Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Ivan Sundström - vice ordförande
Malin, Ivan och Simon Sundström

Vi har kvar Ivan Sundström i styrelsen kommande år och det är vi glada för, här kan du läsa tidigare intervjuer med Ivan

 

Hej Ivan, har du något särskilt du vill lyfta fram som ett fint minne från 2022?
Med klubbhatten på måste jag tveklöst säga SM-Resan 2022 som innehöll det mesta - SM-guld, klubbrekord, skadekänningar, skratt, gråt, rutin, debut, osv. Men det som jag alltid kommer bära med mig i hjärtat var att få dela och njuta av SM-helgen tillsammans med Anders Walther. Svårt att beskriva med ord men ”fint minne” är ett sätt att uttrycka det.

Som friidrottsförälder och som hang-around till Cursus-gänget (tillika chaufför, serviceman, vattenbärare, sjukvårdare, massör och PT thaiboxningstränare, mm) har jag blivit bortskämd med träningsläger i hissnande natur, EM i München, en mäktig spurt till SM-guld, Finnkampsseger, PB:n på alla och en massa annat kul.

 

Du har arbetat mycket med policydokument och strukturen i föreningen sedan några år tillbaka, vad blir ditt fokus kommande år?
Våra aktiva och våra tränare/ledare är klubbens hjärta och att försöka ge dem så bra förutsättningar som möjligt är ett självklart fokus. Bra policys, strukturer, mål och strategi är bra först när de går i takt med verkligheten. Pandemin har begränsat möjligheterna att förankra, utbilda och förbättra så det är nästa steg. Lidingöloppets ”hälsa och välgång” är en förutsättning för att kunna matcha våra ambitioner.

 

Vilka utmaningar ser du i föreningen efter att pandemin är över och det mesta börjar bli ”normalt” igen?

Pandemin är roten till många utmaningar där det är tre saker som sticker ut:

  1. Att stötta Lidingöloppet i att öka antalet löpare till forna dagars antal på en ”ny löparmarknad” och en ”ny generation löpare”
  2. Att motivera aktiva som kom ifrån oss under pandemin att komma tillbaka, behålla dem vi har och få in fler barn 7–10 år
  3. Att våra aktiva ska få tränarkompetens som motsvarar deras ambitioner och att vår samlade tränarkompetens täcker alla grengrupper

Vilka händelser ser du framför dig med lite extra glädje 2023?

Alla aktiviteter där vi träffas i olika former där jag tror SM-Resan 2023 (Söderhamn) och IFK-Galan har potential att bli något extra.

 

Ditt hjärta klappar också lite extra för fler idrotter är friidrott, berätta vilket engagemang du har i andra föreningar!

Min” sport är thaiboxning och jag har haft olika roller i ”min” klubb Slagskeppet sedan mitten av 1980-talet. Just nu är jag vice ordförande och tränare.

Jag är styrelsesuppleant i ett av de mindre kampsportsförbunden, Allstyleförbundet.

Jag har varit verksam i olika roller i IFK Lidingö Fotboll och satt i styrelsen där i nästan 10 år. Min roll där just nu är valberedningen och marknadsgruppen.

Mitt företag jobbar mycket med sponsring och har nära samarbete med bl.a. Friidrottsförbundet, Bauhausgalan, Längdförbundet, Handbollsförbundet, Djurgården Fotboll & Hockey, Växjö Lakers och Ljungby Friidrott.

 

Vice Ordförande - Ivan Sundström

Berätta lite om dig själv och vad Lidingö Friidrott betyder för dig och din familj!
Jag kom i kontakt med IFK Lidingö Friidrott som väldigt ung deltagare i flera Lidingö-OS och skolstafetter. Debuterade i Lidingöloppet som 40 åring (2.45) och har sprungit varje år kroppen varit hel. Hakade på team 98 där sonen inledde sitt friidrottande och hustrun sin tränarbana – Simon finns nu i Cursusgruppen och Malin är deras tränare.

 

Du är vice ordförande i föreningen och går in ditt fjärde år i styrelsen (första året som suppleant). Vi har haft tuffa tider under coronaåren och alla har kämpat på och vi har kommit ur den krisen rätt helskinnade. Vad är det som du är mest nöjd och stolt över som du bidragit till i föreningen under åren?
Det känns lite som att 2022 blir det första året med ”vanlig verksamhet” och att vi äntligen kan göra allt det där som planerades inför 2020. Pandemin till trots så har vi lyckats hålla uppe verksamheten bra tack vare uppfinningsrikedom. Vi har tränat på och tävlat så mycket vi kunnat trots restriktioner och en stram budget. Alla har hjälpts åt och det är något som hela kommittén ska vara stolt över! SM-resan 2021 är ett bra exempel på hur vi tillsammans skapade resurser att genomföra SM ”normalt + guldkant” trots ansträngd ekonomi och utan att ta resurser från annan verksamhet.

 

Föreningen har tyvärr inte så stark tradition att arbeta med sponsorer. Du ingår i föreningens marknadsgruppen, hur skulle du önska att det arbetet utvecklades?
Vi är för dåliga på att tala om allt bra vi gör varje dag. Det är sådant som sponsorer vill stötta – reklamskyltarnas tid är sedan länge förbi. Jag tror grunden till att vi lyckats engagera fler sponsorer den senaste tiden är just att de förstått att vi på riktigt gör skillnad på många olika sätt. Genom Lidingöloppet stöttar vi föreningslivet i stort på Lidingö och Idrottslekis och Sommaridrottsskolan är andra exempel där vi sätter barn och ungdomar i rörelse.

Jag hoppas också att alla medlemmar förstår vikten av sponsorer för att våra aktiva och våra tränare ska får så bra förutsättningar som möjligt. Alla sponsorintäkter går oavkortat till vår idrottsverksamhet på olika sätt. All hjälp från medlemmarna är gör skillnad!

 

 

Hur tror du att IFK Lidingö Friidrotts verksamhet ser ut om 5 år?
Vi har en ännu tydligare fokus på kärnverksamheten (våra aktiva och våra tränare) och ger dem så bra förutsättningar som möjligt. Lyckas vi med det blir allt roligare, fler vill börja med friidrott och fler fortsätter längre – klyschigt, men sant. Jag är övertygad att vi byggt en stabil ekonomi och att vi kommit i mål med vårt hemvist på Lidingövallen.

Jag tror vi kommit långt i arbetet med ett hållbart tränarskap på alla nivåer i klubben. I de yngsta åldrarna så handlar det mycket om att mobilisera föräldraengagemanget så att en tränares insats får mycket stöd runt omkring (ordna läger, sociala aktiviteter, tävlingsdeltagande, hjälptränare, osv.). För våra föreningstränare handlar det om att skapa en totalsituation där den insats och den tid som läggs matchas med rätt villkor. Blir vi bäst på att ta hand om våra tränare så blir vi samtidigt den klubb som har nöjdast aktiva och medlemmar. Allt blir roligare och mer givande.  

 

Vilket idrottsminne gör dig varm i hjärtat?
När det gäller friidrott så är det Simons första SM-guld, JEM-brons och OS-start slår högt.  

Vice ordförande

Hur länge har du varit medlem/aktiv/engagerad i  IFK Lidingö Friidrott
Jag kom i kontakt med IFK Lidingö Friidrott som väldigt ung deltagare i flera Lidingö Olympiader och skolstafetter. Debuterade i Lidingöloppet som 40 åring (2.45) och har sprungit varje år kroppen varit hel. Hakade på team 98 där sonen inledde sitt friidrottande och hustrun sin tränarbana – Simon finns nu i Cursusgruppen och Malin är deras tränare.

 

Hur har dina två år i styrelsen varit, några oväntade erfarenheter?
Allt 2020 var oväntat. Hela styrelsen fick jobba med att ställa om att ställa in istället för att genomföra ett år med höga ambitioner och roliga aktiviteter. Visst har det varit lärorikt, men såklart hade jag helst sluppit men jag är säker på att föreningen kommer gå stärkta ur detta.

 

Vad bör styrelsen och alla andra medlemmar fokusera på kommande år?
Vår kärnverksamhet är våra aktiva och jag tror vi måste ha ett tydligt fokus på att ge dem så bra förutsättningar som möjligt på alla plan. Är vår verksamhet av hög kvalitet så kommer fler att vilja vara med och fler kommer att vilja friidrotta längre. För att kunna leva upp till detta måste föreningen ha god ekonomi oberoende av enskilda inkomstkällor, ha tillgång till ”goda ledare” tränare och ändamålsenliga anläggningar. Jag tror också att det är mycket viktigt att få ett eget hemvist på Lidingövallen där alla medlemmar har en samlingsplats. Det kommer att bli ovärderligt för sammanhållning och gemenskap. Den sociala delen av idrottandet är minst lika viktig, som bra tränare och bra idrottsanläggningar, dvs. en viktig del i föreningens ”kvalitetsbegrepp”.  

 

Hur ser du att vi ska förverkliga våra drömmar och visioner om hemviste på Lidingövallen när arenan står klar?
Att Corona inneburit att vår ursprungliga finansieringsmodell gjort att vi tvingats senarelägga byggnationen kan vi inte påverka. Tillsammans kan vi som förening mobilisera ideellt engagemang och hitta alternativa finansieringskällor, som gör att vi kan påskynda projektet.

Jag kan väl passa på att slå ett slag för att vara med och stödja de arbetsgrupper som jobbar med frågan – hör av dig till kansliet!

 

Vad arbetar du med till vardags?          
Delägare och styrelseordförande i familjeföretaget Sundström Safety AB, som utvecklar, tillverkar och marknadsför personlig skyddsutrustning (andningsskydd). I jobbet ingår mycket arbete med sponsring där Svenska Friidrottsförbundet är ett av projekten.

 

Finns det något annat du lägger ner mycket tid och engagemang i som inte har med ditt arbete eller IFK Lidingö Friidrott att göra
Föreningsnörden Ivan är styrelseledamot samt aktiv tränare och coach i BK Slagskeppet Muay Thai (thaiboxningsklubb i Kungliga Tennishallen), ingår i styrelsen i Svenska Allstyle Förbundet, marknadsgruppen i IFK Lidingö FK och ser så gott som alla DIF Fotbolls och DIF Hockeys hemmamatcher. Missar sällan Simons och coach Malins tävlingar och läger som ena dagen är på Lidingövallen och nästa dag är i Sydafrika. Sist men inte minst – stolt dubbelmorfar till lilla Ella och ännu mindre Agnes. 

 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott