Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Vad gör en friidrottsförälder?

IFK Lidingö Friidrott är en av Lidingös större idrottsföreningarna och förmodligen den förening som har den bredaste verksamheten: barn, ungdomar, juniorer, seniorer och veteraner. 

 

Våra träningsgrupper leds av föräldrar (tränare / ledare). Det behövs inga förkunskaper utan IFK bistår med den utbildning och det stöd som behövs. Träningsgrupperna samordnas i åldersgrupper där tränarna inspirerar varandra.

 

Målet med föräldraengagemanget är att barn och vuxna ska "göra resan tillsammans". Det finns många bra exempel på föräldratränare, som hängt med sina barn över en framgångsrik seniorkarriär, som t.ex. höjdhopparen Stefan Holm (och pappa Johnny), stavhopparen Armand Duplatis (mamma Helena och pappa Greg) och inte minst vår egen Simon Sundström som har sin mamma Malin som tränare.

 

En väl fungerande träningsgrupp kännetecknas av ett högt föräldraengagemang där man delar på sysslorna och hjälper ledare/tränare att sätta guldkant på helheten. Vad det engagemanget kan bestå av exemplifieras nedan.

 

Allt engagemang är lika värdefullt oavsett om du hjälper till som tränare/ledare, skjutsar till träning/tävling eller om du hjälper till att styra upp ett läger. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

 

Friidrottsförbundet har tagit fram en föräldrautbildning vi rekommenderar alla föräldrar att gå på!

EXEMPEL PÅ VAD EN FRIIDROTTSFÖRÄLDER GÖR
  • Man är hjälptränare, dvs. ett stöd under träningen (kratta gropen, peppa, ordning och reda, hämta plåster, trösta, osv.),
  • Stötta dem som behöver lite extra hjälp, t.ex. nya barn i gruppen,
  • Hjälpa tränarna att samordna tävlingar (anmälningar, skjutsschema, mm),
  • Turas om att skjutsa till träning och tävlingar,
  • Hjälpa till med föräldramöten, o.d. (allt från att baka och koka kaffe till att boka lokal),
  • Styra upp sociala aktiviteter, som t.ex. pizzakväll, bowling eller en rolig terminsavslutning,
  • Styra upp läger - mer information hittar du här! 
  • Hitta gruppsponsorer och t.ex. köpa in kläder till gruppen,
  • Och allt annat bra som bidrar till att barnen/ungdomarna och ledare/tränre har roligt, främjar sammanhållning, osv.
VAD ÄR "FRIIDROTT"?
Simon Sundström på startlinjen, OS Tokyo 2020 (2021)

Friidrott är en av världens äldsta idrotter. Ända sedan de olympiska spelen cirka 300 år f.Kr. har friidrott varit en viktig del av idrottens historia. Idag är friidrotten utbredd över hela världen och OS förknippas av många med friidrott.

 

Genom åren har flera svenska friidrottare nått framgångar på internationella mästerskap och många känner igen namn som Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Andreas Kramer. IFK Lidingö profiler är Andreas Otterling (längdhopp), Fredrick Ekholm (110 m häck) och Simon Sundström (3 000 m hinder). Föreningen har skördat många framgångar genom åren och du kan läsa mer om vår historia här!

 

Friidrotten delas in i fem grengrupper:

- Sprint / häck

- Medel- och långdistanslöpning

- Hopp

- Kast

- Mångkamp

 

Att friidrott består av så många olika grenar ökar också förutsättningarna för att alla ska kunna hitta något som de tycker är roligt. I början tränarar man alla grengrupper och det är först i sena tonåren, som aktiva brukar välja grengrupp fullt ut. 

 

Friidrott är grunden för nästan alla andra idrotter som innehåller kast, löpning och hopp. Det betyder att friidrotten är idealisk att kombinera med andra idrotter, som t.ex. fotboll, handboll och ishockey.

VI ÄR IFK LIDINGÖ FRIIDROTT TILLSAMMANS

Vår verksamhet är ideell vilket i praktiken betyder att medlemmarna gör verksamheten. Våra friidrottsföräldrar är alltså en förutsättning för att verksamheten ska fungera, dvs. att genomföra träningar och åka på tävlingar, åka på läger, göra sociala aktiviteter, hitta gruppsponsorer, osv. 

 

I princip allt som sker i vår förening är genomfört av medlemmarna och våra aktiviteter och arrangemang bygger på att alla hjälps åt. Det gäller lika mycket aktiviteter inom träningsgruppen, som större aktiviteter/arrangemang i föreningens regi (t.ex. klubbmästerskap, Luciaspelen och Lidingöloppet).

 

Alla våra arrangemang genererar viktiga intäkter, som oavkortat går tillbaka till verksamheten. Dessa intäkter möjliggör att vi kan ha ett kansli, att vi kan hyra hallar och anläggningar, att vi kan köpa in material, att vi kan ha föreningstränare, osv.

 

Arrangemangen bygger på ideellt arbete och här spelar friidrottsföräldrarna en mycket viktig roll. För att detta ska fungera så måste man som friidrottsförälder ställa upp som funktionär tillsammans med sina barn, men ibland också på aktiviteter där ens egna barn inte deltar.

 

Mer information om vad funktionärsskapet innebär hittar du på denna länk!

 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott