Anmälan till sommaridrottsskolan öppen!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

SM Borås 2021

Hej och välkommen till Lidingö Friidrotts-SM 2021 sida!

 

Här kommer vi följa våra aktivas och tränares resa till vad många tycker är friidrottsårets höjdpunkt, stora Friidrotts SM! På den här sidan så kommer man kunna läsa intervjuer med vår otroligt duktiga elit, höra hur våra elittränare tänker kring långsiktig utveckling och få tips till hur man ska träna om man vill springa under 8:30 på 3000m hinder. En perfekt sida för dig som älskar friidrott hel enkelt!

 

Inget av det här hade såklart varit möjligt utan hjälp av våra sponsorer. Pandemin har slagit hårt mot föreningslivet men vi vill ändå ha en stor trupp som presterar på topp under SM. Så ett stort tack till våra sponorer som ni kan läsa mer om under SPONSORER. Se till att stötta dessa företag som verkligen gör en skillnad för idrottslivet på ön.

 

Nu börjar resan mot Friidrotts-SM 2021 i Borås!

Aktiv-intervju Haben Kidane
2021-05-06 12:28

Beskriv dig själv?

 Hej, Jag heter Haben Kidane och är 23 år gammal och springer lite allt möjligt från 3000 - 10000 m. Jag började springa för IFK Lidingö 2019 efter att jag har tränat med Malin Sundström i ett år och insåg att min och Malins samarbete kändes bra och valde att springa för IFK Lidingö. Vid sidan av min elitsatsning studerar jag Tränarprogrammet idrott och hälsa i Falun. 

 

Målet för Säsongen 2021?

Målet för säsongen och 2021 är att springa så många tävlingar så möjligt om kroppen känns bra men min huvudsakliga mål är att springa Lidingöloppet 15 km. Jag har inga resultatrikt mål den här säsongen det på grund av att jag måste ta hänsyn till min eviga kompis alltså min skada som begränsar mig väldigt mycket från olika volym träningar.

 

Hur går träningen?

Träningen går helt okej tycker jag även om att det  är långt ifrån där jag vill bara så känner ändå att kroppen börjar samarbeta lite.

 

Bästa SM minne?

Mitt bästa SM-minne är från terräng SM 2019 liksom som många andra åren sedan 2017 var jag som vanligt skadat nästan hela halvåret och var nästan uppgiven om jag ens skulle tävla. När det var drygt fyra veckorna kvar till tävlingen så fick ändå hopp igen att kanske tävla för då började kännas bättre och bättre men långt ifrån den uppladdningen jag hade behövt. Iallafall med den jobbiga och obehagliga uppladdningen så gör jag mitt livs lopp och sprang in som 5:a vilket var väldigt bra för mig att få den kvitton men också att jag tillsammans med cursus gänget tog SM Guld vilket var extra roligt. Delad glädje är dubbel glädje. 

 

Beskriv SM rutinen

Jag har inga speciella rutiner som jag enbart gör för ett SM utan gör som jag brukar göra liksom de alla tävlingar. Laddar ofta mina tävlingar med pasta-pesto med Kyckling och kryddar med Nötmix som det har blivit en vana att göra det och det har funkat väldigt bra. Det som skiljer lite är den mentala förberedelsen och att man måste verkligen fokusera på det man ska göra och ingen annat.

 

Om du hade inte tränat löpning, vilken gren hade varit din i sådana fall? 

 

Vet faktiskt inte men skulle vara kul att testa kasta spjut, har hört att jag hade kunnat kasta långt 😀

 

Sportchef-intervju med Anders Walther
2021-04-27 14:17

Beskriv gärna dig själv, vad gör en sportchef? Och vad gör du när du inte är sportchef? 

Oj, vad svårt! Är en snart 57:åring som älskar friidrott och utveckling. Är gift och bor i Norra Djurgårdsstaden. Som sportchef är huvudtanken att både underhålla och utveckla det sportsliga i föreningen. Tillsammans med medlemmarna skapas en vision som vi sedan jobbar mot där jag är en av flera som ser till att vi når de mål vi sätter upp. Just medlemmarna är det viktigaste vi har, och det är många. Det gäller att lyssna och försöka räcka till för alla, vilket är tufft ibland. Fritiden går till landstället i Småland och en massa mer eller mindre nördiga intressen. 

 

Vad har du gjort innan du blev sportchef hos oss på ön?

Jag har jobbat som datakonsult på Eriksson i många år i eget företag samt drivit en hifi-mässa i Stockholm i 10 år. För ett antal år sedan gjorde jag helt om och började jobba med idrott på heltid och har sedan dess varit sportchef i Upsala IF, Bromma IF och IF Kville i Göteborg innan det nu blev IFK Lidingö. 

 

Hur ser du på vägen mot SM-2021? 

Tja, det har varit, och är, en tuff resa för många aktiva. Vi har svårt att bedriva friidrott fullt ut här på ön och tävlandet går på sparlåga. Restriktionerna har spelat en stor roll men vi kämpar på och det är fantastiskt att se hur kraften hos medlemmarna bara växer och jag ser faktiskt fram emot grymt bra SM-tävlingar, Covid till trots! 

 

Vad tror du kommer bli det bästa/roligaste med SM i Borås? 

Sammanhållningen. IFK Lidingö har en väldigt fin sammanhållning mellan både ledare och aktiva och den ska vi manifestera under Borås SM. Sen har även sammanhållningen i friidrottssverige ökat under pandemin. Det känns som att vi tillsammans med andra föreningar faktiskt öppnat vägar som inte riktigt fanns förut. Jag tror vi kommer få en häftig upplevelse med hela friidrottssverige i Borås. 

 

Vilken tror du kommer bli den största utmaningen? 

Att få alla skadefria. Skador är en farsot som vi måste jobba ännu hårdare för att få bukt med. Annars tror jag allt kommer rulla på bra! 

 

Hur ser truppen ut inför SM? Är det många rutinerade rävar, eller är det nya spännande wildcards? 

Både och! Den mest rutinerade är Andreas Otterling, och det känns som att han är riktigt på gång. Med bra förberedelser och tajming i hoppningen kan det bli riktigt långt. Fredrick Ekholm kämpar lite med sin rygg men även här har vi en rutinerad grabb som när allt stämmer är svårslagen. Fredricks pannben växer flera meter när det är tävling och det finns motståndare på startlinjen. Jag minns SM 2020 när han mer eller mindre slog sig fram till medalj. Simon Sundström är en superhet kandidat till guldet på 3000mH, det ska vi inte sticka under stol med. Sen har vi ett flertal wildcards som ska bli väldigt spännande att följa. men jag nämner inga namn. Dom är många….

 

Vilket är ditt bästa SM-minne? 

Det får bli när Tomas Lundberg, som jag tränat i många år, persade rejält på JSM i Hässleholm 2016 och kastade 60,18 i spjut. Hjärtat slår alltid extra volter när det går bra för aktiva som hela tiden kämpar på för att bli bättre. Tomas är en sån som alltid ger sitt yttersta och det gladde Big Time när han lyckades just på ett SM. 

 

Om du själv var med och tävlade - vilken gren hade du helst kastat dig in i?

Som gammal spjutkastare vore det självklara svaret spjut, men jag säger ändå höjd. Det är en häftig och fascinerande gren. 

 

Några avslutande ord? 

Det får bli att jag är väldigt tagen av allt engagemang som finns i föreningen. Allt från gamla rävar som Curt Högberg, Kai Abrahamsson m fl till alla yngre förmågor som alla ger allt för att saker och ting ska bli bättre. Med en engagerad styrelse som håller hårt i rodret och styr skutan mot framtida mål kan vi inte annat än lyckas. SM 2021 blir bättre än 2020, vår nya arena står klar till hösten och nästa års SM blir ännu bättre. Visst är framtiden vår!

Aktiv-intervju Andreas Movin
2021-04-14 16:05

Hej! Vem är du?

Hej! Jag heter Andreas Movin, är 24 år och springer i huvudsak 400m för IFK Lidingö Friidrott. Jag har varit med i föreningen sen jag var liten och fokuserat på 400m och långsprint dom senaste 10 åren. Vid sidan av friidrotten håller jag på att avsluta mina studier på KTH. 

 

Vad har du för mål med säsongen 2021? 

Mitt huvudsakliga mål för säsongen är att slå och helt krossa mitt nuvarande personliga rekord (48.86) från 2016 som nu har fått för många år på nacken. Därtill vill jag lyckas med en ännu bättre placering på SM i Borås än vad jag fick vid fjolårets SM. Årets SM blir min viktigaste tävling för den kommande sommaren och målet är att vara i suverän form då för att prestera på topp. 

 

Hur går träningen? 

Träningen rullar på väldigt bra. Jag har tillsammans med coach Rafael Askros hittat ett upplägg som jag har svarat väldigt bra på och verkar passa mig bättre än tidigare års upplägg. Vi har nu fokuserat mer på att utveckla mina styrkor mer än mina svagheter. Därtill har jag tränat en gång i veckan med en träningsgrupp i Täby för att få lite sparring och för att tagga till lite extra på passen. Hittills inga bakslag, samtidigt som träningsdosen har ökats ganska ordentligt men successivt. Så jag ser verkligen fram emot att tävla i sommar. 

 

Vilket är ditt bästa SM-minne? 

Mitt bästa SM-minne är från förra året i Uppsala. Liksom många andra under fjolåret hade förberedelserna inte varit dom bästa. Jag befann mig under våren i Singapore och hade inte tillgång till en friidrottsarena från mitten på februari till början av maj. Trots detta lyckades jag ta mig som en av två direktkvalade i mitt heat till min första SM-final. Väl i finalen blev det en chansning som dessvärre inte gick hela vägen den gången. Men det blev en sjundeplats där både försök och final innehöll säsongens två snabbaste lopp och bara 2-tiondelar från mitt 4 år gamla personliga rekord. 

 

Hur ser din rutin för inför SM? 

Inför en tävling och speciellt SM vill jag att allting ska kännas rätt. Någonting som gått och blivit en vana är att äta lax kvällen innan tävling samt till lunch om det är en sen tävlingsstart. Träningsmässigt blir det några lugnare dagar innan tävlingen med ett lättare träningspass dagen innan tävling för att väcka kroppen lite. Uppvärmningen för själva loppet är ganska lik ett vanligt träningspass, stora skillnaden är att jag brukar springa en ganska snabb 200ing 20-30min innan start. 

 

Om du inte sprang 400 meter, vilken gren hade du helst varit riktigt grym på?

Oj, det vet jag faktiskt inte. 400m innehåller samtliga komponenter som jag verkligen gillar. Men för att säga någonting säger jag 800m som ändå blir ganska lik 400m eller längdhopp.

Sponsorintervju Minutus
2021-03-22 16:16

I sponsorintervjun får ni träffa de företag som hjälper till att göra vår SM-resa möjlig. Först ut är det Lidingöbaserade gymmet Minutus!

Aktiv-intervju Simon Sundström
2021-03-11 16:18

Först ut i vår aktiv-intervju serie har vi Simon Sundström. Läs vad Simon, en av sveriges genom tidena bästa hinderlöpare, har för SM-minnen, mål och vad han hittar på en fredag kväll!

 

Beskriv dig själv: 

Jag heter Simon Sundström, är 23 år gammal och springer medel- och långdistans för IFK Lidingö. Min huvuddistans är 3000m hinder men jag springer även allt från 1500m-10km och terräng. 

 

Vad är målet för säsongen?

Mitt mål för säsongen är att slå mina personliga rekord och framförallt på 3000m hinder. 

 

Hur går träningen?

Träningen har löpt på fint för mig och hoppas det håller i sig nu under den viktigare grundträningen inför utomhussäsongen. 

 

Vilket är allra bästa SM-minne?

Mitt bästa SM-minne skulle jag säga var ifjol där jag försvarade SM-guldet på 3000m hinder i Uppsala. Det var en enorm lättnad efteråt och känna att man klarade av att hantera trycket och förväntningarna. 

 

Hur ser de sista förebereelserna ut innan SM?

Det var en svår fråga! Jag skulle säga att mina förberedelser inför viktigare tävlingar inte skiljer sig åt specielllt mycket. Däremot, det som varit gemensamt inför SM de tre senaste åren, är att jag varit på ett längre läger under sommaren för att bryta av allt tävlande och försöka upprätthålla formen så att den håller i sig hela säsongen. Då SM brukar vara sent på säsongen har det därför varit strategiskt. 

 

Ryktet säger att du på fredag springer 5000m i Sollentuna, ett lopp där målsättningen ska vara svenskt inomhusrekord. Hur går tankarna inför loppet och vad är din målsättning? 

Min målsättning inför fredag är att slå mitt utomhus-PB som lyder 13.52,80 från 2019. Det var längesen jag sprang 5000m så det gäller att ha respekt för den längre sträckan, inte minst då jag aldrig har sprungit det inomhus heller. Det blir ett spännande test och se vart man står innan jag går in i grundträningen igen! 

 
Våra sociala medier
föreningens covid info
STOLT ARRANGÖR AV LIDINGÖLOPPSVECKAN 2021
Våra partners
Övriga partners
RF Sisu