Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT
NY INFORMATION om Covid-19 den 22 januari 2021
NY INFORMATION om Covid-19 den 22 januari 2021
2021-01-24 21:57

Inledning


NY INFORMATION 22 januari 2021

Från och med måndag 25/1 2021 kommer vi kunna ha organiserad träning utomhus för alla åldrar. 


De som får träna inomhus är:

- BUK grupper som tränar i Lidingö Stads gymnastikhallar

- Svensk Elit, dvs de som klarar SFIFs resultatnivåer alternativt placerat sig bland de 8 främsta på senior-SM.


Här kan du läsa förbundets ny riktlinjer i detalj!


Övrig information på vår hemsida ändras så fort vi hinner.

Simon "månadens friidrottare augusti 2020"
2021-01-28 08:41
Foto: Deca Text & Bild
Friidrottsförbundet har sedan 2004 lyft en aktiv varje månad, som gjort en prestation som sticker ut. P.g.a. Covid-19 så pausades "månadens friidrottare", men nu jobbar de ikapp.

När det kom till augusti var det Simon Sundströms hinderlopp i Décines-Charpieu, Frankrike, som gjorde honom till "månadens friidrottare".

I dag fyller Lars G Lindström 85 år
2021-01-27 18:46
1965 års version av Lars G Lindström
När jag började friidrotta i mitten på 1970-talet hade friidrotten en liten boom på ön. Ett skäl var att man drog igång en friidrottskola 1974, ett annat var när Anders Julin ett par år senare kom till ön med ett överflöd av entusiasm och glädje. Ytterligare ett skäl som säkert bidrog starkt var Lars G Lindström. Ja, han som nu fyller 85 år, just i dag.
Kamrat Nytt 1 för 2021
2021-01-27 10:32
Då har vi fått årets första nummer av Kamrat - Nytt

Malin tar time-out från elitsatsningen
2021-01-25 16:34
Malin Eriksson (numer Sundström) längst till höger pausar satsningen. Här på en bild från 2016 tillsammans med tränare Leif Robertson och träningskamraten Malin Otterling Marmbrandt.
Malin Eriksson numera Sundström tar för tillfället time-out från sin elitsatsning. Här är coach Robertsons lilla sammanfattning:
I dag fyller Tommy Holmestrand ojämnt!
2021-01-24 22:09
Tommy, här som 1500m-segrare i en landskamp mot Italien 1962.
Tommy Holmestrand kom till Lidingö i början av 1960-talet. Han var under flera år en av Sveriges bästa medeldistansare med SM-guld på 1500m och flera landskamper på 800m och 1500m. Efter den egna aktiva karriären fortsatte Tommy som löpande tränare under många många år. Mängder av IFK Lidingö-medeldistansare har utvecklats till Sverigeelit under Tommys ledning.

Och jo, ja just det; just i dag, söndag 24 januari, fyller Tommy 85 år. Det är värt att fira!
Uffe 75
2021-01-22 09:10
Uffe Högberg i 1968 års version

I går fyllde en av IFK Lidingös absolut bästa löpare genom tiderna 75 år. Uffe Högberg hade länge det svenska rekordet på 1500m med 3:36.56 från en landskamp på Stadion mot Storbritannien 1974. Uffe är fortfarande, nu 47 år senare, Sverigetrea genom tiderna.

 

Vi grattar både till den ansenliga tiden och den nästan lika ansenliga åldern.

Veteranerna tar plats
2021-01-20 14:49
Här poserar Ingvar med unge adepten Evert lite på Covid-avstånd.
Att vara veteranfriidrottare har varit en utmaning under 2020, och troligen fortsättningsvis ett bra tag framöver. Detta till trots kämpar de flesta på, även om det blir väldigt utspritt.

Ur ett bredare perspektiv är det många föreningar som kanske kan tyckas mindre bra på att ta hand om och uppmärksamma veteranerna som övriga, yngre, medlemmar.
Vi måste erkänna att det nog varit så även i IFK Lidingö Friidrott, men det finns en underliggande orsak som vi ska vara öppna med och försöka ändra på.

Som yngre aktiv är man på väg mot zenit, föräldrar intresserar sig och ställer upp som både ledare och funktionärer. Media bevakar elitidrotten och då gäller det att peaka resultatmässigt. När det gäller ekonomiskt stöd från stat och kommun till föreningen kommer det från den verksamhet man har för de som är upp till 25 år. Tränarna vill träna de som är på väg uppåt, kanske med drömmar om att få vara tränare för någon på EM, VM eller rent av ett OS.

Som veteran känner man sig inte särskilt delaktig i det ovan nämnda, men man gnetar på och har roligt. Man träffar och umgås med andra likasinnade på tävlingar och de flesta är rätt avslappnade till sina resultat, andra har vinnarinstinkten på ytan.

Hur ska vi som förening tänka då?
Ja, om vi på allvar ska kunna lyfta det som all idrott borde handla om, nämligen välmående, då bör vi ta veteranidrotten på större allvar. Vi har ett stort antal veteraner i registret, men långt ifrån alla är så aktiva som Ingvar Lindqvist och Evert Tegle på bilden.
All veteranidrott är inte friskvård, men det ger ett ack så viktigt välmående. Även om Evert har lite känningar och småont så finns där lusten till förbättringar och Ingvar hjälper till, på behörigt avstånd, med tekniska tips i löpningen.

Man blir glad av dessa veteraner, och alla andra som öser på med sin träning. Mot nya mål.

Vi är just nu igång med att starta upp en liten grupp som ska jobba lite mer strategiskt mot olika mål, t ex Veteran VM i Göteborg 2024, eller det mer nära målet Veteran-SM 2021 (om det blir något).
Om du är veteran, eller förälder till någon veteran, och känner att du kan ge detta lite tid är du välkommen att höra av dig till mig. Mer om vår veteransatsning kommer framöver!
anders.walther@lidingofri.se

Vi avslutar med en dikt av Karin Boye som ger en fin bild av vad mål handlar om.

I rörelse

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd - 
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.
2021-01-18 19:00

Vi är mycket glada att hälsa Prioritet Finans in i IFK Lidingö Friidrottsfamiljen, som valt att stötta föreningen under 2021.

 

Familjeföretaget Prioritet Finans, med säte i Göteborg, är en stor sponsor till svensk friidrott och är bl.a. partner till Friidrottsförbundet, Bauhausgalan och huvudsponsor till Göteborgs jubileumsmaraton 2021.

 

Prioritet brinner för både topp och bredd och fick stor uppmärksamhet när de gick in och räddade GKIK (Göteborgs Kvinnliga Idrottsklubb), som hade svåra ekonomiska problem till följd av pandemin i slutet av 2020 (mer information här!).

 

Under 2021 har Prioritet valt att bl.a. stötta Sommaridrottsskolan och IFK Lidingö Friidrotts satsning på SM i Borås 2021.

 

Bolaget är ett familjeföretag och Sveriges största företag när det gäller fakturaköp. Målet är att stödja företag och organisationer med sin likviditet; ”Vi fixar likviditeten, du lönsamheten”. Prioritet är en av Sveriges största sponsorer till idrottsrörelsen och har flera stora förbund (t.ex. Svenska Friidrottsförbundet, Svenska Skidförbundet, Handbollsförbundet) och klubbar (t.ex. DIF Hockey & Fotboll, IFK Göteborg, Malmö Redahawks).

 

”IFK Lidingö Friidrott är en mycket intressant förening som i generationer fostrat toppelit och samtidigt lyckats bedriva både en fin bredd- och barn-/ungdomsverksamhet. Själv har jag ett stort intresse för friidrott och medeldistanslöpningen som jag har följt på nära håll sedan Dan Glans storhetstid. Från IFK Lidingö Friidrott minns jag så klart Anders Gärderud. Han verkar ha fått en arvtagare i form av Simon Sundström och det var kul att se honom slå alla finnar på Finnkampen förra året”, säger Nils Wiberg, VD och ägare på Prioritet Finans.

 

”Det känns jätteroligt att en så viktig sponsor till svensk friidrott vill vara med att stödja oss och det är såklart hedrande att Prioritet Finans har sett oss och vår verksamhet”, säger ordförande Mikkel Mördrup.

 

Vi hoppas att detta är börja på ett långt samarbete – välkomna Prioritet Finans!

INGA INOMHUS-SM-MEDALJER FÖR VÅRA 15-22-ÅRINGAR 2021
2021-01-17 08:00

Inte helt oväntat har förbundet tvingats ställa in IUSM och IJSM 2021 till följd av Covid-19. Det är logiskt på många sätt. Även om arrangörerna nog hade kunnat arrangera smittsäkrade tävlingar så har inte ungdomarna kunnat förbereda sig för tävlingarna i och med att de inte får tävla med gällande restriktioner. 

 

Ytterst få aktiva i dessa åldersklasser når resultaten i elitundantaget. Ska man begränsa startfält och utgå ifrån tidigare resultat så blir det en omöjlig ekvation när ingen får tävla…

 

Även Svealandsmästerskapen inomhus är inställda 2021.

 

ISM för seniorer är alltjämt planerat att genomföras, men med en rad begränsningar och restriktioner som presenteras senare. En inte allt för kvalificerad gissning är att man kommer begränsa startfälten i någon form så som man gjorde på SM-tävlingarna 2020.

 

Detta är såklart väldigt tråkigt för alla ungdomar som hade sett fram emot detta, men det är inget man kan göra mer än att ställa om siktet mot kommande SM-tävlingar utomhus…

Årsmöte den 17 mars 2021
2021-01-13 10:00
Mötet kommer med största sannolikhet ske digitalt


För att anmäla dig det digitala mötet klicka här.


Mötet startar 19:00.
Dagen innan mötet får du ett mail med en länk till ett digitalt möte. Klicka på länken och du blir insläppt i mötet strax innan det startar.
 
Våra sociala medier
Stolt arrangör av
Våra partners
Övriga partners
RF Sisu