamet och dela in barnen i mindre grupper för att effektivisera träningen. Förbered och plocka fram så mycket du kan innan träningen börjar och låt de barn som kommer tidigt vara med och plocka fram.

 

Som ledare har du ett stort ansvar för gruppen. Förutom att planera och genomföra aktiviteter ska du också se till att gruppen fungerar socialt och att både individer och gruppen utvecklas. Använd pedagogiska metoder i ditt ledarskap för att uppnå detta. 

 

En metod är att gå från det enkla till det svåra. När du ser att alla i gruppen klarar av en enklare övning, kan du öka svårighetsgraden. Våga prova dig fram för att hitta rätt nivå. En annan metod är "Visa-pröva-instruera-öva" där alla får prova övningen utifrån sina egna förutsättningar innan du instruerar och korrigerar. 

 

Välj aktiviteter och metoder där alla kan vara med utifrån sina förutsättningar. Övningarna ska ge en positiv upplevelse och ha olika varianter så att det finns utmaningar för alla. Erbjud allsidig träning för att öka chansen att alla hittar något de tycker om och är bra på. 

Som ledare är det viktigt att se alla i gruppen och ge feedback på ett bra sätt så att ingen blir ledsen. Skapa ett bra klimat i gruppen genom att agera likadant och ha samma regler för alla. Skapa trygghet och förtroende i gruppen och tänk på att en del barn kanske inte känner så många andra.

CHECKLISTA LEDARE BARN/UNGDOM (Trygg förening)
2024-11-26 10:53

Ha som rutin att vid varje terminsstart ha en pratstund på första träningen och påminn om regler och hur man uppträder mot varandra t ex
• Lyssna på tränare/ledare när man har genomgångar
• Vara snälla mot varandra
• Vänta på sin tur
• Inte ”välja bort” någon
• Vara inbjudande till alla i gruppen


Låt gärna barnen vara med att bestämma vilka regler som ni ska ha, då kan man alltid påminna om att vi bestämt dem tillsammans. Ni kommer säkert på era egna regler som passar barnen i just er grupp.


Tips om det är oordning eller problem i gruppen
• Påminn om era gemensamma regler.
• Försök att dela på de barn som grupperar sig och är störande, blanda barnen när man gör gruppindelningar
• Om barn inte lyssnar får de sitta bredvid en stund, krävs oftast att en ledare sitter med.
• Är det återkommande problem kontakta barnets föräldrar. Försök att få föräldrarna engagerade i gruppen
• Kontakta kansli om råd vid behov.

Om du märker att ett barn mår dåligt
• Berätta att du finns om barnet vill prata.
• Ställ öppna frågor som inte bara kan besvaras med ett ja eller nej. 
• Inte döma.
• Låt barnet prat igenom sina upplevelser i egen takt.
• Berätta för barnet att du eller annan vuxen i gruppen finns som stöd.
• Skulle du misstänka något allvarligt kontakta kansliet så vi kan prata om ifall någon åtgärd bör tas. Kansliet och styrelse finns alltid som stöd.

UTVECKLINGS-/UTBILDNINGSPLAN TRÄNARE
2024-11-26 10:52

Att utbilda sig och lära sig mer om träning, barns och ungdomars mognad och utveckling samt att fördjupa sig i den/de grengrupperna du är intresserad av gör ditt tränarskap roligare. Har du roligare och kan mer så kommersialisera ha roligare. 

 

IFK Lidingö Friidrott supportar efter bästa förmåga dina önskemål, prata med sportchefen för mer information.

 

INTERNA UTBILDNINGAR

Klubben arrangerar löpande utbildningar, som t.ex. Tränarträningar och clinics med våra elitaktiva och/eller föreningstränare. Med god framförhållning kan man be elitaktiva eller föreningstränare att komma till gruppens träning. Prata med sportchefen!

 

SVENSKA FRIIDROTTSFÖRBUNDETS UTBILDNINGAR
Utbildningar tenderar att byta namn och nedan är där daterat 2024. Titta på www.friidrott.se vad som är aktuellt (utbildningssektionen).


Utbildningstrappan för tränare

  • Friidrott för barn 7-10 år
  • Grundträning i friidrott steg 1 10-12 år
  • Grundträning i friidrott steg 2 12-14 år
  • Träning i uppbyggnadsstadiet 14-17 år
  • Certifierad coach (juniortränare)

GOTLAND & STOCKHOLMS FRIIDROTTSFÖRBUNDS UTBILDNINGAR

För tränare

  • Friidrott för barn 7-10 år
  • Friidrott 10-12 år
  • Friidrott 12-14 år

Distriktet anordnar med jämna mellanrum s.k. clinics där man tillsammans med erfarna tränare fördjupar sig i olika grenar.

 

För tävlingsfunktionärer

Distriktet arrangerar med jämna mellanrum utbildning för funktionärer. För klubben är utbildade funktionärer viktiga för att kunna arrangera tävlingar. Utbildade funktionärer erbjuds dessutom att få vara med i större tävlingar i Sverige samt SM. Distriktsdomare och Teknisk ledare är sådana utbildningar.

 

RF-SISU STOCKHOLMS UTBILDNINGAR

RF-SISU Stockholm har en rad relevanta utbildningar riktade till tränar. Besök hemsidan för att se vad som är aktuellt just nu. Prata alltid med sportchefen innan du anmäler dig. 

 

Roller i gruppen
2024-11-26 10:48

Friidrott är en individuell idrott när man tävlar (stafett är lag), men allt annat är en laginsats! Grunden är att det finns 1-3 huvudtränare och 1-2 administratörer (kontaktpersoner).

 

Att vara huvudtränare innebär inte att man ska göra allt själv, utan att du och dina tränarkollegor ansvarar för att planera, samordna träningarna och dess innehåll. Träningsgruppen har ofta 1-3 tränare som lite mer frekvent hjälper till på träningarna.

 

En bra idé är att tränarna sinsemellan fördjupar sig i olika grenar tidigt så att man kan matcha behoven när barnen blir äldre.

 

Hjälptränare är föräldrar som hjälper till på träningen. Det behövs ca en vuxen per 5 barn. Hjälptränaren får uppgifter av tränarna på plats.

 

Ungdomsledare (UL) är aktiva som är intresserade av att bli tränare. UL kan anlitas som stöd, men tar inte något sportsligt ansvar. UL är ett bra komplement både som förebilder och grenkunskaper.

 

ADMINISTRATÖR = KONTAKTPERSON

Administratören är kansliets kontaktperson och avlastar tränarna administrativt.

 

Exempel på vad administratören gör:

  • Information, kallelser, funktionärsfrågor, etc.,
  • Hålla gruppens hemsidan uppdaterad,
  • Registervård, dvs hålla SportAdmin aktuell,
Mer information:

Administratör – en viktig kugge i en kul förening!(En beskrivning av administratörens roll)

Administratörens checklista< (Stöddokument för när det kommer nya aktiva till gruppen)

KANSLIET OCH FÖRÄLDRARS ENGAGEMANG
2024-11-26 10:47

Vår förening bygger på ideellt engagemang, och vi värdesätter det högt!

 

Föräldraengagemanget är själva hjärtat i vår verksamhet. Vi tror på att tillsammans skapa en rolig och givande upplevelse för alla. Med fler aktiva ledare och engagerade föräldrar blir vår förening ännu bättre! Ju fler som är med, desto roligare blir det för alla!

 

Bästa sättet att göra det enkelt att engagera sig är att ge föräldrarna roller. Tips och vägledning finns i Organisationsdokument, under FLIKEN POLICY.

 

KANSLIET

Kansliet är ett stöd till alla träningsgrupper både när det gäller det administrativa och det sportsliga. 

 

Administration

Gruppen förväntas lösa det administrativa på egen hand (närvaro, Sport Admin, mm) där kansliet hjälper till om det behövs stöd eller om något inte fungerar. Kansliet kan också vara ett bollplank i vissa frågor där kommittén inte räcker till.

 

Sportsligt

Sportchefen är ansvarig för det sportsliga och stöd till tränarna i gruppen. Sportchefen hjälper till med utbildning och om intresset finns också med att söka UL (ungdomsledare) att stötta gruppens tränare med. 

 

FÖRÄLDRARNAS ROLLER I TRÄNINGSGRUPPEN
I gruppen har alla föräldrar en roll och ju mer engagemang desto roligare blir det för alla. Det är viktigt att stötta ledarstaben i deras arbete så att deras arbetsinsats blir rimlig.

 

Delar man på arbetet i föräldragruppen så är man till stor hjälp för helheten. Alla kan alltid göra något!

 

Friidrotten kan uppfattas som svår om man inte varit friidrottare själv. För att träna barn i friidrott eller bara vara en del av gruppens verksamhet kräver inga friidrottskunskaper alls. Allt man behöver lära sig kommer med praktiken eller om man vill utbilda sig så går det också bra. Klubben har allt som behövs.

 

ROLL BESKRIVNING OMFATTNING VILKA FRIIDROTTSKUNSKAP?
Hjälptränare Stöd på träning. Uppgifter tilldelade av tränarna på plats.  1-2 ggr/månad ALLA NEJ
Tävling Föräldrar anmäler och coachar. Hjälper till med skjuts och är ledare på plats.

Cirka var 14:e

dag i snitt/aktiv

ALLA Varierar i ålder, hjälptränarskapet löser det mesta.
Socialt Stöd till ledarstaben att ordna sociala aktiviteter vid sidan av träning, vid läger, osv. Hjälper till vid föräldramöten, etc. Enstaka tillfällen ALLA NEJ
 Läger Administrationen runt läger; förstudier, bokningar, resor, logi, mm. se Lägerpolicy! Enstaka tillfällen 1-2 föräldrar NEJ
Gruppsponsring Att hitta medel genom sponsorer (finns normalt i gruppen) för att bekosta exempelvis tränings-kläder till gruppen, sociala aktiviteter, läger, mm. Löpande 1-2 föräldrar NEJ

 

 

Närvarorapportering
2024-11-26 10:40

Som idrottsförening är vi beroende av alla bidrag man kan få, ett av de viktiga bidragen är från RF och kommunen för de aktiviteter vi genomför, de kallas aktivitetsstöd.
Här kan du läsa mer om LOK stöd på RFs hemsida


Man får bidrag för både aktiva och ledare/tränare.

 

För att ett tillfälle ska räknas som en aktivitet ska det vara minst en ledare, minst 3 och max 30 aktiva och minst en timme lång för att vara bidragsberättigad. Man kan bara få bidrag en gång per dygn för en aktiv, det innebär att har vi aktiva om är medlem i flera föreningar så är det den förening som först rapporterar in som får det bidraget för den personen

 

Som ledare i en träningsgrupp får du en inloggning till Sport Admin som vi använder för att sköta närvarorapportering. Via Sport Admin kan man sköta närvaron via datorn eller ladda ner SportAdmins app och sköta via telefonen.

Det viktiga är att du gör det så snart som möjligt så vi inte missar de tillfällen att få bidrag för som vi har rätt till. Det är samma lösen till appen som när du loggar in via datorn. Webbadressen är sportadmin.se

 

Vi registrerar alltså närvaro för alla aktiviteter vi genomför, träning, tävling, läger, sociala aktiviteter, det sker i flera steg.

 

Steg 1
Tränare/ledare skapar en aktivitet med sin träningsgrupp i SportAdmin. Det gör man enkelt i SportAdmin och man skapar lätt en hel period med återkommande träningstillfällen på en gång. Enstaka tillfällen får man göra inför varje tillfälle. Alla tillfällen blir även kopplade till er kalender på er flik på hemsidan, dvs den hamnar direkt i ert kalendarium, bra va?

 

Steg 2
Tränare/ledare vid det aktuella träningstillfället bockar ur de aktiva i gruppen som inte är med på just det träningstillfället. Man måste komma ihåg att bocka i de ledare som är med på aktiviteten!

 

Efter steg 2 är din insats som ledare klar!

 

Själva bidragsansökan sker via kansliet två gånger per år.

 

Perioderna är indelade från 1 jan - 30 juni och 1 juli - 31 dec och ansökan skickas in efter periodens slut.
Vi uppmuntrar er att göra det direkt på plats via telefonen och appen så är det gjort!

 

Tillsammans hjälps vi åt att få in de bidrag vi har rätt till!

 

Tack för er hjälp!

Ledarkläder
2024-11-26 10:27

I IFK Lidingös klubbsortiment finns  på vår webshop som ENENDA hanterar åt oss.

 

Där kan du se hela sortimentet  och även de plagg som är för klubbens tränare/ledare får.

 

När du blir engagerad som ledare i klubben kommer du till IFK Lidingö Friidrotts kansli och provar ut rätt storlek på de plagg du får.

 

Kansliet beställer kläderna hos ENENDA och du hämtar ut kläderna på kansliet

 

Kontakta Ingela på kansliet om du har frågor om ledarkläder, ingela.stralka@lidingofri.se

 
Våra sociala medier
Trygg Förening
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott