Luciaspelen 2023
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT

Sportchef-intervju med Anders Walther
2021-04-27 14:17

Beskriv gärna dig själv, vad gör en sportchef? Och vad gör du när du inte är sportchef? 

Oj, vad svårt! Är en snart 57:åring som älskar friidrott och utveckling. Är gift och bor i Norra Djurgårdsstaden. Som sportchef är huvudtanken att både underhålla och utveckla det sportsliga i föreningen. Tillsammans med medlemmarna skapas en vision som vi sedan jobbar mot där jag är en av flera som ser till att vi når de mål vi sätter upp. Just medlemmarna är det viktigaste vi har, och det är många. Det gäller att lyssna och försöka räcka till för alla, vilket är tufft ibland. Fritiden går till landstället i Småland och en massa mer eller mindre nördiga intressen. 

 

Vad har du gjort innan du blev sportchef hos oss på ön?

Jag har jobbat som datakonsult på Eriksson i många år i eget företag samt drivit en hifi-mässa i Stockholm i 10 år. För ett antal år sedan gjorde jag helt om och började jobba med idrott på heltid och har sedan dess varit sportchef i Upsala IF, Bromma IF och IF Kville i Göteborg innan det nu blev IFK Lidingö. 

 

Hur ser du på vägen mot SM-2021? 

Tja, det har varit, och är, en tuff resa för många aktiva. Vi har svårt att bedriva friidrott fullt ut här på ön och tävlandet går på sparlåga. Restriktionerna har spelat en stor roll men vi kämpar på och det är fantastiskt att se hur kraften hos medlemmarna bara växer och jag ser faktiskt fram emot grymt bra SM-tävlingar, Covid till trots! 

 

Vad tror du kommer bli det bästa/roligaste med SM i Borås? 

Sammanhållningen. IFK Lidingö har en väldigt fin sammanhållning mellan både ledare och aktiva och den ska vi manifestera under Borås SM. Sen har även sammanhållningen i friidrottssverige ökat under pandemin. Det känns som att vi tillsammans med andra föreningar faktiskt öppnat vägar som inte riktigt fanns förut. Jag tror vi kommer få en häftig upplevelse med hela friidrottssverige i Borås. 

 

Vilken tror du kommer bli den största utmaningen? 

Att få alla skadefria. Skador är en farsot som vi måste jobba ännu hårdare för att få bukt med. Annars tror jag allt kommer rulla på bra! 

 

Hur ser truppen ut inför SM? Är det många rutinerade rävar, eller är det nya spännande wildcards? 

Både och! Den mest rutinerade är Andreas Otterling, och det känns som att han är riktigt på gång. Med bra förberedelser och tajming i hoppningen kan det bli riktigt långt. Fredrick Ekholm kämpar lite med sin rygg men även här har vi en rutinerad grabb som när allt stämmer är svårslagen. Fredricks pannben växer flera meter när det är tävling och det finns motståndare på startlinjen. Jag minns SM 2020 när han mer eller mindre slog sig fram till medalj. Simon Sundström är en superhet kandidat till guldet på 3000mH, det ska vi inte sticka under stol med. Sen har vi ett flertal wildcards som ska bli väldigt spännande att följa. men jag nämner inga namn. Dom är många….

 

Vilket är ditt bästa SM-minne? 

Det får bli när Tomas Lundberg, som jag tränat i många år, persade rejält på JSM i Hässleholm 2016 och kastade 60,18 i spjut. Hjärtat slår alltid extra volter när det går bra för aktiva som hela tiden kämpar på för att bli bättre. Tomas är en sån som alltid ger sitt yttersta och det gladde Big Time när han lyckades just på ett SM. 

 

Om du själv var med och tävlade - vilken gren hade du helst kastat dig in i?

Som gammal spjutkastare vore det självklara svaret spjut, men jag säger ändå höjd. Det är en häftig och fascinerande gren. 

 

Några avslutande ord? 

Det får bli att jag är väldigt tagen av allt engagemang som finns i föreningen. Allt från gamla rävar som Curt Högberg, Kai Abrahamsson m fl till alla yngre förmågor som alla ger allt för att saker och ting ska bli bättre. Med en engagerad styrelse som håller hårt i rodret och styr skutan mot framtida mål kan vi inte annat än lyckas. SM 2021 blir bättre än 2020, vår nya arena står klar till hösten och nästa års SM blir ännu bättre. Visst är framtiden vår!

 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott