Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT
Funktionär/arrangemang

FAQ

Behöver alla vara funktionärer?

Ja, alla som är med i någon träningsgrupp är med som funktionärer, antal funktionärsuppdrag styrs av hur gammal du är inte hur mycket du tränar eller tävlar.


Behövs några förkunskaper?

Som mängdfunktionär behöver du ofta inga förkunskap utan du kommer att ledas av en kunnig Huvudfunktionär/Grenledare som ger dig instruktioner på plats för att du ska klara av ditt funktionärsuppdrag.

  

Får jag något att äta och dricka under arrangemanget?

På våra arrangemang får du nästan alltid fika eller mat, det beror lite på hur långt ditt uppdrag är. Glöm ej att ange i din anmälan om du har någon form av matallergi eller intolerans. På alla uppdrag är det bra att ha med sig en egen vattenflaska som du kan fylla på under dagen.

 

Hur anmäler jag mig som funktionär?

Fyll i formulär via vår arrangemangskalender   

Vi vissa samarrangemang som t.ex Finnkampen, Bauhaus och Stafett SM så är det ett formulär som Stadionklubbarna använder. 

 

Jag har anmält mig som funktionär men har fått förhinder, vad gör jag?

Om du fått förhinder och det är mindre än 14 dagar till arrangemanget så måste du själv ordna en aktuell ersättare som kan ta över din roll.

Vilka olika typer av funktionärsuppdrag finns det?

Den som har varit på en friidrottstävling vet att det behövs bra funktionärer för att allt ska flyta och funka bra. Man vill ju att tidsprogrammet ska hållas, att reglerna ska följas, att resultaten snabbt ska offentliggöras, att prisutdelningarna sker så snart det går efter avslutad gren. Och att alla som tävlar har kul och vill komma tillbaka!

 

Det är inte alla roller som man måste ha så mycket erfarenhet av friidrott för att klara av. Att ropa upp namn, höja och sänka ribban, vara varvräknare eller plocka ner avprickningslistor klarar de flesta. Men några roller är kanske större och viktigare än andra. Här beskriver vi kort några av dem:

 

Tävlingsledare: Det är tävlingsledaren som har huvudansvaret för helheten. Tävlingsledaren har ansvar för att tävlingen går rätt till och att regler följs. Tävlingsledaren är även ansvarig för säkerheten på tävlingsarenan. Ofta ingår även denna person i tävlingsjuryn.

Grenledare: Grenledaren ser till att den särskilda grenen fungerar. Grenledaren ansvarar för att reglerna följs och att allt annat är i ordning i grenen. Grenledaren fungerar även som arbetsledare för övriga funktionärer i grenen. Det är grenledaren som skriver under protokollet som lämnas vidare till sekretariatet (vanligtvis via en kurir). Grenledaren kan antingen hjälpa till med mätning eller flaggor eller ha en helt fri och övergripande roll.

Löpningsledare: Löpningsledare leder arbetet vid löpgrenarna ihop med bandomarna, starters och övriga funktionärer i löpning.

 

Mängdfunktionär: Som mängdfunktionär så behöver du inga eller små förkunskaper, det mesta får du lära dig på plats av din grenledare och de som är med dig på grenen. Exempel på mängdfunktionär är krattare, mätare, uppropare, resultatvisning med mera.

Starters: Våra starters är utbildade av GOSTH och har stor vana av att genomföra både små och stora tävlingar. Vill du också utbilda dig till starter? Kontakta kansliet. Det är startern som ansvarar för alla starter i löpgrenarna och skjuter iväg loppen. Ansvarig starter på en tävling ingår vanligtvis i juryn ihop med övriga i tävlingsledningen.

 

Eltid och Sekretariat

Som eltidtagare så lär man sig använda målkameran för att kunna ta exakta tider. Man för även in resultaten som kommer från teknikgrenarna elektroniskt så det kommer in i systemet och upp på hemsidan. Vi utbildar dem som är intresserade internt. Kontakta kansliet vid intresse.

Tekniska ledaren: Det är den tekniska ledaren som ansvarar för att det är rätt utrustning och rätt redskap på plats och att allt fungerar som det ska. Det är den tekniska ledaren som kontrollväger spjut eller andra  kastredskap som den tävlande har med sig. På tävlingar i de yngre åldrarna förekommer det sällan att den tävlande har med sig egna redskap. Den tekniska ledaren fungerar även ofta som ett stöd till sekretariatet och övriga grenledare. Den tekniska ledaren är ofta med i juryn som vanligtvis består av starter, teknisk ledare och tävlingsledaren.

 

Speaker: För att få ut information och resultat så har varje tävling 1 eller flera speakers, vi själva brukar t.ex alltid ha minst två speakrar på Luciaspelen, då det är ett roligt och bra sätt att få med vad som händer även på innerplan. Speaker är även den som talar om vem som har kommit på vilken placering och blir då en del av prisutdelningen.

 

Information: På varje tävling finns det en information det är där man brukar man dela ut nummerlappar och svara på alla möjliga typer av frågor som den aktiva eller någon annan kan ha.

 

Kiosk: På till exempel KM på Lidingövallen har vi försäljning av mat, dryck och annat gott. Här behöver du hjälpa till med lite av varje, inköp, försäljning, renhållning samt uppställning av tält och återställning av försäljningsplatsen.

Roddare: Innan och efter varje arrangemang är det mycket som ska transporteras, byggas upp och efter varje arrangemang så ska iordningställande ske. Dessa uppdrag ligger oftast i anslutning till de olika arrangemangen men kan också vara under andra perioder.

 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott