SAMMANFATTNING DIGITALT INFORMATIONSMÖTE 13 OKTOBER 2021
Agenda
- Allmänt IFK Lidingö Friidrott
- Lidingöloppet
- Ekonomi
- Valberedningen informerar
- Funktionär
- Förslag på ändrad avgiftsstruktur
- Frågor
Allmänt
Ordförande Mikkel M. informerade i korthet kring vad som ligger på styrelsens bord just nu:
- Styrelsen har beslutat att starta upp paraidrott med stöd av RF, SF och Lidingö Stad. Initialt stöd för rullstol.
- Arbetet med arrendeavtal för vårt hemvist är fortfarande under arbete. En container för förvaring av utrustning finns nu på plats på Lidingövallen, som lite skämtsamt kallas för ”Klubbstugan”.
- IFK Lidingö Friidrott liksom alla idrotter har stora problem att få halltider inomhus under vintersäsongen. Detta slår hårdast mot våra yngsta barn-/ungdomsgrupper. Roten till problemet är en akut hallbrist på Lidingö. En kontinuerlig dialog sker med Lidingö Stad.
- Med slopade restriktioner kommer vi genomföra Luciaspelen i ”normal form”. Ett nytt regelverk för barn införts, som måste implementeras.
- Styrelsen undersöker möjligheterna att återinföra Lidingö OS, som tas upp mer i detalj nedan.
Lidingö OS
Inledning
Lidingö OS var länge en del av Lidingö där Öns mellanstadieelever tävlade för sin klass/skola mot övriga skolor. Alla som vuxit upp på Lidingö har sannolikt varit med i ett Lidingö OS. Intresset svalande dock från skolornas sida, men nu tror styrelsen att det är läge att ta upp Lidingö OS igen. Lidingö OS var också en ”plantskola” för rekrytering där IFK hade en ovärderlig plattform att visa upp sin verksamhet.
Tävlingen
Tanken är att det ursprungliga grenprogrammet ska gälla (60 m, 300 m, 800 m, 60 m häck, längd, höjd, kula, kast med liten boll samt mixstafett (6 x 200 m 3 flickor, 3 pojkar). De som deltar i 300 m, kast med liten boll och länd deltar också i ”Jullekampen”, dvs. en trekamp.
Vad krävs för att komma igång?
Arbetet är tänkt att utföras i en arbetsgrupp till vilken styrelsen behöver stöd från engagerade medlemmar. Det behövs alltså stöd i projektet i stort och i smått. Styrelsen kommer inom kort att gå ut och fråga medlemmarna om de vill stödja, men vet du redan nu att du vill vara med så maila kansliet; ifk@lidingofri.se
Nya tränare i klubben
Sportchef Anders Walther redogjorde i korthet för hur tränarsituationen ser ut i föreningen och att stort fokus finns på att knyta till oss kompetenta tränare. AW presenterade två nya tillskott i tränarstaben i from av Desmond Rogo (hemmahörandes i Uppsala) och Erik Svensson (från Falkenberg). Båda bor nu i Stockholm och båda studerar vid GIH. Desmond och Erik kommer primärt att stötta ungdomsverksamheten, men har på sikt mycket att tillföra också i seniorverksamheten.
Lidingöloppet
Cecilia Gyldén sammanfattade i ord och bild hur Lidingöloppsveckan flutit på. Det är för nära inpå att dra några slutsatser, men genomförandet har tagits mycket väl emot av både löpare och funktionärer. En undersökning bland deltagarna är pågående och resultatet av den kommer att presenteras lite längre fram i höst liksom utfallet i övrigt. Ytterligare utvärderingar med bl.a. partners, funktionärer och huvudfunktionärer är också under arbete.
Ekonomi, budget, mm
Bengt Larsten redogjorde i korthet för IFK:s ekonomi och utfall mot budget. Styrelsen följer ekonomin noga och just nu ser prognosen marginellt bättre ut än budget. Då både kostnader och intäkter är svåra att bedöma så krävs en fortsatt skärpa i att hålla i föreningens kostnader över hela verksamheten.
Valberedningen
Valberedningen är en av IFK Lidingö Friidrotts centralaste funktioner och en viktig del föreningsdemokratin. För att mer i detalj berätta om hur valberedningen arbetar fick Patrik Buddgård vara en del av kvällens agenda. Valberedningen består denna mandatperiod av Patrik Buddgård (sammankallande), Camilla Larsten, Stig Åhman och Marie Thulesius.
Valberedningen finns representerade på alla styrelsemöten och får en chans att följa styrelsens arbete löpande under mandatperioden. För att finna rätt kandidater så intervjuas ordföranden och en enkät görs med kansliet och med befintliga ledamöter/suppleanter. Det valberedningen önskar i större utsträckning är att få mer input ifrån medlemmarna (är du intresserad av styrelsearbete och/eller vara med i en arbetsgrupp, maila patrikbuddgard@gmail.com eller ifk@lidingofri.se).
Funktionär
Kerstin Hvalgren beskrev i korthet hur arbetet fortlöpt under Lidingöloppsveckan och passade på att tacka alla som ställt upp. Kerstin ser att det finns potential/behov att förenkla arbetet med att tillsätta funktionärer och välkomnar alla förslag och idéer från medlemmarna (kerstin.hvalgren@lidingofri.se). All hjälp är guld värd och arbetet börjar redan under hösten.
Nästa funktionärsuppdrag är Luciaspelen 10–12 december.
Översyn avgiftsmodell; ”provtryckning”
Styrelsen har under 2021 sett över föreningens avgiftsmodell och jämfört IFK med övriga föreningar i Stockholm och på Lidingö. Anders Ejendal presenterade styrelsens tankar och mål, som också omfattar att gör det enkelt för medlemmen samtidigt som administrationen blir lättare för kansliet. Vissa tränare i barngrupperna har ifrågasatt medlemsavgiften givet att de arbetar ideellt och att andra föreningar tagit tag i detta på Ön.
Fria Bosökort till alla åldrar är inte ekonomiskt möjligt för IFK Lidingö Friidrott i framtiden, särskilt sedan långt ifrån alla verkligen utnyttjar förmånen. Detta är också en del av översynens omfattning.
Två hypoteser presenterades för mötet med olika hantering av medlemsavgiften. Båda förslagen omfattar en reducerad aktivitetsavgift mot att varje enskild aktiv bär kostnaden för Bosön. Den aktive kan då själv välja ”det billigaste” alternativ utifrån hur mycket träning som förläggs på Bosön (olika typer av kort alternativt lösbiljetter).
Förhandlingar med Bosön pågår och måste slutföras innan ett konkret förslag kan presenteras. För att ändra medlemsavgiften krävs ett årsmöte/extra årsmöte.