Luciaspelen 2023
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Inför SM 2022 möter du: medeldistansaren Jacob Klinth
2022-02-14 09:42
Sub-4 på 1500m under fjolårets SM i Borås av Jacob Klint – delvis tack vare klubbens sponsorer. Foto Janne Åkerblom

Jacob Klinth är född 2001. Han har varit med i klubben sen han var liten parvel och även om innebandy länge var idrotten nummer 1 för Jacob har friidrotten och löpningen alltid funnits med.

 

De senaste åren har framstegen varit stora. Sommaren 2021 fick Jacob, tack vare klubbens sponsorer och den SM-satsning vi då gjorde, chansen att åka med till Borås och Friidrotts-SM.

 

Hur gick det då? Jo, det kan du läsa om i den här intervjun som Olof Silvander har gjort med Jacob.

Hur går träningen?

 

– Jodå det rullar på, hösten har varit lite seg med skador i både knän och ben, men nu har jag förhoppningsvis lagt de bakom mig!! Och jag har äntligen börjat springa igen!

 

Förra året gjorde du ett mycket fint 1500m-lopp på SM i Borås. Tiden 3:59.64 var inte bara personligt rekord utan även din första gång under dröm-4. Kommer du ihåg hur tankarna gick inför loppet? 

 

– Jag minns det som att det var i går. Jag hade haft en lite seg säsong med tider som inte motsvarade förra årets. Däremot hade det känts bra i kroppen så det kändes lite som att jag ”gick och väntade” på ett bättre resultat tidsmässigt.

 

– Mitt egentliga mål var att prestera bra på JSM en vecka innan SM i Borås där det mer handlade om placering än tid. Jag kände mig stark och placeringsmässigt gick det bra.

Jag fick chansen att vara med även på Stora SM i Borås och bestämde mig blott fyra dar innan att jag skulle köra. Jag kände att jag hade mer att ge och att det kanske var sommarens sista möjlighet.

 

– Väl på plats insåg jag hur mycket mer proffsigt allt är på senior SM jämfört med JSM från allt från ankomst till idrottsplatsen, avprickning, utrustning, inmarsch etc. Det kändes inspirerande. Jag försökte ändå inbilla mig att det var en helt vanlig tävling för att inte bli allt för nervös.

 

– Jag hade hoppats på en ”långsam start” av de allra bästa i mitt heat, för att själv kunna få ett optimalt tempo, och så blev det! Jag kände mig oerhört stark och övervägde att avancera från min sista plats i klungan. Men jag höll mig cool och låg kvar i min behagliga rygg som tur var. När klockan sen ringde hade jag självklart inte chans att hänga med men jag kunde öka lite och till slut överlycklig och trött springa i mål på 3:59.64!

 

Vad tar du med dig från säsongen 2021?

 

– Jag tar främst med mig tre saker. Den första var silvermedaljen från stafett-SM, där Olof, jag och Julle t.o.m var med och fajtades om guldet. Det andra var självklart att för första gången komma under 4 min på 1500m på SM i Borås och den tredje var Lidingöloppet 15 km där jag gjorde 54:14 utan att egentligen vara tränad för det.

 

Vad har du för mål i sommar?

 

– Jag hoppas på att kunna persa på både 800m och 1500m, hålla mig skadefri, och varför inte ta hem ett JSM-guld i stafett till ön? 

 

Har du ett favoritpass du vill dela med dig av?

 

– Knepet med medeldistans löpning är att lära sig gilla olika pass. Ett fartpass med t.ex. 600m + 400m + 200m + 300m + 200m + 100m med 3–4 min vila är ett favoritpass. Då man känner att man efter sexhundringen i nästintill maxfart ändå kan göra bra i dom andra loppen.

 

Om du fick drömma fritt, hur skulle det perfekta 1500m-loppet se ut?

 

– Det perfekta 1500m loppet hade varit en sen eftermiddag efter en av de där otroligt varma sommardagarna men då det fortfarande är lite svalt i luften på kvällen. Ett fullsatt Stockholms stadion, och där jag går från att ligga sist i klungan när ett varv återstår till att spurta till mig första platsen precis innan mållinjen!

 

Till SM-resan 2022

 

 

SM-resan stöttas av

  • Klippoteket
  • M Boestad
  • Minutus
  • Prioritet Finans
  • Raccoon
  • Schneidler Invest
  • Slagskeppet
  • Sundströms
  • Tejptryck
 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott