Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

SM Borås 2021

Hej och välkommen till Lidingö Friidrotts-SM 2021 sida!

 

Här kommer vi följa våra aktivas och tränares resa till vad många tycker är friidrottsårets höjdpunkt, stora Friidrotts SM! På den här sidan så kommer man kunna läsa intervjuer med vår otroligt duktiga elit, höra hur våra elittränare tänker kring långsiktig utveckling och få tips till hur man ska träna om man vill springa under 8:30 på 3000m hinder. En perfekt sida för dig som älskar friidrott hel enkelt!

 

Inget av det här hade såklart varit möjligt utan hjälp av våra sponsorer. Pandemin har slagit hårt mot föreningslivet men vi vill ändå ha en stor trupp som presterar på topp under SM. Så ett stort tack till våra sponorer som ni kan läsa mer om under SPONSORER. Se till att stötta dessa företag som verkligen gör en skillnad för idrottslivet på ön.

 

Nu börjar resan mot Friidrotts-SM 2021 i Borås!

Friidrotts-SM 2021 Borås!
2021-08-24 21:42

I helgen så kommer Friidrotts-SM gå av stapeln i Borås. Som vi har längtat! IFK Lidingö Friidrott skickar 13 deltagare som kommer göra 15 starter. Vi hoppas att ni alla kommer sitta bänkade framför Tv:n för att heja fram våra aktiva till personliga rekord och medaljer.

 

Nedan följer lite länkar som kan vara bra att ha koll på:

 

Tävlingshemsidan hittar ni här

 

Lidingös trupp med säsongsbästa och årsbästa hittar ni här

 

Ett tidsprogram ur IFK Lidingös perspektiv hittar ni här

 

Tävlingarna kommer sändas på SVT-Play som ni hittar här

 

Första Lidingö-start kommer Andreas Otterling göra kl 15.00 på fredag då det är final i längdhopp. Hoppas ni alla kommer sitta klistrade framför skärmen då och heja fram Andreas till medalj!

 

Stort tack till alla våra sponsorer som har gjort SM-satsningen möjlig. Nu kör vi!

En dag i Font Romeu
2021-07-16 15:34

Hur ser en vanlig dag ut i Pyreenerna när man formtoppar inför JEM och SM? Läs om Olof Silvanders liv på hög höjd.

 

En dag i Font Romeu

 

08.00 ringer väckarklockan. Det är torsdagen den 17 juni och jag befinner mig i Font Romeu, den lilla franska byn i den östra delen av bergskedjan Pyreneerna. Här kommer jag vara i ca 3 veckor för att ladda inför JEM som går av stapeln 8-11 Juli i Tallinn. Jag är här med den OS klara löparen Kalle Berglund och den OS kvalade löparen Emil Blomberg, även Kalles tränare Janne Bengtson är här. De tre bor ihop i en lägenhet medan jag bor i ett hus någon kilometer från dom, ett hus som min träningsgrupp Cursus hyrt över sommaren då vi alla i gruppen kommer komma och gå. Jag har varit här i fyra dagar nu vilket betyder att det börjar bli dags för det första passet med lite mer kvalite. På dagens agenda står därför först 6km distans och sen ett tröskelpass på eftermiddagen, 8x1000m med 1min vila. När morgonjoggen är avklarad händer det egentligen ingenting. Jag fördriver tiden med att läsa, kolla serier, sova och äta. 16.45 ska Janne komma och hämta mig och klockan 16.00 öppnar sig himlen. Regnet öser ned och efter ett tag börjar även haglet smyga sig på. Hoppet om att regnet ska upphöra när vi kommer fram till den sjö där vi ska köra vår tröskel släcks mycket snabbt. Efter några rader svordomar om livets alla jävligheter och orättvisor tar ändå jag och Emil oss i kragen och börjar vårt pass. Kanske är det adrenalinet som ösregnet och blåsten ger mig eller så är detta bara min dag, för mot alla odds genomför jag passet med en bra känsla. Genomblöta kastar vi oss in i bilen för hemresa. Duscha, laga mat, Fotbolls EM och sen dags att gå och lägga sig. Imorrn är det en lugnare dag med 12 km distans på schemat. 

 

 

Aktiv-Intervju Olof Silvander
2021-06-22 14:59

Näst person att intervjuas bland våra aktiva är Olof Silvander! Olof har haft en strålande inledning på säsongen och höghöjdsladdar för fullt inför JEM.

  • Beskriv dig själv

Jag heter Olof Silvander och är 21 år gammal, springer främst 1500 m och 3000 m Hinder. Började som aktiv i IFK Lidingö 2015, precis innan jag började på figget. 

  • Målet för Säsongen 2021?

Målet för säsongen är så enkelt som att springa snabbare än vad jag tidigare gjort. Sen finns det också två mästerskap jag ser fram emot lite extra. Det första är JEM23 i Tallinn och det andra är självklart SM i Borås!

  • Hur går träningen?

Träningen har rullat på fint! Har tävlat en del senaste tiden vilket gjort att jag trappat ned en del när det kommer till mängden. Nu är jag dock tillbaka i en träningsfas. 

  • Bästa SM minne?

Hmm, nu får jag tänka lite. Tror mitt bästa SM-minne är från 2014 då min syster Anna tog sin första SM-medalj (Silver på 800m inomhus). Efter att ha sett henne ta en medalj på ett senior-SM kändes avståndet till dit avsevärt mycket kortare än vad de gjorde innan.     

  • Beskriv SM rutinen

Den skiljer sig inte så mycket i jämförelse med hur en “vanlig” tävlingsdag ser ut. Vill gärna springa lite lätt på morgonen eller iaf gå en promenad för att få igång benen lite. Sen är det mest bara en lång väntan på det roliga.
   

  • Rykten säger att du befinner dig på läger, var någonstans är du egentligen? 

Ryktena stämmer! För tillfället befinner jag mig i den lilla byn i Font Romeu i Pyrenéerna (ca 1800m över havet). Jag kommer vara här i ca 3 veckor och ladda för JEM23 i Tallin (om jag blir uttagen) men även för resten av säsongen.

Sponsorintervju Sundström Safety AB
2021-05-27 12:35

I våran sponsorintevju serie har turen nu kommit till Sundström Safety AB!

 

Vad gör ni?

Vi utvecklar, tillverkar och marknadsför personlig skyddsutrustning med fokus på andningsskydd. Det är ett familjeföretag, som grundades av min farfar 1926 och vi hade fram till 1976 all verksamhet på Lidingö. Vi har fortfarande kontor på Lidingö (5 minuter till Lidingövallen). Vår produktionsanläggning finns i världsmetropolen Lagan i Småland (nära Ljungby)

 

Hur anlitar man er?

Våra produkter finns i de flesta järn- och färgbutiker eller så hittar man dem på nätet hos våra grossister.  

 

Varför har du valt att sponsra IFK Lidingö Friidrott?

Vi sponsrar mycket lokalt (Lidingö och Lagan/Ljungby) och det är ett sätt att ge tillbaks till våra hembygder. Vi väljer alltid föreningar med en stark värdegrund, som har satsning på bredd och elit, dam/flick och herr/pojk och att det finns en bra och genomtänkt verksamhet för våra allra yngsta. IFK Lidingö Friidrott är en av Lidingös största och finaste föreningar och som står för allt vi tror på i den aspekten. Att både stötta Sommaridrottsskolan och SM-satsningen täcker hela spannet.

 

Någon Idrottsbakgrund?

Jag har hållit på med utförsåkning och fotboll, men min huvudidrott är och har varit thaiboxning. Jag tränar fortfarande regelbundet, men är först och främst tränare/coach i Slagskeppet Muay Thai (under Kungliga Tennishallen). Löpning har alltid ingått i träningen, men jag kunde/kan såklart inte mäta med en friidrottare.  

 

Vilken gren sitter du bänkad vid SVT play 27-29 Augusti?

Jag hoppas slippa sitta vid TV-soffan, utan planen är att jag ska se alla grenar på plats. Eftersom jag sponsrar Friidrottsförbundet också så brukar jag alltid vara på plats. Mest ser jag fram emot medeldistansgrenarna, men alla grenar med IFK:are kommer jag ha noga koll på. Heja Lidingö!

Ett ljus i detta coronamörker!
2021-05-12 15:07
SM-2021 sponsorgruppen, Adam Lindhe, Linda Skantze och Olof Silvander.

Som alla säkert vet i detta läge har rådande covid-19 pandemi satt svåra spår i de flesta idrottsföreningars ekonomi. När möjligheterna till att anordna de annars så framgångsrika arrangemangen försvinner, försvinner också en stor del av föreningarnas inkomster. Trots detta mörker kan vi idag gå ut med glädjande nyheter i IFK Lidingö. I höstas tillsattes en sponsorgrupp  med uppgift att samla in sponsorer främst till senior SM 2021. Gruppen, som leds av Adam Lindhe, har redan överträffat det ekonomiska mål som sattes upp. I skrivande stund är man inte heller så långt ifrån att få till en för klubben helt kostnadsneutral resa till senior-SM 2021. I längden betyder det att klubben inte kommer behöva ta från sina egna resurser för att kunna skicka ner en trupp till SM i Borås i augusti utan kan istället lägga pengar på annat, till exempel mer pengar och resurser till våra barn och ungdomsgrupper. 

 

Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till alla våra sponsorer; Ni hittar dem här!

 

Ni kan följa klubbens resa mot SM i Borås, 27-29 augusti, under fliken SM 2021. Där kommer bland annat intervjuer med aktiva, tränare och sponsorer att läggas upp.

Slagskeppet Muay Thai stöttar SM-Satsningen 2021
2021-05-08 23:31

 

Slagskeppet Muay Thai är en av Sveriges äldsta och mest anrika thaiboxningsklubbar och grundades redan 1977. Verksamheten rymmer också ett fullutrustat gym och har både Circuit träning och Crossfit.

 

Peter Lööf, som driver Slagskeppet är uppvuxen på Lidingö och har många goda erfarenheter av IFK Lidingö Friidrott. Dessutom har Slagskeppet samarbetet med IFK i många år där bl.a. Cursus Elit har kört delar av sin försäsongsträning på klubben. Det inställda Klövernlägret skulle också ha omfattat thaiboxning på Slagskeppet.

 

”För mig känns det bra att kunna stödja IFK Lidingö Friidrotts SM-satsning och jag känner mig redan som en del av den om jag ska vara ärlig. Jag har själv varit med att träna Cursus-gänget och följt dem över tid. Jag hoppas att vi kan fortsätta vårt fina samarbete och det finns mycket att vinna på det. Mina boxare har mycket att lära av friidrotten och vi vill också dela med oss till fler aktiva i IFK Lidingö Friidrott. Kampsortsträningen är allsidig och ett mycket bra komplement till friidrotten. Fråga gärna coach Malin i Cursus vad hennes erfarenheter är. Stort lycka till med er satsning och jag kommer att följa er hela vägen” säger Peter Lööf.

 

”Det är jätteroligt att en förening med nära samarbete till IFK Lidingö Friidrott faktiskt också går in och stödjer oss! Det måste vara unikt i sitt slag, stort tack! Varför inte ett upptaktsläger på Slagskeppet?” säger SM-generalen Adam Lindhe.

Aktiv-intervju Haben Kidane
2021-05-06 12:28

Beskriv dig själv?

 Hej, Jag heter Haben Kidane och är 23 år gammal och springer lite allt möjligt från 3000 - 10000 m. Jag började springa för IFK Lidingö 2019 efter att jag har tränat med Malin Sundström i ett år och insåg att min och Malins samarbete kändes bra och valde att springa för IFK Lidingö. Vid sidan av min elitsatsning studerar jag Tränarprogrammet idrott och hälsa i Falun. 

 

Målet för Säsongen 2021?

Målet för säsongen och 2021 är att springa så många tävlingar så möjligt om kroppen känns bra men min huvudsakliga mål är att springa Lidingöloppet 15 km. Jag har inga resultatrikt mål den här säsongen det på grund av att jag måste ta hänsyn till min eviga kompis alltså min skada som begränsar mig väldigt mycket från olika volym träningar.

 

Hur går träningen?

Träningen går helt okej tycker jag även om att det  är långt ifrån där jag vill bara så känner ändå att kroppen börjar samarbeta lite.

 

Bästa SM minne?

Mitt bästa SM-minne är från terräng SM 2019 liksom som många andra åren sedan 2017 var jag som vanligt skadat nästan hela halvåret och var nästan uppgiven om jag ens skulle tävla. När det var drygt fyra veckorna kvar till tävlingen så fick ändå hopp igen att kanske tävla för då började kännas bättre och bättre men långt ifrån den uppladdningen jag hade behövt. Iallafall med den jobbiga och obehagliga uppladdningen så gör jag mitt livs lopp och sprang in som 5:a vilket var väldigt bra för mig att få den kvitton men också att jag tillsammans med cursus gänget tog SM Guld vilket var extra roligt. Delad glädje är dubbel glädje. 

 

Beskriv SM rutinen

Jag har inga speciella rutiner som jag enbart gör för ett SM utan gör som jag brukar göra liksom de alla tävlingar. Laddar ofta mina tävlingar med pasta-pesto med Kyckling och kryddar med Nötmix som det har blivit en vana att göra det och det har funkat väldigt bra. Det som skiljer lite är den mentala förberedelsen och att man måste verkligen fokusera på det man ska göra och ingen annat.

 

Om du hade inte tränat löpning, vilken gren hade varit din i sådana fall? 

 

Vet faktiskt inte men skulle vara kul att testa kasta spjut, har hört att jag hade kunnat kasta långt 😀

 

Sportchef-intervju med Anders Walther
2021-04-27 14:17

Beskriv gärna dig själv, vad gör en sportchef? Och vad gör du när du inte är sportchef? 

Oj, vad svårt! Är en snart 57:åring som älskar friidrott och utveckling. Är gift och bor i Norra Djurgårdsstaden. Som sportchef är huvudtanken att både underhålla och utveckla det sportsliga i föreningen. Tillsammans med medlemmarna skapas en vision som vi sedan jobbar mot där jag är en av flera som ser till att vi når de mål vi sätter upp. Just medlemmarna är det viktigaste vi har, och det är många. Det gäller att lyssna och försöka räcka till för alla, vilket är tufft ibland. Fritiden går till landstället i Småland och en massa mer eller mindre nördiga intressen. 

 

Vad har du gjort innan du blev sportchef hos oss på ön?

Jag har jobbat som datakonsult på Eriksson i många år i eget företag samt drivit en hifi-mässa i Stockholm i 10 år. För ett antal år sedan gjorde jag helt om och började jobba med idrott på heltid och har sedan dess varit sportchef i Upsala IF, Bromma IF och IF Kville i Göteborg innan det nu blev IFK Lidingö. 

 

Hur ser du på vägen mot SM-2021? 

Tja, det har varit, och är, en tuff resa för många aktiva. Vi har svårt att bedriva friidrott fullt ut här på ön och tävlandet går på sparlåga. Restriktionerna har spelat en stor roll men vi kämpar på och det är fantastiskt att se hur kraften hos medlemmarna bara växer och jag ser faktiskt fram emot grymt bra SM-tävlingar, Covid till trots! 

 

Vad tror du kommer bli det bästa/roligaste med SM i Borås? 

Sammanhållningen. IFK Lidingö har en väldigt fin sammanhållning mellan både ledare och aktiva och den ska vi manifestera under Borås SM. Sen har även sammanhållningen i friidrottssverige ökat under pandemin. Det känns som att vi tillsammans med andra föreningar faktiskt öppnat vägar som inte riktigt fanns förut. Jag tror vi kommer få en häftig upplevelse med hela friidrottssverige i Borås. 

 

Vilken tror du kommer bli den största utmaningen? 

Att få alla skadefria. Skador är en farsot som vi måste jobba ännu hårdare för att få bukt med. Annars tror jag allt kommer rulla på bra! 

 

Hur ser truppen ut inför SM? Är det många rutinerade rävar, eller är det nya spännande wildcards? 

Både och! Den mest rutinerade är Andreas Otterling, och det känns som att han är riktigt på gång. Med bra förberedelser och tajming i hoppningen kan det bli riktigt långt. Fredrick Ekholm kämpar lite med sin rygg men även här har vi en rutinerad grabb som när allt stämmer är svårslagen. Fredricks pannben växer flera meter när det är tävling och det finns motståndare på startlinjen. Jag minns SM 2020 när han mer eller mindre slog sig fram till medalj. Simon Sundström är en superhet kandidat till guldet på 3000mH, det ska vi inte sticka under stol med. Sen har vi ett flertal wildcards som ska bli väldigt spännande att följa. men jag nämner inga namn. Dom är många….

 

Vilket är ditt bästa SM-minne? 

Det får bli när Tomas Lundberg, som jag tränat i många år, persade rejält på JSM i Hässleholm 2016 och kastade 60,18 i spjut. Hjärtat slår alltid extra volter när det går bra för aktiva som hela tiden kämpar på för att bli bättre. Tomas är en sån som alltid ger sitt yttersta och det gladde Big Time när han lyckades just på ett SM. 

 

Om du själv var med och tävlade - vilken gren hade du helst kastat dig in i?

Som gammal spjutkastare vore det självklara svaret spjut, men jag säger ändå höjd. Det är en häftig och fascinerande gren. 

 

Några avslutande ord? 

Det får bli att jag är väldigt tagen av allt engagemang som finns i föreningen. Allt från gamla rävar som Curt Högberg, Kai Abrahamsson m fl till alla yngre förmågor som alla ger allt för att saker och ting ska bli bättre. Med en engagerad styrelse som håller hårt i rodret och styr skutan mot framtida mål kan vi inte annat än lyckas. SM 2021 blir bättre än 2020, vår nya arena står klar till hösten och nästa års SM blir ännu bättre. Visst är framtiden vår!

Aktiv-intervju Andreas Movin
2021-04-14 16:05

Hej! Vem är du?

Hej! Jag heter Andreas Movin, är 24 år och springer i huvudsak 400m för IFK Lidingö Friidrott. Jag har varit med i föreningen sen jag var liten och fokuserat på 400m och långsprint dom senaste 10 åren. Vid sidan av friidrotten håller jag på att avsluta mina studier på KTH. 

 

Vad har du för mål med säsongen 2021? 

Mitt huvudsakliga mål för säsongen är att slå och helt krossa mitt nuvarande personliga rekord (48.86) från 2016 som nu har fått för många år på nacken. Därtill vill jag lyckas med en ännu bättre placering på SM i Borås än vad jag fick vid fjolårets SM. Årets SM blir min viktigaste tävling för den kommande sommaren och målet är att vara i suverän form då för att prestera på topp. 

 

Hur går träningen? 

Träningen rullar på väldigt bra. Jag har tillsammans med coach Rafael Askros hittat ett upplägg som jag har svarat väldigt bra på och verkar passa mig bättre än tidigare års upplägg. Vi har nu fokuserat mer på att utveckla mina styrkor mer än mina svagheter. Därtill har jag tränat en gång i veckan med en träningsgrupp i Täby för att få lite sparring och för att tagga till lite extra på passen. Hittills inga bakslag, samtidigt som träningsdosen har ökats ganska ordentligt men successivt. Så jag ser verkligen fram emot att tävla i sommar. 

 

Vilket är ditt bästa SM-minne? 

Mitt bästa SM-minne är från förra året i Uppsala. Liksom många andra under fjolåret hade förberedelserna inte varit dom bästa. Jag befann mig under våren i Singapore och hade inte tillgång till en friidrottsarena från mitten på februari till början av maj. Trots detta lyckades jag ta mig som en av två direktkvalade i mitt heat till min första SM-final. Väl i finalen blev det en chansning som dessvärre inte gick hela vägen den gången. Men det blev en sjundeplats där både försök och final innehöll säsongens två snabbaste lopp och bara 2-tiondelar från mitt 4 år gamla personliga rekord. 

 

Hur ser din rutin för inför SM? 

Inför en tävling och speciellt SM vill jag att allting ska kännas rätt. Någonting som gått och blivit en vana är att äta lax kvällen innan tävling samt till lunch om det är en sen tävlingsstart. Träningsmässigt blir det några lugnare dagar innan tävlingen med ett lättare träningspass dagen innan tävling för att väcka kroppen lite. Uppvärmningen för själva loppet är ganska lik ett vanligt träningspass, stora skillnaden är att jag brukar springa en ganska snabb 200ing 20-30min innan start. 

 

Om du inte sprang 400 meter, vilken gren hade du helst varit riktigt grym på?

Oj, det vet jag faktiskt inte. 400m innehåller samtliga komponenter som jag verkligen gillar. Men för att säga någonting säger jag 800m som ändå blir ganska lik 400m eller längdhopp.

Sponsorintervju Minutus
2021-03-22 16:16

I sponsorintervjun får ni träffa de företag som hjälper till att göra vår SM-resa möjlig. Först ut är det Lidingöbaserade gymmet Minutus!

Aktiv-intervju Simon Sundström
2021-03-11 16:18

Först ut i vår aktiv-intervju serie har vi Simon Sundström. Läs vad Simon, en av sveriges genom tidena bästa hinderlöpare, har för SM-minnen, mål och vad han hittar på en fredag kväll!

 

Beskriv dig själv: 

Jag heter Simon Sundström, är 23 år gammal och springer medel- och långdistans för IFK Lidingö. Min huvuddistans är 3000m hinder men jag springer även allt från 1500m-10km och terräng. 

 

Vad är målet för säsongen?

Mitt mål för säsongen är att slå mina personliga rekord och framförallt på 3000m hinder. 

 

Hur går träningen?

Träningen har löpt på fint för mig och hoppas det håller i sig nu under den viktigare grundträningen inför utomhussäsongen. 

 

Vilket är allra bästa SM-minne?

Mitt bästa SM-minne skulle jag säga var ifjol där jag försvarade SM-guldet på 3000m hinder i Uppsala. Det var en enorm lättnad efteråt och känna att man klarade av att hantera trycket och förväntningarna. 

 

Hur ser de sista förebereelserna ut innan SM?

Det var en svår fråga! Jag skulle säga att mina förberedelser inför viktigare tävlingar inte skiljer sig åt specielllt mycket. Däremot, det som varit gemensamt inför SM de tre senaste åren, är att jag varit på ett längre läger under sommaren för att bryta av allt tävlande och försöka upprätthålla formen så att den håller i sig hela säsongen. Då SM brukar vara sent på säsongen har det därför varit strategiskt. 

 

Ryktet säger att du på fredag springer 5000m i Sollentuna, ett lopp där målsättningen ska vara svenskt inomhusrekord. Hur går tankarna inför loppet och vad är din målsättning? 

Min målsättning inför fredag är att slå mitt utomhus-PB som lyder 13.52,80 från 2019. Det var längesen jag sprang 5000m så det gäller att ha respekt för den längre sträckan, inte minst då jag aldrig har sprungit det inomhus heller. Det blir ett spännande test och se vart man står innan jag går in i grundträningen igen! 

 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott