Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

SM-resan: Möt tjejen som vill att perset är 4.07 eller högre när säsongen är över
2022-05-25 20:56
Johanna Hellman med coach Robert Eliasson

Johanna Hellman har haft en fin vintersäsong där hon i omgångar höjt klubbrekordet. Men hon siktar ännu högre och hoppas att snart nå över 4 meter. Här är hon intervjuad av Olof Silvander.

 

Varför blev det stavhopp för dig? 

– Bra fråga, det brukar jag också undra när vi står i snöslasket och spänner fast stavar på biltaket. Helt ärligt vet jag inte varför det blev just stavhopp men har för mig att jag tyckte det var lite coolare än alla andra grenar. Frågade mamma också i hopp om att det fanns någon bättre anledning som jag glömt bort men enligt henne sa Rafael att jag borde hoppa stav så då fick det väl bli så.

 

– En av de första gångerna jag testade landade jag på vår tränare så jag var ingen naturbegåvning från start direkt men jag tyckte det var roligt och har haft flera bra tränare längs vägen. Inte minst Hasse (Lagerqvist) och hans glädje för stavhopp som verkligen smittade av sig, utan honom vet jag inte om jag hade tyckt det var kul att fortsätta så jag är glad att jag fick chansen att träna för honom.   

 

Anledningen till din fina utveckling under vintern?  

– Tror mest det är att träningen äntligen har gett resultat. Fick till en bra grundträning i höstas så jag har blivit lite starkare nu och hoppar bättre tekniskt.

 

– Sen tror jag en del av utvecklingen beror på en annan inställning till tävlandet och att vi fick in tävlingar i princip varje helg. Med så många tävlingstillfällen kunde vi lägga upp en bra tävlingsplan utan att stressa fram något och jag lärde mig bli säker även på högre höjder. 

 

Vad vill du ha uträttat eller uppnått när säsongen 2022 är över?  

– Det börjar väl bli dags att hoppa över fyra meter kan jag tycka. Har ju haft det som mål ett tag nu och även om jag kände att det fanns i kroppen under vintern så fick jag inte allt att falla på plats på någon tävling.

 

– Men samtidigt är jag rätt trött på det målet så vi kan väl säga att när säsongen 2022 är över vill jag ha hoppat 4.,07. Då är jag ju i alla fall mindre än en meter under världsrekordet för damer. Om de inte slår 5.06 men då får väl jag också hoppa högre. Sen skulle jag även vilja få till ett bra SM och komma dit med en stabil säsong och hög lägstanivå i ryggen.  

 

Om du fick resa tillbaka i tiden för att uppleva något friidrottsligt ögonblick, vilket skulle det i så fall vara? 

– VM i Doha 2019 när Angelica Bengtsson tog svenskt rekord efter att hennes stav gick av. Det tycker jag var otroligt imponerande att hon klarade så hade varit häftigt att vara på plats och se.  

 

Vilken är den roligaste tävling du har varit med i? Motivera 

– Det är nog Täby stavhoppsgala på Täby torg förra sommaren. Resultatmässigt var det katastrof men att tävla mitt på torget på en uppbyggd bana var kul och så blev det en helt annan stämning runtomkring än att tävla på en vanlig arena. Det är ju inte ofta man springer sin ansats rakt mot en uteservering men det var kul att uppleva något annorlunda.  

 

Olof Silvander

 
Våra sociala medier
Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott