Sommaridrottsskolan 2024
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK LIDINGÖ
FRIIDROTT
Lidingöloppet

Cool Rubrik

LIDINGÖLOPPETS HISTORIA

 

1965 var året då både höjdhopparen Patrik Sjöberg och bordtennisspelaren J-O Waldner föddes. Det var även året då IKEA öppnade sin flaggskeppsbutik i Kungens Kurva i Stockholm och fotografen Lennart Nilsson gjorde internationell sensation med boken Ett barn blir till.

Det var även det år då Karl Axel "Kacke" Karlberg och Sven Gärderud kläckte den briljanta idén om att starta ett terränglopp för motionärer.

Idén kom efter det att Kacke och Sven läst en ledare av Sven Lindhagen i Idrottsbladet. "Friidrotten har ingen verkligt bred tävling som lockar man ur huse. På hösten, ett par mil med medalj som skulle vara en bragd att erövra." Med det som inspiration och IB som medarrangör, arrangerades det första Lidingö Loppet någonsin. Loppet var 30 km långt och 644 löpare anmälde sig, av dessa fullföljde 512 löpare hela loppet.

Sedan 1982 är Lidingöloppet noterat i Guinness Rekordbok som världens största terränglopp. En toppnotering som Lidingöloppet fortfarande har.


Genom åren har flera olika lopp lagts till och numera är Lidingöloppet ett helgarrangemang med något för hela familjen. Förutom Lidingöloppets 30 km lopp ingår även bland annat Knatteloppet för familjens minsta upp till 6 år, Lilla Lidingöloppet för barn upp till 15 år, Lidingö Tjejlopp och Lidingö Stafetten. Varje lopp har individuella klasser att välja bland, så alla kan hitta ett lopp som passar just dem.

 

Lidingöloppet lockar numera löpare från hela världen, både känd elit och motionärer. Ett par mer kända svenskar som kammat hem segern i 30 km loppet är bland annat långsdistans löparen Mustafa ”Musse” Mohamed(-03, -04, -08) och friidrottaren Lena Gavelin(-02, -04, -05, -06) och Malin Ewerlöf(-96, -01, -09). 


Arrangörer av Lidingöloppet är IFK Lidingö Skid & Orienteringsklubb och IFK Lidingö Friidrottsklubb. Ungefär 2.500 funktionärer från de två klubbarna och 50 andra idrottsklubbar och organisationer hjälper till vid arrangemanget. Tillsammans lägger funktionärerna ned cirka 25.000 ideella arbetstimmar för att alla lopp ska fungera bra, smidigt och vara gemytlig upplevelse för deltagarna.

Lidingöloppet har en bred förankring i hela Sverige, vilket visas av att 2/3 av deltagarna kommer från orter utanför Storstockholm. Mer än 1/3 av deltagarna är kvinnor. Ungefär 80 mediaföretag var ackrediterade till förra årets lopp. 100.000 spalt-mm registrerades. Under åren har åtskilliga TV- och radiosändningar genomförts.

Lidingöloppet ingår, tillsammans med Vasaloppet/Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen i En Svensk Klassiker.

Cool Rubrik

LIDINGÖLOPPET EN DEL AV IDROTTENS VÄRLDSARV

Internationella friidrottsförbundet (WA) beslutade att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque) 2022. Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse.

 

Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen. Plaketten överräcktes av Chris Turner från Internationella friidrottsförbundet (WA) vid en ceremoni i närheten TCS Lidingöloppets mål på Grönsta gärde, nedanför statyn ”Löparnas monument”. Här kan du läsa mer på WA:s hemsida!

 
Våra sociala medier
Antidoping och Trygg Förening
Stockholmskampen
STOLT ARRANGÖR AV
Våra partners
RF Sisu & Svensk Friidrott