SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

SM-RESAN 2022

Hej och välkommen till Lidingö Friidrotts-SM 2022 sida!

 

Här kommer vi följa våra aktivas och tränares resa till vad många tycker är friidrottsårets höjdpunkt, stora Friidrotts SM! På den här sidan så kommer man kunna läsa intervjuer med vår otroligt duktiga elit, höra hur våra elittränare tänker kring långsiktig utveckling. 

 

Inget av det här hade såklart varit möjligt utan hjälp av våra sponsorer. Pandemin har slagit hårt mot föreningslivet men vi vill ändå ha en stor trupp som presterar på topp under SM. Så ett stort tack till våra sponorer som ni kan läsa mer om under SPONSORER. Se till att stötta dessa företag som verkligen gör en skillnad för idrottslivet på Ön.

TACK ALLA!!!
2022-10-03 10:47

Vi har nu lagt ännu ett SM till handlingarna och det blev succé! 

 

Här hittar ni en länk till rapporten där också resultatet av vår Questback redovisas!

 

RAPPORT SM-RESAN 2022

 

Här hittar ni den rapport som vi skrev tll våra sponsorer efter SM:

 

SPONSORRAPPORT 2022

 

 

 

Vi ser redan fram emot 2023 års SM i Söderhamn!

Fem frågor till Markus hos vår SM-sponsor Pay2Me
2022-08-02 12:00

Det har blivit dags att träffa ytterligare en av de sponsorer som gör vår SM-resa möjlig. Vi tar tempen på Markus Aglander på Pay2Me och ställer fem snabba frågor.

Hygien of Sweden är en av våra viktiga SM-sponsorer
2022-08-02 00:22

Det har blivit dags att träffa ytterligare en av våra SM-Sponsorer, företaget Hygiene of Sweden. Vi har ställt fem snabba frågor till Robert Löfgren om varför hans företag valt att sponsra vår SM-satsning och om vilken gren han mest ser fram emot på SM.

Möt Ludvig Johansson – på väg mot Stora SM i Norrköping i sommar
2022-05-27 20:51
Ludvig Johansson vid målgången på Kungsholmen Runt. Foto: DECA Text & Bild

Ludvig Johansson går från klarhet till klarhet. Eller snarare springer. Olof Silvander har intervjuat honom: 

 

Vad säger du om ditt lopp på Kungsholme runt? 

– Jag är väldigt nöjd med min insats där. Jag visste på förhand att träningen gått bra men det är alltid svårt att veta exakt hur man ligger till när det är dags för tävling. Det är ett väldigt, väldigt roligt lopp och jag kände mig väldigt stark under loppets andra halva. 

 

Vad har du för förväntningar på sommaren? 

– Jag ser fram emot en förhoppningsvis rolig sommar med många lopp. Nu närmast väntar årets första banlopp på tisdag (i dag när detta publiceras) då jag springer 10000 meter på Stadion och därefter är tanken att springa kortare distanser, främst 1500 och 5000 meter.  Jag vill känna att jag gör det bästa möjliga ur varje lopp för då ökar chansen till nya personliga rekord. Och så ser jag fram emot årets SM i Norrköping!  

 

Vilken är din största idrottsupplevelse?

– Det känns passande att välja ett friidrottsminne och då går tankarna snabbt till U23-EM i Gävle 2019 och klubbkamrat Simon Sundströms finallopp på 3000 meter hinder som resulterade i en bronsmedalj. Det var häftigt att få uppleva på plats!

 

Vilken är den roligaste tävling du har varit med i?

– Det första jag kom att tänka på var Närkeracet i Hallsberg förra året. En liten tävling men med ett väldigt fint arrangemang och bra inramning som lockade duktiga löpare från hela landet. Och så slog jag pers där vilket ju såklart förhöjer upplevelsen.

 

En bra löprunda?

– Lidingö är fullt av fina löparmiljöer och det är väldigt trevligt att springa längs med Kyrkviken ut mot Elfvik. 

 

Det börjar vankas lag-SM kval i Huddinge, kommer vi få se dig där?

– Ja jag kommer att vara med! Där blir det 5000 meter för min del och jag hoppas att alla som har möjligheten kommer och hejar fram klubbens representanter.  

 

Olof Silvander

SM-resan presenterar coach Erik Svensson
2022-05-26 20:54
Eriks största idrottsupplevelse (hittills) var när han coachade Tilde Johansson i VM i Doha. Foto DECA Text & Bild

Hur ser din friidrottsliga bakgrund ut? 

Min friidrottsliga bakgrund är främst från Falkenberg där jag började i Falkenbergs IK som 12-åring. Jag började för att jag tyckte höjdhopp var roligt i skolan och en kompis tränade, så jag hängde med honom. Höjdhopp och längdhopp var det jag fokuserade på hela tonårstiden. Efter studenten åkte jag ett år till USA och Wilmington College, men vände hem efter ett år för att ta hand om en fotskada som uppkom i USA. 

 

Varför blev du tränare? 

Jag blev tränare för jag tyckte friidrott var så roligt och ville vara kvar i idrotten trots fotskada. Så under rehabtiden började jag hjälpa en ungdomsgrupp i Falkenberg som jag sedan följde i nästan 10 år. Jag tycker fortfarande det roligaste med tränarskapet är att se utveckling hos de aktiva!

 

Hur brukar snacket gå mellan dig och din adept under en tävling?

Snacket mellan aktiv och mig som tränare skiljer sig ganska mycket åt beroende på vilken aktiv det är och situation. För en yngre mindre erfaren aktiv är jag mer styrande i mitt ledarskap under tävling, medan med en äldre mer erfaren aktiv är jag generellt mer reflekterande och stöttande. Men alla är individer, anpassning efter situation är viktigt!

 

Vilken är din största idrottsupplevelse?

Min största idrottsupplevelse är friidrotts VM i Doha 2019. Det var mitt första internationella VM på plats som tränare, jag lärde mig massor!

 

Förhoppningar inför sommaren 2022? 

Förhoppningar inför sommaren är att vi ska vara tillbaka på friidrottsbanorna ”på riktigt” igen efter ett par års covid-påverkan. Jag hoppas närmast att vi får fina tävlingar på Lag-SM och möjlighet att delta med flera lag till stafett-SM i slutet av maj!

SM-resan: Möt tjejen som vill att perset är 4.07 eller högre när säsongen är över
2022-05-25 20:56
Johanna Hellman med coach Robert Eliasson

Johanna Hellman har haft en fin vintersäsong där hon i omgångar höjt klubbrekordet. Men hon siktar ännu högre och hoppas att snart nå över 4 meter. Här är hon intervjuad av Olof Silvander.

 

Varför blev det stavhopp för dig? 

– Bra fråga, det brukar jag också undra när vi står i snöslasket och spänner fast stavar på biltaket. Helt ärligt vet jag inte varför det blev just stavhopp men har för mig att jag tyckte det var lite coolare än alla andra grenar. Frågade mamma också i hopp om att det fanns någon bättre anledning som jag glömt bort men enligt henne sa Rafael att jag borde hoppa stav så då fick det väl bli så.

 

– En av de första gångerna jag testade landade jag på vår tränare så jag var ingen naturbegåvning från start direkt men jag tyckte det var roligt och har haft flera bra tränare längs vägen. Inte minst Hasse (Lagerqvist) och hans glädje för stavhopp som verkligen smittade av sig, utan honom vet jag inte om jag hade tyckt det var kul att fortsätta så jag är glad att jag fick chansen att träna för honom.   

 

Anledningen till din fina utveckling under vintern?  

– Tror mest det är att träningen äntligen har gett resultat. Fick till en bra grundträning i höstas så jag har blivit lite starkare nu och hoppar bättre tekniskt.

 

– Sen tror jag en del av utvecklingen beror på en annan inställning till tävlandet och att vi fick in tävlingar i princip varje helg. Med så många tävlingstillfällen kunde vi lägga upp en bra tävlingsplan utan att stressa fram något och jag lärde mig bli säker även på högre höjder. 

 

Vad vill du ha uträttat eller uppnått när säsongen 2022 är över?  

– Det börjar väl bli dags att hoppa över fyra meter kan jag tycka. Har ju haft det som mål ett tag nu och även om jag kände att det fanns i kroppen under vintern så fick jag inte allt att falla på plats på någon tävling.

 

– Men samtidigt är jag rätt trött på det målet så vi kan väl säga att när säsongen 2022 är över vill jag ha hoppat 4.,07. Då är jag ju i alla fall mindre än en meter under världsrekordet för damer. Om de inte slår 5.06 men då får väl jag också hoppa högre. Sen skulle jag även vilja få till ett bra SM och komma dit med en stabil säsong och hög lägstanivå i ryggen.  

 

Om du fick resa tillbaka i tiden för att uppleva något friidrottsligt ögonblick, vilket skulle det i så fall vara? 

– VM i Doha 2019 när Angelica Bengtsson tog svenskt rekord efter att hennes stav gick av. Det tycker jag var otroligt imponerande att hon klarade så hade varit häftigt att vara på plats och se.  

 

Vilken är den roligaste tävling du har varit med i? Motivera 

– Det är nog Täby stavhoppsgala på Täby torg förra sommaren. Resultatmässigt var det katastrof men att tävla mitt på torget på en uppbyggd bana var kul och så blev det en helt annan stämning runtomkring än att tävla på en vanlig arena. Det är ju inte ofta man springer sin ansats rakt mot en uteservering men det var kul att uppleva något annorlunda.  

 

Olof Silvander

Inför SM 2022 möter du: höjdhopparen Linda Skantze
2022-03-11 16:54
Vad säger du om SM?
– Inne-SM i Växjö var riktigt roligt, vi var en liten men stark trupp som åkte och stämningen var på topp. För min egen del slutade tävlingen i en femteplats och ett nytt pers, så det var mycket väl godkänt! Kroppen kändes pigg och min vänsterfot som strulade en del i höstas gjorde sig inte påmind, vilket kändes som en förutsättning för en bra prestation. Det är med en nöjd och glad känsla jag går in i kommande träningsperiod.
 
Vad sker nu med träningen? Blir det vila eller går du direkt på att ladda för utomhussäsongen? 
– Jag har haft en veckas vila nu efter SM och sedan i måndags är vi back on track (bokstavligt talat) för lite tyngre träning ett tag framåt. Fokus kommer bli mycket hoppstyrka med många hopp, samt snabb och tung styrka för explosivitet. Det kommer bli svettigt och roligt!
 
Hur ser det perfekta hoppet ut?
– Det perfekta hoppet är lätt och självklart. Det ska inte vara tillkrånglat och spänt utan det ska se ut som att det sker utan ansträngning. En kraftfull men avslappnad löpning och ett hopp som går lika mycket rakt upp som framåt, så att man inte fastnar över ribban. Det är nog bland det svåraste man kan göra, men känslan när man får till det – oj oj oj!
 
Om du fick göra om en tävling, vilken skulle det vara? 
– För två år sedan försökte jag kvala in till Universiaden (Världsstudentspelen) och jag hade en tävling på mig att kvala, och självklart gick den tävlingen inte som jag ville. Det hade jag gärna gjort om, det hade varit häftigt att få tävla i Italien!
 
Vilket är din största idrottsupplevelse? 
– Nordisk-Baltiska Juniormästerskapen 2016 var riktigt roligt. Kul att få tävla i blågult och kul att få åka i en samlad trupp till Finland. Att mitt resultat inte var något att stoltsera med gjorde inte så mycket när resan i sig var riktigt rolig.

Olof Silvander
Vad är bästa platsen för ett läger? Axel Alness Borg vet
2022-03-10 20:59
Axel Alness Borg på ett av många träningsläger, fångad av coach Malin Sundströms kamera.
Det är dags för inomhus-SM. I dag 17.20 är det försök på 800m och en av de 19 anmälda männen är Axel Alness Borg. Olof Silvander har intervjuat honom.
 
 

Vad gör du när du inte tränar löpning? 

 

– Jag skriver just nu min masteruppsats i maskininlärning under min sista termin på KTH.

 

I helgen tävlar du på inomhus-SM i Växjö, hur känns formen?

 

– Jag satte precis ett nytt inomhuspers i helgen på 800m och har sprungit snabbare och snabbare för varje lopp så formen är stigande.

 

Vad tar du med dig från säsongen 2021? 

 

– Jag tar framförallt med mig starten av utomhussäsongen som gav ett rejält pers på 800m. 

 

Under de senaste åren har du varit mycket på träningsläger, senast hemkommen är du från Thailand. VIlket av alla ställen tycker du bäst om?

 

– Thailand var väldigt skönt för att få njuta av lite värme under vinterhalvåret även om det kan vara rätt tufft att träna i den fuktiga värmen som är i Thailand. Men jag skulle ändå säga att St:Moritz är det bästa stället jag varit på. Det erbjuder hög höjd och fina löpmöjligheter i en underbar miljö.

 

Vad är dina förväntningar för 2022?

 

– Jag hoppas fortsatt kunna förbättra mina personliga rekord med fokus på 800m. Jag hoppas även kunna utmana om final platserna på både ISM nu i helgen och på SM i sommar. 

Inför SM 2022 möter du: medeldistansaren Jacob Klinth
2022-02-14 09:42
Sub-4 på 1500m under fjolårets SM i Borås av Jacob Klint – delvis tack vare klubbens sponsorer. Foto Janne Åkerblom

Jacob Klinth är född 2001. Han har varit med i klubben sen han var liten parvel och även om innebandy länge var idrotten nummer 1 för Jacob har friidrotten och löpningen alltid funnits med.

 

De senaste åren har framstegen varit stora. Sommaren 2021 fick Jacob, tack vare klubbens sponsorer och den SM-satsning vi då gjorde, chansen att åka med till Borås och Friidrotts-SM.

 

Hur gick det då? Jo, det kan du läsa om i den här intervjun som Olof Silvander har gjort med Jacob.

SM-resan till Norrköping 2022
2022-01-15 21:02
Foto: PINIRO Bildbyrå

Projektet SM-resan 2022 är i full gång. Liksom förra året så engagerar vi ett antal sponsorer som generöst sponsrar bland anant  SM i Norrköping som går av stapeln i augusti. Läs mer om SM Norrköping här.

 

En av de som sponrar även i år är Sundström Safety AB och vi har pratat lite med dem.

Hej – och stort tack för att ditt företag har gått in som sponsorer för IFK Lidingös SM-satsning 2022. Vad är den största anledningen till engagemanget inför SM 2022?

– Tack!

– Bortsett ifrån att IFK Lidingö Friidrott är en stor och anrik förening i vår ”födelsekommun” är det två saker som sticker ut i vårt val att stötta SM-Resan 2022. Först och främst beundrar vi tanken bakom att eliten tar ansvar för sina kostnader och att man samtidigt öppnar för unga friidrottare att få följa med och testa hur det fungerar på ett seniormästerskap. Därtill tror vi att en bra elitverksamhet gynnar bredden, barn- och ungdomsverksamheten på lång sikt. Förebilder i elitverksamheten betyder mycket, säger Jonas Dahlman CEO på Sundström Safety AB.

 

Har du/företaget varit med och stöttat klubben tidigare? Och i så fall med vad/hur?

– Vi har varit med som sponsorer ett antal år nu och vi stöttar allt från Sommaridrottsskolan till priser i veteranverksamheten. Den fantastiska bredd som IFK Lidingö Friidrott har är föredömlig. Det känns också kul att stötta Terrängsatsningen 2022, som är nytt för året.

 

Vad får ni som företag ut av sponsorskapet? Hur använder ni det internt i företaget?

– Att stötta lokalt är ett sätt för oss att ge tillbaka till de kommuner som vi har vår verksamhet i. Vi är flitiga sponsorer till stora och små föreningar i Lidingö stad och i Ljungby kommun där vi har våra säten. Så gott som alla anställda i företaget har någon form av anknytning till föreningslivet i sina hemkommuner och det känns såklart bra att kunna stötta en meningsfull fritid för våra anställda och deras familjer.


I år går stora SM i Norrköping 5–7 augusti. Kommer du/företaget att vara där då?

– Som sponsorer till Svenska Friidrottsförbundet är vi naturligtvis på plats i Norrköping om vi inte hindras av restriktioner förstås. Sundström Safety AB älskar friidrott och missar inte chansen att vara med om det går.  


Har du själv eller någon i företaget någon (fri)idrottslig bakgrund?

– Jag har personligen ingen friidrottsbakgrund, men vi har flera anknytningar till friidrotten (i IFK Lidingö Friidrott och Ljungby Friidrott). Därtill är vi initiativtagare till flera satsningar inom svensk friidrott där två projekt är särskilt viktiga. Dessa är Unga Löpartalanger och EPOS (en satsning som syftar till att få fram fler kvinnliga elitcoacher inom bl.a. svensk friidrott. Vi är också en av huvudsponsorna till Bauhausgalan.

 

Slutligen, vad tror du om IFK Lidingö Friidrotts chanser 2022?

– Visst vore det kul med en knippe medaljer, men först och främst så hoppas vi att alla aktiva som är med blir nöjda med sina prestationer. Inga medaljer i världen slår känslan av att ha gjort sitt bästa och kanske överträffat sig själv och sina förväntningar.

 

Varmt tack Sundström för ert stöd!

SM-RESAN 2022, NORRKÖPING 5-7 augusti
2022-01-03 08:00
Vår SM-tröja 2021 med alla våra SM-sponsorer

Julmaten är precis smält och raketröken har precis lagt sig, men vi är redan igång att planera för sommaren.

 

Senior- och juniorverksamheten är utspridd över året och SM är då alla elitaktiva träffas och umgås samtidigt. Pandemin har riskerat att begränsa våra möjligheter att genomföra SM i den omfattning vi vill och 2021 tog vi ett nytt grepp, ”SM-Resan”. Projektet innebär i korthet att SM finansieras med sponsorstöd och utan att påverka någon annan del av klubbens verksamhet.

 

Nu har arbetet dragit igång med full kraft inför SM i Norrköping den 5–7 augusti. Målet är att kunna åka med en stor trupp (utan att behöva toppa) och samtidigt kunna ta med oss lovande juniorer som får möjligheten att se, lära och uppleva hur ett seniormästerskap fungerar.

 

Allt om SM-Resan 2022 hittar du här!

  

 

Vill du vara med i SM-gruppen eller vill vara med att stödja oss som sponsor, maila kansliet!

 

 
Våra sociala medier
Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott