Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

ALLMÄNT

Grunden till en bra verksamhet, oavsett ålder och ambition, är att verksamheten leds av goda tränare/ledare (tränare nedan). Förmågan att leda en grupp och att kunna bemöta varje aktiv individuellt är grunden för att få alla att trivas och känna sig trygga. Att skapa en välkomnande miljö där alla vill och vågar synas är den ultimata inlärningsmiljön där alla känner att de utvecklas och dit alla längtar till nästa tillfälle.

 

 

Sportchefen ansvarar för att rätt tränarkompetens finns på rätt plats i verksamheten och erbjuder utbildning i dialog med tränarna.  

 

IFK rekryterar ibland tränare utifrån för att täcka de aktivas behov och för att stötta och inspirera föreningstränarna. IFK utbildar också ungdomar i tränarskap. IFK erbjuder också praktik för studenter från t.ex. Bosön eller GIH. 

 

DEFINITIONER

 

IDEELL TRÄNARE 

Basen i Föreningens barn- och ungdomsverksamhet är det ideella tränaskapet. FRI:s ideella tränare är de föräldrar / anhöriga som leder den dagliga verksamheten i träningsgrupperna (planerer och genomför träningarna).

 

Det ideella tränarskapet kräver inga förkunskaper om friidrott, utan det enda som krävs är att man älskar att utveckla barn och ungdomar med idrott som verktyg. Alla friidrottskunskaper förvärvas genom utbildning som FRI tillhandahåller (egna utbildningar kompletterat med RF-SISU, SFIF, osv.). Att utveckla sitt tränarskap tillsammans med sin aktiva är både inspirerande och kul.

 

UNGDOMSTRÄNARE (UNGA LEDARE, UL)

IFK har som ambition att upprätthålla "en pool" av ungdomstränare, som våra barn- och ungdomsgrupper ska kunna anlita som stöd till sin egen verksamhet. Dessa ungdomstränare är under utbildning och får genom dessa uppdrag praktisk tillämpning i sitt tränarskap. 

 

Ungdomstränarna är normalt sett från ca 15 år gamla och är ofta mitt upp i ett eget friidrottande.

 

FÖRENINGSTRÄNARE 

FRI:s föreningstränare är grengruppsspecialiserade tränare med FRI som "hemmaföreningen". De är kontrakterade och arvoderade för specifika uppdrag och har oftast huvudansvaret för en eller ett par träningsgrupper i föreningen.

 

Många föreningstränare har en gång börjat sin "tränarbana" i föreningen och successivt utbildat sig och specialiserat sig över tid. 

 

EXTERNA TRÄNARE 

Externa tränare är i princip samma sak, som föreningstränare, men där tränaren har en annan förening eller ett företag som huvudsysselsättning. 

 

TRÄNARE I VUXEN-/VETERANVERKSAMHETEN

Tränarna i i vuxen- och veteranverksamheten är normalt sett också aktiva, dvs. man är både aktiv och tränare samtidigt.

Tränarmodell i IFK Lidingö Friidrott
 
 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott